Nordisk nostalgi

15 hp

Vad har hemska mord i Stockholm, multikulturella kärleksaffärer i Oslo, erotiska äventyr i den svenska sommaren, finsk tango och Muminpappas nya arbete som fyrvaktmästare gemensamt? De är en del av att läsa nordisk kulturhistoria genom en nostalgisk teoretisk och metodologisk lins. Den här kursen introducerar er till nostalgins grundläggande konstruktion, terminologi och historia, och till hur vi kan närma oss och studera nordisk kultur (konst, film, musik, litteratur och serieböcker) under 1900- och 2000-talet med hjälp av nostalgin som historiskt och estetiskt verktyg. Kursen är kronologisk och fokuserar på ett antal teman utifrån ett nostalgiskt perspektiv: nationalism, modernitet, välfärd, barndom, immigration och klimatkrisen. Kursen ges av Docent Niklas Salmose som är en internationellt erkänd nostalgiforskare.

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M