Fartygsbefäl klass VII

40 hp

Behörigheten Fartygsbefäl klass VII ger dig rätt att tjänstgöra som styrman/överstyrman ombord på handelsfartyg med dräktighet upp till 500 i inre fart och i närfart och som styrman i inre fart på fartyg med dräktighet upp till 3000 brutto. Exempel på sådana fartyg är skärgårdsbåtar, Kustbevakningens patrullbåtar och mindre fartyg i kustnära trafik.

Kursen Fartygsbefäl klass VII ges av Sjöfartshögskolan. För att erhålla behörighet Fartygsbefäl klass VII måste kursen kompletteras med sjötjänstgöring. Information om behörighetskrav inklusive sjötjänstgöring finns hos Transsportstyrelsen.

Kursen omfattar 40 högskolepoäng. Du läser bland annat lasthantering, stabilitet och maskinteknik men även säkerhet, engelska, navigation och sjömanskap. Undervisningen består av teori blandat med praktiska moment som laborationer och övningar i skolans simulatorer och på utbildningsfartyget.

Kursen kan läsas på helfart på plats i Kalmar med kursstart på vårterminen. Du kan också läsa Fartygsbefäl klass VII i långsammare takt och delvis på distans med kursstart på höstterminen. Observera att distanskursen har 8 planerade obligatoriska träffar. Dessa träffar sker i Kalmar och brukar omfatta ungefär en vecka vardera.

Anledningen till att kursen inte kan ges helt på distans är att en del praktiska moment kräver utrustning och instruktörer. Exempel på sådana moment är brandskydd, överlevnad, hälso- och sjukvård och simulatorkörningar.

Distanskursen ges delvis via lärplattform så tillgång till Internet är ett måste.

Kalmar

Kalmar är en vacker stad med gamla anor, många mysiga kvarter och stor personlig charm. Området runt Kalmar Slott och Stadsparken är många studenters favorit.

Närheten till havet och Öland sätter sin prägel på staden med långa promenadstråk vid havet. I Kalmar är avstånden små och på fem-tio minuter når du det mesta – universitetet, havet, gymmet eller stadskärnan på Kvarnholmen. Många studenter bor i centrala Kalmar i närheten av universitetsbyggnaderna. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter.

Sjöfartshögskolan i Kalmar