Studenter som sjunger och spelar på piano och gitarr

Singer-songwriter I

30 hp

Är du redo att ta ditt låtskrivande till nästa nivå? Är din dröm att jobba professionellt med att skriva och producera musik?

Singer/Songwriter vid Linnéuniversitetet är en ettårig utbildning som utgörs av två kurser om vardera en termin, där Singer/Songwriter I är första kursen. Här kan du, som sjunger och skriver eller producerar dina egna låtar, utveckla och fördjupa dig i låtskapande, textförfattande, musikproduktion och musikbransch. Genom kreativa övningar får du verktyg som utvecklar din förmåga att förverkliga och uttrycka dina unika idéer. Du stärker också din förmåga att både ge och få feedback. Kursen ger dig konkreta verktyg och metoder som syftar till att effektivisera ditt hantverk, för att skriva låtar själv och tillsammans med andra i så kallad ”co-writing”. Förutom den konstnärliga delen av utbildningen erbjuds du även samarbete och nätverkande med musikbranschen via exempelvis songwritingcamps.

Efter en termin kan du välja att studera vidare i kursen Singer/songwriter II för ett helt år av Songwriting.

Delar som förekommer i kurserna är:
• Låtskapande - enskilt/co-writing/camps

• Låttextskrivande med textanalys och textbearbetning

• DAW-kunskap med enklare inspelning/musikproduktion

• Grundläggande teori och arrangering

• Marknadsföring och entreprenörskap

• Populärmusikhistoria

• Sociala medier

Kursen är i huvudsak gehörsbaserad och syftar till att utveckla din kreativitet och ditt konstnärliga uttryck som musikalisk låtskapare och gestaltare. Du kan söka till kursen som låtskrivare och enskild artist - alla musikaliska uttryck är välkomna! Här får du möjlighet att jobba med din egen musik och din egen artistprofil. Under kursen utvecklas du tillsammans med andra likasinnade studenter och erfarna lärare som är yrkesverksamma som låtskrivare, artister och musiker.

Ansökan och portfolio med arbetsprov

Ansökningen består av tre steg.
1. Först måste du ansöka till kursen via antingen www.antagning.se 
2. Sedan behöver du också skicka in din portfolio till Linnéuniversitetet via vår arbetsprovsuppladdning.lnu.se
3. Steg tre är en särskild prövning i Växjö för de sökande som kallas.

* OBS! Endast sökande som gjort en anmälan via antagning.se tillåts skicka in portfolio enligt nedan! Här kan du läsa mer om anmälan och antagning.

Anvisningar för portfolion hittar du nedan.

“Jag vill ge liv till platser och ställen, väcka gnistan igen”

Illustration av artisten Effy Simon. Bilden har gul bakgrund med noter och hjärtan, Effy är en vit kvinna, hon har blont hår, lila tröja och spelar på en grön gitarr.

- Vi fick så himla mycket kärlek från så många som hade saknat detta och märkte hur mycket skillnad vi kunde göra. Det visar hur stor vikt det är att ha tillgång till konst och musik om så bara för en helg.

När Fanny Malmborg Simonsson som går under artistnamnet Effy Simon flyttade hem till Emmaboda efter ett par år i Malmö såg hon att den klassiska festivalplatsen där Emmabodafestivalen huserade i 30 år fanns kvar och idén om Emmabodakalaset var född. De var ett litet gäng som jobbade hårt och i juli 2023 var det festival i Emmaboda igen. Nu är biljettförsäljningen till år två i gång för fullt.

Förutom att projektleda Emmabodakalset så är Effy Simon låtskrivare och artist. På Linnéuniversitetet pluggade hon Singer-songwriter. Hon drivs av gemenskapen, vill nå den unga målgruppen och skapa sammanhang och mötesplatser för musik och kultur.

- När jag flyttade tillbaka hem såg jag det samhälle jag växt upp i med helt nya ögon. Det finns saker som händer häromkring, det finns potential. Jag vill ge liv till platser och ställen, väcka gnistan igen. Och få folk att hitta tillbaka till de platserna. Det ger inte precis mycket betalt, jag offrar lönen för att göra skillnad.

Julia siktar på en musikkarriär

Julia i ett fönster
Fotocred: Lisa Brun

Julia Nilcrantz har ett stort musikintresse och redan som liten började hon skriva egna låtar. Hon valde att läsa kursen Singer-songwriter för att få möjlighet att utvecklas tillsammans med andra och för att själv bli en bättre låtskrivare. Nu har hon, under artistnamnet JUNI, släppt sin andra singel på Spotify. Låten Fine kom till under tiden hon pluggade på Linnéuniversitetet.

En utbildning där jag kan utvecklas

Porträtt: Marcel Tiggeman

Efter att själv ha varit aktiv inom musikbranschen i Australien hittade Marcel Tiggemann den perfekta utbildningen i Växjö. Med utbildningen vill han utveckla sitt musikskapande för att kunna fortsätta arbeta med musik: som artist eller låtskrivare.

Värdefullt att arbeta nära musikbranschen

Porträtt Jakob Nilsson

Jakob Nilsson har haft musiken med sig i hela sitt liv. Från pianolektioner och estetisk linje i hemstaden Kristinehamn till att plugga musik på folkhögskola i Göteborg. Till slut blev det Songwriting på Linnéuniversitetet.

Frågor till Patrik Ahlm, kursansvarig för Singer-songwriter 

Patrik Ahlm med musiker i bakgrunden

Vad behöver man ha för förkunskaper för att komma in på kursen Singer-songwriter?
Som sökande ska du vara intresserad av låtskrivandet som uttrycksmedel och hantverk. Du har redan skrivit låtar under några år och har flera färdiga låtar bakom dig. Du känner att du har ett bra helhetsgrepp kring låtskapandets alla delar, men du vill utveckla dina färdigheter inom musikskapandet, textskrivandet och skapandet av tracks/beats. Du spelar ackordinstrument som gitarr eller piano och är en villig sångare/sångerska. Du har troligtvis testat på enklare inspelningar och produktioner av dina låtar, men vill veta mer.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.