Film, arkiv och digital kultur

7,5 hp

Kursen handlar om arkivfrågor och om digitalisering – frågor som är relevanta för dokumentärfilmare, filmproducenter, konstnärer, curatorer , blivande lärare, bibliotekarier, filmfantaster, cinefiler etc . Den handlar om vilka av världens filmer som finns tillgängliga – och vilka som riskerar att falla i glömska. Hur kommer det sig att vissa filmer är bevarade på arkiv och andra sedan länge förlorade? Hur har en historiskt sett resonerat när en byggt upp de filmarkiv som finns runtom i världen? Vad är viktigast: att se till att filmer bevaras och skyddas så att de kan överleva så länge som möjligt eller att tillgängliggöra dem och visa dem? Och vad innebär digitaliseringen för våra möjligheter att i framtiden uppleva och forska om äldre tiders film? Kursen handlar också om politik och om makt: Vem bestämmer vilka filmer som ska bevaras för framtiden? Och hur väljer man ut exempelvis vilka filmer som ska digitaliseras eller vilka filmer som allmänheten ska få tillgång till? Kursen utforskar betydelsen av fysiska och digitala filmarkiv för filmvetenskapen och tar upp frågor kring rörliga bilders materialitet. Arkivbegreppet problematiseras och studenterna utvecklar frågeställningar med utgångspunkt i kursens litteratur i självständiga arbeten med fokus på ett eller flera digitala filmarkiv.

Distans – plugga där du är

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.  

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.