Singer-songwriter I
30 hp
Är du redo att ta ditt låtskrivande till nästa nivå? Är din dröm att jobba professionellt med att skriva och producera musik?
Singer/Songwriter vid Linnéuniversitetet är en ettårig utbildning som utgörs av två kurser om vardera en termin, där Singer/Songwriter I är första kursen. Här kan du, som sjunger och skriver eller producerar dina egna låtar, utveckla och fördjupa dig i låtskapande, textförfattande, musikproduktion och musikbransch. Genom kreativa övningar får du verktyg som utvecklar din förmåga att förverkliga och uttrycka dina unika idéer. Du stärker också din förmåga att både ge och få feedback. Kursen ger dig konkreta verktyg och metoder som syftar till att effektivisera ditt hantverk, för att skriva låtar själv och tillsammans med andra i så kallad ”co-writing”. Förutom den konstnärliga delen av utbildningen erbjuds du även samarbete och nätverkande med musikbranschen via exempelvis songwritingcamps.
Efter en termin kan du välja att studera vidare i kursen Singer/songwriter II för ett helt år av Songwriting.
Delar som förekommer i kurserna är:
• Låtskapande - enskilt/co-writing/camps
• Låttextskrivande med textanalys och textbearbetning
• DAW-kunskap med enklare inspelning/musikproduktion
• Grundläggande teori och arrangering
• Marknadsföring och entreprenörskap
• Populärmusikhistoria
• Sociala medier
Kursen är i huvudsak gehörsbaserad och syftar till att utveckla din kreativitet och ditt konstnärliga uttryck som musikalisk låtskapare och gestaltare. Du kan söka till kursen som låtskrivare och enskild artist - alla musikaliska uttryck är välkomna! Här får du möjlighet att jobba med din egen musik och din egen artistprofil. Under kursen utvecklas du tillsammans med andra likasinnade studenter och erfarna lärare som är yrkesverksamma som låtskrivare, artister och musiker.
Ansökan och portfolio med arbetsprov
Ansökningen består av tre steg.
1. Först måste du ansöka till kursen via antingen www.antagning.se
2. Sedan behöver du också skicka in din portfolio till Linnéuniversitetet via vår arbetsprovsuppladdning.lnu.se
3. Steg tre är en särskild prövning för de sökande som kallas.
* OBS! Endast sökande som gjort en anmälan via antagning.se tillåts skicka in portfolio enligt nedan! Här kan du läsa mer om anmälan och antagning.
Anvisningar för portfolion hittar du nedan.
Portfolio
För att din inlämnade portfolio ska anses vara fullständig måste samtliga sidor på kursens uppladdningssajt vara korrekt ifyllda. Din portfolio ska innehålla arbetsprover om:
- Fem (5) låtar som du skrivit och/eller producerat. För minst en av låtarna ska du ha skrivit texten, melodin eller producerat helt själv. Låttexter ska också bifogas! Instrumentala låtar eller remixar godkänns ej! Det är viktigt att du tydligt anger vad du gjort i varje låt. Alla upphovspersoner ska namnges och vilka roller de haft i låtskrivande och/eller produktion!
Filformat som accepteras:
För musik: mp3
För låttexter: pdf
Inlämning
All Inlämning sker via kursens uppladdningssajt arbetsprovsuppladdning.lnu.se (personlig info och låtar (musik samt låttexter)). Maximal storlek på din portfolio är 500 MB. Det är av yttersta vikt att varje uppladdad fil har filnamn som innehåller ditt för- och efternamn samt de första sex (6) siffrorna i ditt personnummer!
Komprimerade format som .zip, .rar eller dylikt tillåts ej!
