Franska kurs

Franska, allmän kurs i Frankrike

30 hp

Vill du utveckla din franska i en omgivning där man talar språket? Då kan du välja Nice, den underbara staden vid Medelhavskusten, som erbjuder allt man kan tänka sig inom fransk kultur och historia.

Du läser en termin franska på plats i Nice, men fördelen är att kursen hör till ett svenskt universitet, och ger svenska universitetspoäng och rätt till CSN.

Kursen ger både språkfärdigheter och kunskaper om de fransktalande ländernas kultur, politik och sociala förhållanden. Samtidigt får du en inblick i det akademiska arbetssättet. Kursen genomförs i samarbete mellan Linnéuniversitetet och France-Langue-skolan i Nice, och alla studier bedrivs på plats i Nice.

Mer information 

Studenter berättar

Franska kurs

Att läsa franska i Nice ger dig både språket och en ny kultur

För Wilhelm Simoni var valet att resa till Frankrike och fortsätta lära sig franska efter gymnasiet självklart, men hur och vart i landet var inte lika säkert. Efter ett tips från en tidigare klasskamrat tog han chansen att läsa grundkursen i Nice.

– Jag kollade upp lite olika alternativ men insåg rätt snabbt att Nice och Linnéuniversitetet var det bästa. Det garanterade boendet var en av anledningarna, men också läget på staden. Från Nice är det nära till mängder av spännande platser. Vi åkte dels runt på Rivieran, besökte Monaco men också helgturer till Italien och vandringar i Alperna. Att bo i en stad belägen precis vid havet är ju inte heller helt fel. 

Att läsa grundkursen i franska i Nice innebär att undervisningen utgår från samma mål och innehåll som i Sverige. Du möter dock lärare både från den franska språkskolan France Langue och från Linnéuniversitetet. Vilhelm tycker att upplägget fungerade bra. 

– Eftersom man går på en fransk språkskola tvingas man till att prata enbart franska från dag ett vilket kan vara lite jobbigt men oerhört bra för språkutvecklingen. Lärarna på France Langue i Nice är väldigt trevliga och pedagogiska vilket gör studierna både roliga och intressanta, men även väldigt givande. Kursen är bra uppdelad mellan nödvändig grammatik, intressant litteratur men också väldigt konkret användbara kunskaper som till exempel att söka jobb i Frankrike. Vi fick både skriva ett franska CV med personligt brev och lade även mycket tid på att de formella och artiga situationerna som uppkommer i vardagslivet, vilka är bra mycket viktigare i Frankrike än hemma i Sverige. 

I helhet är Vilhelm mycket nöjd med sina studier utomlands. 

– Att läsa en termin i Frankrike är ingen jag kommer ångra. Att inte bara få lära sig språket utan samtidigt även få uppleva kulturen var enligt mig mycket givande. Det finns dock en risk med att läsa tillsammans med andra svenskar: man pratar mycket svenska. Om jag skulle ge ett tips till de som ska åka ner till Nice så är det att verkligen ta för sig av möjligheten att praktisera språket även utanför skolan.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.