Integrations- och mångfaldsstudier I
30 hpIntegration och mångfald är viktiga frågor i vår samtid. I denna kurs får du grundläggande kunskaper om integration och migration i historia och nutid. Du får också möjlighet att fördjupa dig i mångfaldens utmaningar för organisationer, myndigheter och företag, och för samhället i stort. I kursen ingår också översikter över hur svensk förvaltning fungerar, särskilt med hänsyn tagen till integration och mångfald, samt över vilka regelverk som är relevanta i förhållande till integrations- och mångfaldsarbete.
Kontaktpersoner
Att få gå in ett ämne och fokusera på det känns väldigt värdefullt
Som arbetande journalist och redaktör kände Emma ofta ett behov av att kunna mer om frågor kopplade till integration och mångfald. En chans att fördjupa kunskaperna kring detta och samtidigt hämta in nya perspektiv gjorde att hon sökte kursen. Att få ta sig tid och stanna upp och reflektera var också en viktig del av att börja studera igen.
Läs hela intervjun med Emma
– Jag kände att jag törstade efter att ta del av aktuell forskning, historik och mer sammanhangsskapande bakgrund. Som journalist och redaktör på en nyhetsredaktion har jag många gånger upplevt att vi skulle behöva mer kunskap om det här. Att få gå in ett ämne och fokusera på det och samtidigt utveckla mig känns väldigt värdefullt.
Frågorna som diskuteras berör många områden och samtidigt är de komplexa att förklara. I framtiden hoppas Emma kunna kombinera sina erfarenheter ifrån journalistiken och projektledning med det hon lär sig under kursen.
– Flera gånger har jag tänkt att det här borde alla journalister läsa. Senaste tiden har det också diskuterats flitigt i media vems perspektiv nyhetsrapporteringen egentligen har och hur representation och mångfald ser ut på redaktioner. Det är mycket viktig fråga och visar att kursen är aktuell och relevant. Jag är övertygad om att kunskap om de här frågorna är nödvändigt inom många olika områden och branscher, inte bara inom media.
Yrkesmässig och personlig utveckling
Emma tycker att det är en intressant kurs och hon uppskattar det historiska perspektivet samt att den lyfter mångfaldens utmaningar.
– Kursen är ögonöppnande och det är mycket som har varit intressant och värdefullt. Exempel det historiska perspektivet och vetskapen om att migration i princip alltid har funnits, men inom olika geografiska områden och av olika anledningar. Det är väldigt nyttigt att skifta perspektiv och titta på hur det till exempel såg ut när hundra-tusentals svenskar emigrerade till Amerika för drygt hundra år sedan. Ett annat intressant område är mångfaldens utmaningar där vi bland annat fått fördjupad kunskap om intersektionalitet. Det är flera olika faktorer som spelar in i en integrationsprocess, som till exempel kön, ålder och klass. Vi har också haft flera intressanta gästföreläsningar, bland annat om problematiken kring hedersrelaterat våld och förtryck.
Engagemanget hos både lärare och studenter är stort. Studenterna har olika bakgrunder och erfarenheter vilket leder till intressanta diskussioner. Emma rekommenderar den som är intresserad av ämnet att söka kursen.
– Jag tror att den här typen av kunskap kommer att vara nödvändig för ett mer hållbart samhälle när det gäller mänskliga relationer. Vi måste göra integrationen tillsammans och då måste vi alla ta ansvar för att på olika sätt ha kunskap i de här frågorna. Jag känner att det är en kurs som ger mig något både som människa och yrkesperson!
Christine jobbar som samordnare och arbetsmarknadscoach
Christine har länge varit intresserad av frågor inom området integration och mångfald. Hon tog därför chansen att fördjupa sig i detta ämne under sina studier på sociologi-programmet. I sin yrkesroll drivs hon av att sprida kunskap och motivera ungdomar till personlig utveckling.
Läs hela intervjun med Christine
För Christine ledde praktiken på sociologiprogrammet direkt till jobb.
– Jag hade turen att det fanns en öppning på min praktikplats, där jag fick möjlighet att vara vikarie för en av mina kollegor. Efter det har jag fått fortsatt anställning, berättar hon.
Idag jobbar Christine på Tingsryds kommun, inom enheten för arbetsmarknad och försörjning. Här har hon hunnit med att leda olika integrationsprojekt, men har nu en ny roll.