Bedömningsgrunder
Nivå
- Ackordinstrument (Gitarr eller Piano)
- Gitarr: den sökande ska kunna spela visackord med god säkerhet, (barré-ackord är ett plus), samt uppvisa en god nivå av rytmisk stabilitet och musikalisk pulskänsla
- Piano: den sökande ska kunna spela treklangsackord med god säkerhet, gärna använda båda händerna för bas- och ackordläggning samt uppvisa en god nivå av rytmisk stabilitet och musikalisk pulskänsla
- Sång
- Den sökande ska uppvisa god nivå av tonsäkerhet, rytmisk stabilitet och musikalisk pulskänsla
- Låtar
- Musik: ska uppvisa tillfredsställande till god musikalisk nivå avseende låtstruktur/form, medvetenhet kring melodisk och harmonisk idé och komposition
- Låttext: ska uppvisa tillfredsställande till god nivå avseende textstruktur/form och narrativ
Ansökningsprocessens tre steg
Steg 1 – Ansök till kursen
Ansök till kursen online på www.antagning.se . Undervisningsspråk är svenska. Följande anmälningskoder och tidsramar gäller:
- LNU-11967
- 15 april
Steg 2 – Skicka in din portfolio
Skicka in din portfolio till Linnéuniversitetet (LNU). (se rubriken Inlämning ovan) De tidsramar som gäller för när portfolion senast måste vara mottagen av LNU är:
- 23 April
Steg 3 – Praktisk prövning
- Om du efter utvärdering av den insända portfolion anses uppfylla kriterierna för steg 3 kommer du att kallas till en särskild prövning med praktiska prov. Meddelande om du gått vidare sker via sms och/eller mejl (det nummer och den mejladress du uppgett i ditt konto på antagning.se respektive vid portfolioinlämningen) Utvärdering sker på grundval av innehållet i din portfolio. Utvärdering av portfolion utförs av en urvalsgrupp bestående av lärare och externa specialister. Portfolion betraktas som en helhet och portfolion utvärderas utifrån förkunskapskraven i enlighet med följande kriterier:
• Konstnärlig kvalitet
• Konstnärliga färdigheter
• Kreativ bredd
Universitetet kommer inte att avslöja orsakerna bakom beslutet att godkänna eller avslå varje enskild ansökan. Godkända studenter kommer att meddelas via www.antagning.se
Checklista för ansökan
- Jag har lämnat in min ansökan via antagning.se eller universityadmissions.se
• Jag har iordningställt min portfolio enligt de riktlinjer som anges
• Jag har kontrollerat att alla mina filer ingår och fungerar, är korrekt namngivna enligt anvisning, med upphovsinformation för respektive låtproduktion.
• Jag har fyllt i personlig info samt laddat upp låtar med låttexter via uppladdningssajt arbetsprovsuppladdning.lnu.se
“Jag vill ge liv till platser och ställen, väcka gnistan igen”
- Vi fick så himla mycket kärlek från så många som hade saknat detta och märkte hur mycket skillnad vi kunde göra. Det visar hur stor vikt det är att ha tillgång till konst och musik om så bara för en helg.
När Fanny Malmborg Simonsson som går under artistnamnet Effy Simon flyttade hem till Emmaboda efter ett par år i Malmö såg hon att den klassiska festivalplatsen där Emmabodafestivalen huserade i 30 år fanns kvar och idén om Emmabodakalaset var född. De var ett litet gäng som jobbade hårt och i juli 2023 var det festival i Emmaboda igen. Nu är biljettförsäljningen till år två i gång för fullt.
Förutom att projektleda Emmabodakalset så är Effy Simon låtskrivare och artist. På Linnéuniversitetet pluggade hon Singer-songwriter. Hon drivs av gemenskapen, vill nå den unga målgruppen och skapa sammanhang och mötesplatser för musik och kultur.
- När jag flyttade tillbaka hem såg jag det samhälle jag växt upp i med helt nya ögon. Det finns saker som händer häromkring, det finns potential. Jag vill ge liv till platser och ställen, väcka gnistan igen. Och få folk att hitta tillbaka till de platserna. Det ger inte precis mycket betalt, jag offrar lönen för att göra skillnad.
Julia siktar på en musikkarriär
Julia Nilcrantz har ett stort musikintresse och redan som liten började hon skriva egna låtar. Hon valde att läsa kursen Singer-songwriter för att få möjlighet att utvecklas tillsammans med andra och för att själv bli en bättre låtskrivare. Nu har hon, under artistnamnet JUNI, släppt sin andra singel på Spotify. Låten Fine kom till under tiden hon pluggade på Linnéuniversitetet.
Läs hela intervjun med Julia
Singer-songwriter är en ettårig kurs där fokuset ligger på att skriva musik, både på egen hand och tillsammans med andra. Det ingår även branschkunskap, musikteori och musikhistoria. Julia inspirerades av mötet med andra som hade samma intresse som hon.
– Jag valde att läsa kursen för att få ett år att fokusera på att bli en bättre låtskrivare, både genom undervisningsmaterial och genom mötet mellan medstudenter och lärare.
Hon uppmanar alla studenter som läser kursen att ta till vara på varandra.
