Litteraturvetenskap, den äldre litteraturen

30 hp

Brinner du för att förändra samhället men vet inte var du ska börja? Funderar du på varför vårt samhälle ser ut som det gör idag och varför inte alla andra samhällen ser likadana ut? Tycker du det är svårt att orientera dig i samtiden? Du är inte ensam. Dessa frågor har vi människor ställt och brottats med genom historien.

Genom att läsa litteraturvetenskap kommer du i kontakt med många olika sätt att förhålla sig till omvärlden, livet, vad en människa är och vad vi människor har kämpat för genom tiderna på olika platser i världen. Det kan gälla revolutioner; kärlek; vad skönhet är; frågan om kunskap och makt och vem som ska få tillgång till dem; och vad som är verkligt.

Litteraturstudier gör dig inte bara beläst, då skulle du lika gärna kunna läsa böcker hemma i din egen soffa. I våra kurser får du träning i att analysera texter och sammanhang, och på så sätt även din egen tillvaro. Du utvecklar en förmåga att resonera och argumentera som du kan använda dig av för att förhålla dig till en mängd samhälleliga, intellektuella, politiska och etiska frågor. Du får verktyg som hjälper dig att förstå, granska, och förhålla dig till tankemönster, gamla som nya, som används i nyhetsmedia, populärkultur och samhällsdebatter. Välkommen till en riktigt utmanande och givande termin där vi inte nöjer oss med de lätta svaren.

Kursen behandlar främst den litteraturhistoriska utvecklingen från antiken och fram till och med 1800-talet. Kursen kan läsas fristående men kan också kompletteras med Litteraturvetenskap, den nyare litteraturen. Tillsammans motsvarar dessa båda kurser Litteraturvetenskap, allmän kurs.

Distans – plugga där du är

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.  

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.