Fartygsbefäl klass VII
40 hp
Fartygsbefäl klass VII ges av Sjöfartshögskolan i Kalmar. Kursen omfattar 40 högskolepoäng och innehåller bland annat lasthantering, stabilitet, navigation, säkerhet och fartygs maskineri. Undervisningen består av teori blandat med praktiska moment som laborationer och övningar i skolans simulatorer och på skolans utbildningsfartyg. Samtliga laborationer och övningar är obligatoriska.
För att erhålla behörighet Fartygsbefäl klass 7 måste kursen kompletteras med sjötjänstgöring. Information om behörighetskrav inklusive sjötjänstgöring finns hos Transportstyrelsen. Behörigheten Fartygsbefäl klass VII ger dig rätt att tjänstgöra ombord på fartyg. Exempel på sådana fartyg är skärgårdsbåtar, kustbevakningens patrullbåtar och mindre fartyg i kustnära trafik.
Kursen läses på 75% studietakt och på distans med start på både höst- och vårtermin. Observera att kursen har obligatoriska träffar. Dessa träffar är i Kalmar och brukar omfatta ungefär en vecka vardera. Anledningen till att kursen inte kan ges helt på distans är att en del praktiska moment kräver utrustning och instruktörer. Exempel på sådana moment är brandskydd, överlevnad, hälso- och sjukvård och simulatorövningar. Kursen ges delvis via lärplattform så tillgång till internet är ett måste.
Urval
34% betyg, 33% högskoleprov och 33% förtur
Förtur
Grundläggande behörighet ger alla möjlighet att söka till kurserna men med sjötid hamnar man i ett eget urval som kan vara upp till 33% av platserna.
Kriterierna för att hamna i det urvalet är minst tio månaders dokumenterad sjötjänstgöring på däck. Tjänstgöringen ska vara genomförd under de senaste fyra åren.
Du ansöker först till kursen via www.antagning.se. Därefter skickar du in dokumenterad sjötjänstgöring på dina sidor på www.antagning.se.
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.
Bygg din egen examen
Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.