Ledarskap i krissituationer

7,5 hp

Under ett yrkesliv är du med om en rad olika kriser på dina arbetsplatser. Det kan handla om ekonomiska nedskärningar, medarbetare som går bort efter en tids sjukdom eller andra händelser som drastiskt förändrar din och organisationens vardag. Ibland uppstår stora kriser i det omgivande samhället som får följdverkningar i många organisationer.

Oavsett storleken på krisen - om du är chef eller medarbetare - bryts de vardagliga rutinerna och kräver ett systematiskt ledarskap. Genom krismedvetenhet, krishantering och kriskommunikation kan organisationen och dess medarbetare lotsas genom de svårigheter och utmaningar som uppstår. Att utöva ledarskap i kriser skiljer sig från andra situationer på många sätt, men utgör också en stor möjlighet till lärande för en organisation. Winston Churchill’s citat ”never let a good crisis go to waste” är relevant än idag.

Kursen behandlar ledarskap i krissituationer inom såväl företag som offentliga organisationer och innefattar teorier om kriser, konkreta krishanteringsstrategier och bemötande i krissituationer. Under kursen kommer du lära dig om krisers förlopp och hur kriser kan påverka individer och organisationer. Du kommer också få tillfälle att analysera och granska olika krissituationer utifrån forskning och föreslå relevanta handlingssätt för organisationer. Kursen riktar sig till dig som har minst ett års yrkeserfarenhet på halvtid och är intresserad av ledarskapsteorier och strategier för att hantera kriser på arbetsplatsen.

Kursansvarig

Karin Kilhammar

Distans – plugga där du är

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.  

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.