Musikarkeologi
7,5 hpKursen går på distans utan fysiska träffar. Du studerar när du vill och från din egen internetuppkopplade dator. Undervisningsspråket är engelska. Kursen ger en introduktion till musikens relevans inom arkeologin. Genom unika videoföreläsningar möter du Cajsa S. Lund, forskare och specialist inom ämnet musikarkeologi. Vi tittar på källmaterial och arbetssätt inom ämnet med särskilt fokus på Nordeuropa. Kursen handlar även om de källkritiska utmaningar som finns inom musikarkeologin. Under kursen kommer du se och höra autentiska framföranden av musik.
En pionjär inom musikarkeologi
Musikarkeologen Cajsa S. Lund ger denna kurs i musikarkeologi, som har fokus på Norra Europas forntida samhällen men kommer också att beröra så kallad historisk musikarkeologi. Cajsa S. Lund räknas som en av pionjärerna på området nordeuropeisk musikarkeologi. Hennes forskning har fokus på ljudinstrument och möjliga ljudlandskap i Nordens forntid, experimentell musikarkeologi och metodologiska problem.
Lyssna på benflöjten från vikingatiden
Cajsa S. Lund berättar om och spelar på sitt favoritinstrument.
Kursupplägg
Läs mer om de fyra föreläsningarna som ingår i kursen.
1. Våra äldsta ljudvärldar
Detta är en allmän introduktion till våra äldsta ljudvärldar och till den tvärvetenskapliga forskning, kallad musikarkeologi, som försöker besvara frågor om vår äldsta musik- och ljudhistoria. Frågorna är många och spännande. Vilka “ljudspår” har vi till förfogande? Hur förhöll sig våra tidiga förfäder till de naturgivna ljuden? Vilka ljud skapade man själva, när gjorde man det, varför och i vilka sammanhang? Är det överhuvudtaget möjligt att besvara sådana frågor? Termerna “musik/musikinstrument” i relation till “ljud/ljudredskap” diskuteras också.
2. Musikarkeologiska källor
Huvudkällan är arkeologiska fynd av musikinstrument och andra ljudredskap, intakta eller fragmentariska. En annan källa är bevarade forntida bildframställningar med musikmotiv. Det finns också sporadiska omtalanden om sång, spel och annan ljudproduktion i tidiga skrivna texter med anknytning till det forntida Norden. Föreläsningen har också en exkurs om klangstenar. Dessutom diskuteras den “gröna musiken”, Cajsa S. Lunds övergripande term för sådana ljudinstrument som sannolikt fanns i forntiden men som har gått förlorade eftersom de var tillverkade av lätt förgängligt material.
3. Fynd, deras sociala funktioner och uppgifter
I denna föreläsning demonstrerar Cajsa S. Lund repliker och rekonstruktioner av musikarkeologiska fynd i Nordeuropa och diskuterar deras förmodade funktioner och användningsområden. Hon delar in alla fynd i fem grupper beroende på sannolikheten att de använts för ljudproduktion. Grupp 1 består av föremål som tveklöst utgör ljudinstrument, t.ex. klockor och lyror. Övriga grupper består av möjliga ljudinstrument i fallande skala. Grupp 5 är föremål med lägsta sannolikheten att vara ljudinstrument. Blåsinstrument, stränginstrument och olika slaginstrument kommer att demonstreras, somliga ”live”.
4. Vikingatida ljudlandskap
Vikingatiden (ca 700-1100 e.Kr) utgör den sista perioden av Nordens forntid, sett i ett nordiskt arkeologiskt perspektiv. Vad för musik spelade vikingarna? Finns någon vikingatida musik bevarad? Vår kunskap om vikingatida musik och ljudlandskap måste också baseras på arkeologiska fynd av musikinstrument och andra ljudredskap - och det finns ett stort antal sådana bevarade. Deras möjliga användning och olika uppgifter i det vikingatida samhället, i dagliga livet och i rituella sammanhang, diskuteras. Föreläsningen kommer också att handla om den ”lyssnande vikingen” och innehålla en exkurs om vikingatidens gudar och musik.
Distans
Att studera på distans ger dig som student andra möjligheter än vad campusutbildning ger. Det innebär att du själv till viss del ska kunna planera dina studier både vad gäller tid och plats.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar, men den gemensamma nämnaren är att en stor del av studiearbetet sker på nätet. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en webbstudieplats med diskussionsforum, grupparbete, inspelade föreläsningar eller videomöten med hjälp av en webbkamera.