Praktisk arkitekturhistoria. Landsbygdens och den förindustriella stadens bebyggelse
7,5 hp
Det här är kursen för dig som vill veta mer om våra äldre byggnader och städer! Du kommer få lära dig om de olika byggnadssätt som har använts från medeltiden fram till industrialismen, om de olika regionala särdrag som till viss del fortfarande präglar den svenska landsbygden och den tidiga stadsutvecklingen i våra städer. Kursen fokuserar på svenska förhållanden, men du kommer också att få lära dig om de olika arkitektoniska stilar som har funnits i Europa från medeltiden fram till början av 1800-talet.
Kursen tillämpar ett kreativt reflekterande arbetssätt där teori, observation och praktiskt arbete ger dig fördjupade kunskaper inom ämnesområdet.
Oavsett om du vill utöka dina arkitekturhistoriska kunskaper för din yrkesutövning, är bildlärare som vill lära dig hur man kan arbeta kreativt med arkitekturhistoria eller bara vill förkovra dig kommer denna kurs ge dig ämneskunskaper som gör att du kommer se på din omgivning på ett helt nytt sätt.
Undervisningen består av inspelade föreläsningar och fyra seminarier där vi bl.a. diskuterar olika planlösningar, gårdstyper eller stadsplaner som studenterna har fått förbereda i förväg. Det är möjigt att delta i seminarierna antingen på dagtid eller kvällstid. Under kursen genomförs två prov via kursens lärplattform. För de studenter som kan och vill ges en exkursionshelg till Öland och Kalmar.
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.
Bygg din egen examen
Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.