Korruption i politik och förvaltning

7,5 hp

Intresset för frågor om korruption har ökat avsevärt de senaste 30 åren, vilket kan avspeglas i den uppmärksamhet som dessa frågor tillmäts av internationella organisationer och i medier. Tillgången på kvantitativa mätningar av korruption har också uppmuntrat till ytterligare forskning och intresset har utökats från att tidigare ha riktats mot utvecklingsländer till att nu också omfatta etablerade demokratier i väst. Därmed har korruption nu blivit ett viktigt ämne att studera i både demokratier under utveckling och etablerade demokratier. Denna delkurs belyser både empiriskt och teoretiskt inriktad forskning om korruption och undersöker frågeställningar som exempelvis: Hur kan man utvärdera och mäta korruption och med vilken tillförlitlighet? Vilken inverkan har korruption på offentlig förvaltning, politisk legitimitet och stabilitet? Är förhållningssättet med god förvaltning en effektiv motåtgärd med avseende på korruption? Studenten förväntas i denna delkurs erhålla: a) en djup förståelse för korruptionens orsaker och patologi och skandaler som har uppstått inom moderna demokratier, b) en medvetenhet om centrala konceptuella och metodiska frågeställningar inom forskningen om korruption, och c) en förtrogenhet med på vilket sätt dessa koncept och metodiker kan tillämpas inom empirisk forskning.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.