Hållbart familjeskogsbruk – produktion och skötsel
7,5 hp
Vill du lära dig hur du kan påverka skogens framtid och samtidigt förstå dess ekonomiska värde? Kursen Hållbart familjeskogsbruk - produktion och skötsel ger dig verktyg för att fatta välgrundade beslut om skogsförvaltning. Du kommer att lära dig att beräkna och jämföra olika skötselprograms effekter på skogsproduktion och ekonomi under trädens omloppstid samt värdera skogsfastigheter baserat på givna underlag. Dessutom får du kunskap om hur du föreslår lämpliga skogsskötselåtgärder baserat på bestånds- och ståndortsförutsättningar, lagkrav och ägarmål.
Kursen ger också en översikt över skogshistorisk/teknisk utveckling från 1800-talet till idag och hjälper dig att identifiera för- och nackdelar med dagens drivningssystem. Vi övar också på att genomföra beräkningar och prognoser för skogens utveckling med enklare produktionsmodeller.
Undervisningsformer
Kursen ges via en digital lärplattform och inkluderar övningar, lektioner, seminarier och handledningar, med vissa moment under särskilda träffar i fält.
Träffarna är centrala i kursen. De består av studiebesök, exkursioner och övningar i skogen, samt föreläsningar och seminarier. Sammankomsterna kan ske på olika platser i landet. Omfattningen är en till två dagar vardera.
Mellan träffarna förväntas du ta del av kursmaterialet samt göra mätningar och övningar i antingen din egen skog eller i skog nära ditt hem. Det innebär att du sköter en stor del av kunskapsinhämtningen hemifrån vid tider som passar dig.
Undervisning sker via en webbaserad lärplattform. Kursens examineras genom inlämningsuppgifter och tentamen.
Träffschema 2025
OBS! Preliminärt schema. Kan ändras före kursstart.
1 sep kl 18-20 Kursintroduktion Zoom
5-6 sep kl 10-18, 9-16 Exkursion Asa (Lammhult)/Farstorp (Nye)
15 sep Föreläsning Skogsskötsel Zoom
22 sep Föreläsning Skogsskötsel Zoom
13 okt Frågestund Skogsskötsel
20 okt Introduktion Skogsproduktion och teknik
7-8 nov, 10-18, 9-16 Skogsdagen (öppna föreläsningar) + Exkursion
30 nov Inlämning
12 dec kl 8-10 Tentamen
16 jan kl 8-10, 13-15 Webinarium Zoom
23 jan Webinarium Zoom uppsamling + Tentamen
Mer om kursen
Kursen rekommenderas inom ramen för Hållbart familjeskogsbruk, ett kurspaket med ett antal kurser som riktar sig till skogsägare och andra skogligt intresserade.
Läs mer om Hållbart familjeskogsbruk
Distans – plugga där du är
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt.
Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha mer frihet att bestämma när och var du vill studera. Tänk dock på att en del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under arbetstid, även om de sker på distans.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger Campus Växjö. Många studenter väljer att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med nära 100 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med ett brett och varierat näringsliv – perfekt när du söker praktikplats eller jobb.
Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. Staden bjuder också på många evenemang och upplevelser, inom så väl musik som mat och sport.
Bygg din egen examen
Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.