Kriminologi II
30 hp
Den här kursen innehåller fördjupade perspektiv på kriminologiska frågeställningar, och kan även läsas inom huvudområdet polisiärt arbete. Den är utvecklad för att passa den som vill utbilda sig till yrken som hanterar brott och brottslighet både inom offentlig och privat sektor, men även den som intresserar sig för kriminologi och polisiärt arbete som forskningsämnen.
Under kursen utvecklar du förståelse för metodologiska och teoretiska verktyg som anlägger ett vetenskapligt förhållningssätt till såväl brottsförebyggande arbete som mer övergripande samhällsproblem med anknytning till brott och brottslighet. Du bygger också färdigheter för att både värdera befintlig forskning och utföra egna empiriska studier med anknytning till brott och brottsförebyggande arbete.
Inom ramen för kursen får du lära dig att identifiera och utforma praktiknära frågeställningar, söka relevant vetenskaplig forskningslitteratur, tillämpa vetenskaplig metod och skriva självständiga texter både i grupp och individuellt.
Genom samtliga delkurser löper vetenskapsteoretiskt präglade moment där du lär dig att kritiskt värdera såväl befintlig som egen forskning.
Delkurs 1: Kriminologisk polisforskning, 7,5 hp
Delkursen behandlar inledningsvis polisens organisation och uppdrag och diskuterar övergripande polisens arbetsuppgifter och verksamhetsområden. Huvuddelen av kursen fokuserar på svensk och internationell kriminologisk polisforskning med utgångspunkt i aktuella forskningsfrågor, kriminologiska teoriers relevans för polisens organisation, uppdrag och verksamhetsområde, forskningsmetoder samt kopplingen mellan teori och praktik.
Delkurs 2: Brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i teori och praktik, 7,5 hp
Delkursen är i princip en fördjupad metodkurs ämnad att bygga kunskap om hur lokalt uttryckta samhällsproblem kan förstås inom ramen för fördjupad kriminologisk analys. Begreppen trygghet och brottsförebyggande problematiseras dels genom en teoretiskt förankrad analys av begreppen, dels genom en analys av befintliga enkätfrågor och -svar. Med detta som grund gör studenterna en studie av ett avgränsat geografiskt område och föreslår åtgärder med anknytning till empiriska och teoretiska förståelser av trygghet, brottsförebyggande och klassisk kriminologi. Delkursen examineras genom tre seminarier, ett skriftligt grupparbete och en individuell digital salstenta. I seminarierna ingår även opponering utförd i grupp.
Delkurs 3: Kvantitativ metod med inriktning på brottsrelaterad analys, 7,5 hp
Inom ramen för delkursen utformar och presenterar du en kvantitativ studie med anknytning till brottsrelaterade data. Undervisningen består av en kombination av föreläsningar och grupphandledning. Studien presenteras som en vetenskaplig rapport vid ett seminarium där en annan grupp opponerar på rapporten.
Delkurs 4: Kriminologi som forskningsämne, 7,5 hp
Delkursen är en fördjupning i samtida kriminologisk teori och forskning. Med utgångspunkt i delkursens huvudbok studeras olika kriminologiforskares tolkningar av forskningsämnets beståndsdelar, samt hur tolkningarna möts i olika teoretiska ställningstaganden. Studentens uppgift är att självständigt utforma en väl avgränsad text med anknytning till ett självvalt kriminologiskt orienterat intresseområde och redovisa befintlig forskning om densamma. Samtidigt ska insikter om aktuella teoribildningar på det avgränsade forskningsfältet redovisas.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.
Bygg din egen examen
Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.