Konst- och bildvetenskaplig teori och metod

7,5 hp

Vad är konst? Vad betyder visuell kultur? Funderar du på sådana frågor, är detta kursen för dig. Du får grundläggande verktyg för att tolka och analysera konst. Genom genus- och postkoloniala perspektiv lär du dig hur bilder kan användas som maktmedel. Kursen visar också hur bilder idag och historiskt fungerat som redskap för att avslöja, ifrågasätta och utmana makt.

Vi utforskar konstfältet i vid mening och riktar blicken mot både måleri, skulptur, fotografi, design, konsthantverk och arkitektur. Vi undersöker vilken betydelse visuella aspekter har när det gäller populärkultur, i sociala ritualer och i vardagslivet.

Vill du gå vidare med fortsatta studier i konst- och bildvetenskap ger kursen en grundläggande introduktion till ämnet och dess roll idag såväl som historiskt.

Kursen ges på distans med inspelade föreläsningar. Du förbereder dig genom att läsa kurslitteraturen och du kommunicerar med kursens lärare och dina medstudenter på nätet.
Kursen kan ingå i en högskole- eller filosofie kandidatexamen med konst- och bildvetenskap som huvudämne eller biämne.

Vill du veta mer om vad det innebär att studera konst- och bildvetenskap vid Linnéuniversitetet och vilka kurser och program du kan välja mellan? Genom att läsa fristående kurser kan du bygga ihop din egen examen. Läs mer om allt detta på vår ämnessida för konst- och bildvetenskap.

Distans – plugga där du är

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.  

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.