– Numera jobbar jag som samordnare av det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) samt som arbetsmarknadscoach. Vi hjälper ungdomar mellan 16-20 år som inte har en gymnasieexamen. Målet är att motivera dem till och skapa förutsättningar för en återgång till studier genom individuella insatser. Det kan också innebära att hjälpa till att söka jobb, få kontakt med vården eller andra myndigheter, fortsätter Christine.
Hon beskriver att hon har ett arbete där hon träffar på många olika människor, med olika erfarenheter och förutsättningar. Hon har stor nytta av sin utbildning inom integration och mångfaldsstudier varje dag.
– Varje dag möter jag personer som av olika anledningar har kommit till Sverige. Genom min utbildning fick jag med mig kunskap om allt ifrån juridik och migrationsverkets processer till vilka utmaningar en utrikesfödd person kan ha i Sverige. Hur kan vi förstå och bemöta denna målgrupp i den svenska samhällsstrukturen? Att kunna analysera och se ett ärende från flera olika perspektiv samtidigt är mycket värdefullt och den kompetensen får man med sig från utbildningen, förklarar hon.
Christine upplever att hennes arbetsdagar oftast är väldigt sociala och att ingen dag är den andra lik, vilket hon uppskattar.
– Mina dagar kan handla om allt ifrån administration till att följa med en deltagare/klient på ett läkarbesök. Oftast har jag några möten inbokade, där jag träffar mina deltagare i motiverande samtal, är ett stöd i kontakt med andra myndigheter eller hjälper till att skicka in aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen, fortsätter Christine.
Inom sociologiprogrammet har studenterna möjlighet att läsa en valfri kurs. Christine valde att läsa Integration och mångfaldsstudier 30 hp. Kursen ger en introduktion till ämnet och du får möjlighet att fördjupa dina kunskaper inom ditt intresse.
– Jag tycker att det var en av mina bästa kurser under hela min utbildning. Det var en bra blandning mellan de olika delkurserna och lärarna var väldigt duktiga. Det var mycket intressanta samtal inom klassen och vi var alla engagerade i samma frågor, men hade olika erfarenheter med oss vilket skapade goda diskussioner, berättar hon.
Hon känner att kursen är tydligt förankrad i vår samtid och att hon tydligt har nytta av den i sitt arbete.
– Vi fick chansen att analysera och lära oss om utlänningslagen under tiden den tillfälliga lagen utreddes och var ute på remiss. Det var väldigt intressant att få lära sig om lagen ur det perspektivet eftersom det var väldigt aktuellt. Jag tyckte också det var intressant att läsa om de utmaningar som vi har i samhället med integration och hur vi kan jobba för att lösa det tillsammans. Jag har flera böcker från kursen kvar, som jag tycker gav mig mycket.
Christine vill rekommendera kursen till alla som är intresserade av att lära sig mer om människor och vill förstå hur samhället här uppbyggt.
– Alla som på något sätt möter människor i sitt framtida yrke kommer att ha nytta av den här kursen. Särskilt de som kommer att jobba direkt med människor, jag tänker på t.ex. socionomer, lärare och sjuksköterskor.
Just nu trivs hon i sin roll med att bidra till personlig utveckling.
– Det bästa med mitt jobb är att få vara en del av människors utveckling mot självständighet och ett bra mående. Det är häftigt att få hjälpa människor att ta kliv framåt och ge dom förutsättningar för att lyckas med sina mål, säger Christine.
I framtiden ser hon dock att hon vill sprida sina kunskaper kring integrationsfrågor till flera delar av samhället.
– Jag kommer ha med mig kunskaperna från denna kurs till alla mina framtida arbetsplatser. Det är ett viktigt perspektiv som behöver tas i beaktning i alla typer av verksamheter. Integrationsfrågor är aktuella i alla olika delar av samhället och ses ofta som ett problem. Jag vill försöka bidra till att mer kunskap inom ämnet sprids. Jag tror det är helt avgörande för samhället att vi inte blundar för utmaningarna men inte heller lägger över ansvaret på en grupp i samhället. Det här är något som vi alla måste jobba på och alla människor behöver mer förståelse för varandra, avslutar Christine.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.
Bygg din egen examen
Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.