Religionsvetenskap, allmän kurs I

30 hp

Apor tror av allt att döma inte på några gudar. Men i de allra äldsta spåren efter människan finns tecken på religiositet och när människan slutligen lärde sig skriva kryllar texterna av namn på gudar och beskrivningar av ritualer. Vi känner ingen kultur som inte har dominerats av religion – ingen förutom några västerländska kulturer de senaste hundra åren.

I religionsvetenskap studerar vi världens alla religioner genom hela historien. Vi undersöker hur religionerna har utvecklats och förändrats. Hur de genomsyrar allting: politik, etik, matregler, klädstilar och fromhet. Vi granskar hur religionen ser ut hos kungar och präster likväl som hos vanligt folk. Vi analysera hur religionens gudar kan ge hopp. Hur dess djävlar kan skrämma till lydnad. Hur dess ritualer samtidigt som de skapar sammanhållning bygger hierarkier. Religion är en mycket speciell form av kultur och liksom all kultur kan och bör religion studeras såväl historiskt, sociologiskt, psykologisk som antropologiskt.

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Allt händer på campus – hos oss blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö och ett händelserikt studentliv.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö? Det finns ett bra utbud av restauranger och mysiga caféer. Det finns en stor sjö mitt i staden, vacker natur finns alltid nära. Många studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och livet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i parken