Bokomslag

F. Scott Fitzgerald och Jazzåldern

15 hp

Jazzåldern under 1920-talet var en livfull och motsägelsefull tidsålder i USAs historia (inte så annorlunda från vår egen tid) och ingen förstod den, levde den, hyllade den, och kritiserade den bättre än F. Scott Fitzgerald. I ”Ekon från Jazzåldern” skrev han att det ”var en miraklernas tidsålder, en konstens tidsålder, en utsvävningarnas tidsålder, och en satirens tidsålder” och ändå, som titeln antyder, så närmade han sig den med sorgsenhet och nostalgi redan medan han upplevde den. Nostalgin är tydlig i den melankoliska slutraden i hans mästerverk Den store Gatsby: ”Som båtar mot strömmen kämpar vi framåt och drivs ständigt tillbaka till det förflutna." Konsten att både leva i jazzålderns utsvävningar (Fitzgerald och Zelda var jazzålderns par) och samtidigt distansera sig från den är vad Malcolm Cowley benämnde Fitzgeralds ”dubbelvision”, att kunna beskriva ett händelseförlopp både inifrån och utifrån, och den förmågan blev förutsättningen för Fitzgeralds unika litterära stil.

Den här kursen ger studenterna en inblick i jazzålderns kulturella, sociala, och politiska dimensioner och hur de återges genom Fitzgeralds stiliserade prosa i romaner och noveller samt essäer, brev och annan skrift. Vi studerar och analyserar Fitzgeralds texter med hjälp av både samtidig och modern Fitzgeraldkritik och fördjupar oss i ämnen som Fitzgeralds literära stil, nostalgisk litterär stil, efterkrigsflappern, ungdomskultur, genus i jazzåldern, popkultur, mode, etniska stereotyper, Fitzgerald som modernist, för att nämna några. Vi tittar också på filmatiseringar av Fitzgeralds texter utifrån ett transmedieringsperspektiv.

Kursen undervisas av Niklas Salmose, Fitzgeraldforskare och medlem i F. Scott Fitzgerald Society samt författare till flertalet artiklar och kapitel om Fitzgerald, nostalgi och litterär stil. Han har också översatt Fitzgeralds novellsamling All the Sad Young Men till svenska (Alla sorgsna unga män, 2014). Kursen bjuder dessutom in ledande Fitzgeraldforskare från hela världen till föreläsningar, seminarier och online-events.

Tidigare studenter berättar

Gästföreläsare

Gästföreläsare 2016 var Dr Helen Turner (University of Essex) som föreläste om "Gatsby's Shifting Personal Identity". 2017 gästades kursen av Professor William Blazek från Liverpool Hope University. Blazek sitter i styrelsen för F. Scott Fitzgerald Society och är grundare och chefredaktör för prestigefyllda F. Scott Fitzgerald Review som kommer ut varje år. Nyligen redigerade han Twenty-First Century Readings of "Tender is the Night" för Liverpool University Press. Bekräftad gäst våren 2019 är vicepresidenten för F. Scott Fitzgerald Society och en av de främsta Fitzgeraldkritikerna i modern tid, Professor Kirk Curnutt. Curnutt var redaktör för The Cambridge Introduction to F. Scott Fitzgerald.

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M