Imperialismen och den moderna världens framväxt

7,5 hp

I kursen utvecklar den studerande en förståelse för orsakerna till och konsekvenserna av modern imperialism och kolonialism från mitten av 1400-talet till idag, med fokus på intensifieringen av europeisk expansion ca 1750–1914. Imperialism medför många former av social, ekonomisk, politisk och kulturell dominans och motstånd. Kursen analyserar specifikt betydelsen av imperialistisk dominans och motstånd i skapandet av den moderna världen, samt dess påverkan på samtiden. Alternativa synsätt på imperialismens och kolonialismens orsaker och effekter undersöks från långsiktiga historiska, globala och jämförande perspektiv. Några centrala teman diskuteras, såsom olika typer av dominans, ojämlikhet, våld, gränsland, kön, ras och civilisation. Kursen utforskar samtida oenigheter kring imperiellt och kolonialt arv, samt aktuella forskningsdebatter. Kursen ges under termin 1 av programmet och är obligatorisk.
Course coordinator: Preedee Hongsaton

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.