Hållbart familjeskogsbruk - grundkurs
7,5 hp
Vill du få en grundläggande förståelse för skogsskötsel och skogsbruk? Kursen Hållbart familjeskogsbruk – grundkurs, ger dig de grundläggande kunskaper inom ståndortslära, skogsuppskattning och virkesmätning.
Under kursen lär du dig att genomföra bonitering med gängse metoder och identifiera de vanligaste svenska trädslagen. Du får också insikt i hur ekologiska förutsättningar och naturliga processer som fotosyntes, respiration och det geologiska underlaget påverkar trädens tillväxt. Kursen förklarar grundläggande skogliga begrepp och hur man tolkar uppgifter från en skogsbruksplan. Dessutom lär du dig att beskriva skillnader mellan olika stamvedssortiment och att beräkna volym på rot, stock och virkesvälta.
Undervisningsformer
Undervisningen sker via en digital lärplattform och inkluderar övningar, lektioner, seminarier och handledningar, med vissa moment under särskilda träffar i fält.
Träffarna är centrala i kursen. De består av studiebesök, exkursioner och övningar i skogen, samt föreläsningar och seminarier. Sammankomsterna kan ske på olika platser i landet. Omfattningen är en till två dagar vardera.
Mellan träffarna förväntas du ta del av kursmaterialet samt göra mätningar och övningar i antingen din egen skog eller i skog nära ditt hem. Det innebär att du sköter en stor del av kunskapsinhämtningen hemifrån vid tider som passar dig.
Undervisning sker via en webbaserad lärplattform. Kursens examineras genom inlämningsuppgifter och tentamen.
Träffschema
Uppdateras inom kort.
Förtur
Grundläggande behörighet ger alla möjlighet att söka till kurserna men med arbetslivserfarenhet inom skog hamnar man i en urvalsgrupp som kan vara upp till 17% av platserna. Kriterierna för att hamna i det urvalet är minst 5 års dokumenterad skoglig erfarenhet.
Mer om kursen
Kursen rekommenderas inom ramen för Hållbart familjeskogsbruk, ett kurspaket med ett antal kurser som riktar sig till skogsägare och andra skogligt intresserade.
Läs mer om Hållbart familjeskogsbruk
Distans – plugga där du är
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt.
Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha mer frihet att bestämma när och var du vill studera. Tänk dock på att en del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under arbetstid, även om de sker på distans.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger Campus Växjö. Många studenter väljer att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med nära 100 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med ett brett och varierat näringsliv – perfekt när du söker praktikplats eller jobb.
Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. Staden bjuder också på många evenemang och upplevelser, inom så väl musik som mat och sport.
Bygg din egen examen
Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.