Litteraturvetenskap, den äldre litteraturen

30 hp

Brinner du för att förändra samhället men vet inte var du ska börja? Funderar du på varför vårt samhälle ser ut som det gör idag och varför inte alla andra samhällen ser likadana ut? Tycker du det är svårt att orientera dig i samtiden? Du är inte ensam. Dessa frågor har vi människor ställt och brottats med genom historien.

Genom att läsa litteraturvetenskap kommer du i kontakt med många olika sätt att förhålla sig till omvärlden, livet, vad en människa är och vad vi människor har kämpat för genom tiderna på olika platser i världen. Det kan gälla revolutioner; kärlek; vad skönhet är; frågan om kunskap och makt och vem som ska få tillgång till dem; och vad som är verkligt.

Litteraturstudier gör dig inte bara beläst, då skulle du lika gärna kunna läsa böcker hemma i din egen soffa. I våra kurser får du träning i att analysera texter och sammanhang, och på så sätt även din egen tillvaro. Du utvecklar en förmåga att resonera och argumentera som du kan använda dig av för att förhålla dig till en mängd samhälleliga, intellektuella, politiska och etiska frågor. Du får verktyg som hjälper dig att förstå, granska, och förhålla dig till tankemönster, gamla som nya, som används i nyhetsmedia, populärkultur och samhällsdebatter. Välkommen till en riktigt utmanande och givande termin där vi inte nöjer oss med de lätta svaren.

Kursen behandlar främst den litteraturhistoriska utvecklingen från antiken och fram till och med 1800-talet. Kursen kan läsas fristående men kan också kompletteras med Litteraturvetenskap, den nyare litteraturen. Tillsammans motsvarar dessa båda kurser Litteraturvetenskap, allmän kurs.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.