Kvinnliga konstnärer och surrealismen

7,5 hp

På den här kursen studerar vi kvinnliga konstnärer under surrealismen - bland andra Frida Kahlo, Dorothea Tanning, Greta Knutson Tzara, Claude Cahun och Meret Oppenheim. Vi undersöker hur de använde surrealismens uttryck och möjligheter, och på vilket sätt deras konst kan tolkas. Vi diskuterar även på vilket sätt de utforskade och utmanade den traditionella konstnärsrollen i ett yrke som under deras livstid fortfarande var mansdominerat. Vi använder begrepp som makt, klass, genus och etnicitet för att förstå hur konsthistorieskrivningen om modernismen i allmänhet och surrealismen i synnerhet förhållt sig till kvinnliga konstnärer. Vi avslutar kursen med en exkursion till det danska konstmuseet Louisiana norr om Köpenhamn för att se utställningen ""Fantastic Women: Surreal Worlds from Meret Oppenheim to Frida Kahlo" (på danska "Fantastiske kvinder: surreelle verdener fra Meret Oppenheim til Frida Kahlo").

Distans

Att studera på distans ger dig som student andra möjligheter än vad campusutbildning ger. Det innebär att du själv till viss del ska kunna planera dina studier både vad gäller tid och plats.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar, men den gemensamma nämnaren är att en stor del av studiearbetet sker på nätet. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en webbstudieplats med diskussionsforum, grupparbete, inspelade föreläsningar eller videomöten med hjälp av en webbkamera.

Studenter grupparbetar

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M