Geografi I

30 hp

Kursen består av fyra delkurser om 7,5 hp per delkurs.

I den första delkursen får du en översiktlig introduktion till geografiämnet som modern vetenskap, både kulturgeografi och naturgeografi. Geografins idéhistoria och den institutionella uppdelningen i kultur- och naturgeografi behandlas. Vidare introduceras centrala ämnesbegrepp som rum, plats, lokalisering, landskap, region, riktning, avstånd, skala, projektion och kartografisk representation. Under kursen introduceras det geografiska och rumsliga perspektivet som tillämpas på omvärldsanalyser och aktuella samhällsdebatter.

I den första delkursen får du en översiktlig introduktion till naturgeografi. Kursen ger dig grundläggande kunskaper om naturlandskapets utveckling. Särskilt uppmärksammas berggrunden, samt de jordarter och terrängformer som bildats genom nedisning och isavsmältning. Här ges insikter om utvecklingen av olika landformer, samt de geologiska och geomorfologiska processer som skapat och omskapar dem. Dessutom sätts dessa i relation till klimatologiska och meteorologiska fenomen.

I den tredje delkursen får du en översiktlig introduktion till kulturgeografi. Kursen ger grundläggande kunskaper i några av kulturgeografins kärnområden, inklusive samhällsutvecklingen över rum och tid, förloppslandskapet, stad och land-debatten, befolkningsgeografi, mobilitet och migration, socialgeografi samt rummets sociala produktion.

I den fjärde avslutande delkursen får du en översiktlig introduktion till geografiskt tänkande i ljuset av samhällsförändringen. Delkursen är inriktad mot en geografisk syntes av hur livsmiljöer påverkas av både natur- och kulturgeografiska processer. I detta ingår att analysera geografisk förändring utifrån olika skalor, och att värdera geografisk utveckling utifrån olika förutsättningar och begränsningar.

Du kan följa upp denna kurs med Geografi II, 30 hp, och därefter med Geografi III, 30 hp.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger Campus Växjö. Många studenter väljer att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.

Med nära 100 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med ett brett och varierat näringsliv – perfekt när du söker praktikplats eller jobb.

Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. Staden bjuder också på många evenemang och upplevelser, inom så väl musik som mat och sport.

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.