Glasets kultur och praktik. Introduktion till glasets utveckling i Sverige och till glasdesign som konstnärligt uttryck
7,5 hp
Vad är glasdesign? Hur utvecklades glastillverkning och glaskonst Sverige? Varför grundades så många glasbruk i Småland? Om det här är intressanta frågor för dig, är det den här kursen du ska gå. Du får grundläggande kunskaper om det svenska glasets kulturella historia och om hur och varför de småländska glasbruken utvecklade världsledande design. Vi utforskar glas som material och undersöker betydelsen av transparens och formbarhet. I en praktisk övning undersöker du olika stilperioder genom ditt eget tecknande där du studerar och lär känna olika historiska glasobjekt. En annan praktisk övning genomförs som en glasdesignuppgift. Hur ser glasets hållbara utveckling ut? Glas är oändligt återvinningsbart och vi undersöker vilka möjligheter det kan ge för framtida glastillverkning och design.
Vid en frivillig exkursion till Kosta glasbruk och Destination Kosta får deltagarna möjlighet att prova på grundläggande glasblåsning under ledning av en erfaren glashantverkare. Det kommer att finnas möjlighet att ta med ditt egentillverkade objekt hem. I samband med exkursionen besöker vi aktuell glaskonstutställning och får en guidad tur på glasbruket. Exkursionen genomförs under en fredag i april eller maj. Den som har långt att resa kan behöva resa till Glasriket kvällen innan. En avgift tas ut för exkursionen.
Kursens lärare har gedigen erfarenhet av glasdesign och förmedlar sina egna erfarenheter av glasdesign i praktiken. Kursen riktar sig till dig som är lärare, pedagog, konstnär, kulturaktör eller helt enkelt intresserad, och som vill lära dig om glasdesign och glasets kulturhistoria. Kursen genomförs i en kombination av inspelade föreläsningar som du tar del av när det passar dig, studier på egen hand samt schemalagda seminarier där vi går vi igenom utdelade hemuppgifter och diskuterar slutsatserna. De digitala träffarna genomförs i mötesplattformen Zoom schemalagda måndagar kl. 14.00-16.30 vid sex tillfällen under terminen. Kursen kan läsas som en av flera kurser med möjlig inriktning mot högskoleexamen eller filosofie kandidatexamen, eller fristående som en del av ditt livslånga lärande.
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Bygg din egen examen
Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.