Franska kurs

Franska, allmän kurs i Frankrike

30 hp

Kursen är förlagd till Frankrike. Under kursen studeras Frankrikes geografi, historia, samhällsförhållanden och kulturella förhållanden. De muntliga och skriftliga färdigheterna tränas genom uttals- och översättningsövningar. Modern litteratur och litteraturhistoria studeras.

Mer information 

Studenter berättar

Franska kurs

Att läsa franska i Nice ger dig både språket och en ny kultur

För Wilhelm Simoni var valet att resa till Frankrike och fortsätta lära sig franska efter gymnasiet självklart, men hur och vart i landet var inte lika säkert. Efter ett tips från en tidigare klasskamrat tog han chansen att läsa grundkursen i Nice.

– Jag kollade upp lite olika alternativ men insåg rätt snabbt att Nice och Linnéuniversitetet var det bästa. Det garanterade boendet var en av anledningarna, men också läget på staden. Från Nice är det nära till mängder av spännande platser. Vi åkte dels runt på Rivieran, besökte Monaco men också helgturer till Italien och vandringar i Alperna. Att bo i en stad belägen precis vid havet är ju inte heller helt fel. 

Att läsa grundkursen i franska i Nice innebär att undervisningen utgår från samma mål och innehåll som i Sverige. Du möter dock lärare både från den franska språkskolan France Langue och från Linnéuniversitetet. Vilhelm tycker att upplägget fungerade bra. 

– Eftersom man går på en fransk språkskola tvingas man till att prata enbart franska från dag ett vilket kan vara lite jobbigt men oerhört bra för språkutvecklingen. Lärarna på France Langue i Nice är väldigt trevliga och pedagogiska vilket gör studierna både roliga och intressanta, men även väldigt givande. Kursen är bra uppdelad mellan nödvändig grammatik, intressant litteratur men också väldigt konkret användbara kunskaper som till exempel att söka jobb i Frankrike. Vi fick både skriva ett franska CV med personligt brev och lade även mycket tid på att de formella och artiga situationerna som uppkommer i vardagslivet, vilka är bra mycket viktigare i Frankrike än hemma i Sverige. 

I helhet är Vilhelm mycket nöjd med sina studier utomlands. 

– Att läsa en termin i Frankrike är ingen jag kommer ångra. Att inte bara få lära sig språket utan samtidigt även få uppleva kulturen var enligt mig mycket givande. Det finns dock en risk med att läsa tillsammans med andra svenskar: man pratar mycket svenska. Om jag skulle ge ett tips till de som ska åka ner till Nice så är det att verkligen ta för sig av möjligheten att praktisera språket även utanför skolan.

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M