Religionsvetenskap, allmän kurs I

30 hp

Apor tror av allt att döma inte på några gudar. Men i de allra äldsta spåren efter människan finns tecken på religiositet och när människan slutligen lärde sig skriva kryllar texterna av namn på gudar och beskrivningar av ritualer. Vi känner ingen kultur som inte har dominerats av religion – ingen förutom några västerländska kulturer de senaste hundra åren.

I religionsvetenskap studerar vi världens alla religioner genom hela historien. Vi undersöker hur religionerna har utvecklats och förändrats. Hur de genomsyrar allting: politik, etik, matregler, klädstilar och fromhet. Vi granskar hur religionen ser ut hos kungar och präster likväl som hos vanligt folk. Vi analysera hur religionens gudar kan ge hopp. Hur dess djävlar kan skrämma till lydnad. Hur dess ritualer samtidigt som de skapar sammanhållning bygger hierarkier. Religion är en mycket speciell form av kultur och liksom all kultur kan och bör religion studeras såväl historiskt, sociologiskt, psykologisk som antropologiskt.

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M