Maskinbefäl klass VII

40 hp

Behörigheten Maskinbefäl klass VII ger dig rätt att tjänstgöra som maskinbefäl på fartyg med ett framdriftsmaskineri upp till 3000kW i närfart eller 6000kW i inre fart. Exempel på sådana fartyg är skärgårdsbåtar, Kustbevakningens patrullbåtar och mindre fartyg i kustnära trafik.

Examen i maskinbefäl klass VII ges av Sjöfartshögskolan men precis som i annan sjöbefälsutbildning ska maskinbefälsexamen klass VII kompletteras med sjötid för att du ska kunna söka behörigheten. Sjötid ingår inte i kursen och behörighet utfärdas av Transportstyrelsen. För att kunna få din behörighet måste du även uppfylla kraven i ”läkarintyg för sjöfolk”. Mer om läkarintyg och behörigheter kan du läsa på Transportstyrelsens hemsida.

Kursen omfattar 40 högskolepoäng. Förutom maskintekniska ämnen ingår också miljö och säkerhet, sjörätt och arbetslagstiftning samt hälso- och sjukvård.

Undervisningen består av teori blandat med praktiska moment som laborationer och simulatorövningar.

Kalmar

Kalmar är en vacker stad med gamla anor, många mysiga kvarter och stor personlig charm. Området runt Kalmar Slott och Stadsparken är många studenters favorit.

Närheten till havet och Öland sätter sin prägel på staden med långa promenadstråk vid havet. I Kalmar är avstånden små och på fem-tio minuter når du det mesta – universitetet, havet, gymmet eller stadskärnan på Kvarnholmen. Många studenter bor i centrala Kalmar i närheten av universitetsbyggnaderna. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter.

Sjöfartshögskolan i Kalmar