Global politik

7,5 hp

Global och internationell politik ligger till grund för kursen, som fördjupar dina tidigare kunskaper inom ämnet och lägger grunden för fortsatta studier och forskarutbildning. Syftet med kursen är att ge dig en ökad insikt i forskningsområdets utveckling, bredd, centrala begrepp och perspektiv samt forskningsfrontens aktuella debatt.

Kursen är uppdelad i tre teman vilka alla erbjuder olika perspektiv på global politik.

Det första temat bygger vidare på det du tidigare studerat, i det mer traditionella området Internationella relationer. Det andra temat fokuserar på förutsättningarna för integration och samarbete – både internationellt och regionalt – med fokus på en rad regionala organisationer och interregionala relationer i världen. Inom ramen för temat lär du dig bland annat om EU:s roll i omvärlden och dess interregionala samarbete. Under det tredje temat flyttas fokus till de förutsättningar som finns för en hållbar demokratisk och ekonomisk utveckling i fattiga länder. Speciellt uppmärksammas utvecklingsprocesser och du blir bekant med termen gott styrelseskick (good governance).

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.