Geografi för lärare i gymnasiet, 1-90 hp. Ingår i Lärarlyftet

90 hp

Kursen består av 11 delkurser. I kursen får du kunskap om hur kartor och GIS påverkar hur vi betraktar och tolkar världen. Vi granskar och analyserar klimatförhållanden och hållbarhetsfrågor och hur de relaterar till bosättningsmönster, befolkningsfördelning och användning av kulturlandskapet. Människans påverkan på naturlandskap och klimat tas upp i en av delkurserna. Vi behandlar där hur människan påverkar vegetation, jordar, vattenresurser, atmosfär, klimat, geomorfologiska processer och landformer. I en annan delkurs studerar vi och jämför sårbara platser och naturgivna risker i förhållande till intressekonflikter kring mark och vatten samt förnyelsebar energi. Vi värderar globaliseringsfrågor och rörlighet, liksom hållbar utveckling. Kolonialisering och sk utvecklingsländer studeras. Dessutom studerar och problematiserar du stadslandskapets struktur, utveckling och tolkning både genom litteraturstudier och med fältarbete i ditt närområde. Kursen avslutas med ett självständigt arbete där du tränas i vetenskapligt arbetssätt genom hela processen från planering till rapportering.

Genomgående formuleras perspektiv på skolans styrdokument (Gy11/GY25) samt utgångspunkter för betyg och bedömning. Diskussioner kring didaktiska överväganden utifrån Gy11/GY25 återkommer fortlöpande under kursens gång.

Vid eventuella frågor kontakta kursansvarig Carl-Johan Nordblom.

Distans – plugga där du är

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt.

Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha mer frihet att bestämma när och var du vill studera. Tänk dock på att en del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under arbetstid, även om de sker på distans.

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.