Religion, ritualer och materiell kultur - ett arkeologiskt perspektiv

15 hp

Denna kurs är en fördjupande introduktion till det arkeologiska studiet av religion och ritual. Målet är att förse studenten med de begrepp och teoretiska perspektiv som är nödvändiga för en egen arkeologisk kunskapsproduktion. Särskild vikt läggs vid den materiella kulturens roll för forna och nutida religioner, samt deras betydelse för genomförande och traditionsöverföring av olika ceremonier och ritualer. Andra teman som berörs är dödsceremonier och begravningsritualer samt vardagslivets rituella dimensioner.

Kalmar

Kalmar är en vacker stad med gamla anor, många mysiga kvarter och stor personlig charm. Området runt Kalmar Slott och Stadsparken är många studenters favorit.

Närheten till havet och Öland sätter sin prägel på staden med långa promenadstråk vid havet. I Kalmar är avstånden små och på fem-tio minuter når du det mesta – universitetet, havet, gymmet eller stadskärnan på Kvarnholmen. Många studenter bor i centrala Kalmar i närheten av universitetsbyggnaderna. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter.

Sjöfartshögskolan i Kalmar