Byggnadsfysik med numeriska tillämpningar

5 hp

Kursen beskriver huvudsakligen hur man löser olinjära partiella differentialekvationer. Ekvationerna beskriver tidsberoende värmetransport och fukttransport problem som tillämpas i byggnadskonstruktionssammanhang. Bakgrunden till de styrande ekvationerna förklaras noggrant med hjälp av kombinationen av fysikaliska balansekvationer och konstitutiva relationer. Lösningar till ekvationer tas fram med hjälp av finita element metoden för olika typer av randvillkor och startvillkor. Finita element metoden formuleras på ett sätt så att tidsberoende ekvationer kan lösas, vilket innebär att tidsförloppet diskretiseras utöver den spatiala diskretiseringen. Då framförallt fukttransportproblem både är ett kopplat och olinjärt problem, krävs en lösningsstrategi där residualen till ekvationerna kan minimeras med hjälp av Newton-Raphson metoden. Härledning av tangentstyvheten i denna typ av olinjära och kopplade problem förklara i detalj.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.