– Det är väldigt nyttigt och inspirerande att möta andra som brinner för samma sak – att skriva musik, men som tänker annorlunda än en själv. Jag tycker det ger otroligt mycket att skapa tillsammans med andra och ha ett tryggt rum där alla förstår varandra och kan ge feedback och pepp.
Hon beskriver att många av hennes låtar blir till när hon gör något annat, till exempel promenerar. Låten Fine kom dock till på kursens ”songwriting camp”. Under en vecka var uppdraget att studentgruppen skulle skriva låtar till en specifik persons artistprojekt, där ett var hennes eget projekt, JUNI.
– Då hamnade jag tillsammans med Mattias Skantze och Joselin Fogelberg. Mattias frågade om jag hade några favoritackord och sen la vi snabbt grunden. Jag hade en mening som jag burit med mig i flera år som jag ville ha med i en låt "I'll be fine, I just got apes inside my mind". Utifrån den frasen byggde vi Fine och under tre timmar hade vi melodi, text och stora delar av produktionen klar.
Julia släpper låt på Spotify
Hon menar att tiden vid Linnéuniversitetet har banat vägen för låten, både dess existens och resultat. I produktionen ingår också studenter från musikproduktionsprogrammet och mediekreatörsprogrammet. Nu har låten släppts på Spotify och hon hoppas att den tas väl emot och uppskattas.
– Jag hoppas att jag når ut till personer som, liksom jag, kanske kan förstå sig själva bättre om jag har lyckats sätta ord och känsla på vad de upplever.
Att fortsätta jobba med musik är målet för Julia.
– Drömmen är att kunna skriva musik till mig själv och till andra kontinuerligt, helst varje dag. Det kan vara tuffa sessions i studios, men det är helt fantastiskt att komma hem efter sådana sittningar och veta att "jag kom hit tomhänt och lämnade med något nytt som jag inte hade i morse". Den kicken är guld värd för mig och jag längtar alltid till nästa gång.
En utbildning där jag kan utvecklas
Efter att själv ha varit aktiv inom musikbranschen i Australien hittade Marcel Tiggemann den perfekta utbildningen i Växjö. Med utbildningen vill han utveckla sitt musikskapande för att kunna fortsätta arbeta med musik: som artist eller låtskrivare.
Läs hela intervjun med Marcel
– Singer-Songwriter var verkligen precis den utbildningen jag letade efter, det innebar en möjlighet för mig att kunna plugga musik och på det sättet utveckla mitt musikskapande.
Marcel är uppvuxen i Australien, men har en mamma från Växjö, så att Singer-Songwriting fanns just i Växjö var en stor bonus. De senaste åren har Marcel både spelat och uppträtt med hårdrocksbandet Rosemont, men har också skrivit och producerat elektronisk musik under namnet Elixir. Trots att han har erfarenhet inom musikbranschen har han redan lärt sig mycket under utbildningen, framför allt uppskattar han att arbeta tillsammans med de andra studenterna.
– Att arbeta med de andra studenterna ger så oerhört mycket, ett vidgat perspektiv inom musiken. De har en annan musikbakgrund än vad jag har, vilket ger mycket inspiration och är väldigt utvecklande.
Vad han också gillar är balansen mellan akademiskt och praktiskt.
– Redan under första halvåret har vi hunnit jobba nära branschen, det är fantastiskt eftersom man lär sig så mycket genom att arbeta på det sättet. Att det ges tid till själva skapandet är viktigt.
Vad är ditt mål med utbildningen?
– Jag har inget slutmål utan tycker att resan är det viktigaste. Jag vill fortsätta att göra musik och att jobba i branschen, men kunskapen som jag får är det viktigaste. Jag hoppas att jag fortsätter att utvecklas, då kommer jag att vara väldigt nöjd.
Värdefullt att arbeta nära musikbranschen
Jakob Nilsson har haft musiken med sig i hela sitt liv. Från pianolektioner och estetisk linje i hemstaden Kristinehamn till att plugga musik på folkhögskola i Göteborg. Till slut blev det Songwriting på Linnéuniversitetet.
Läs hela intervjun med Jakob
Under sin tid på folkhögskola träffade Jakob en kompis som var duktig på att skriva låttexter. De uppträdde tillsammans, fick mycket positiv feedback och det var någon gång vid den tiden som Jakob bestämde sig för att satsa på musiken. Sedan dess har han släppt två singlar och en EP under artistnamnet JVN. EP:n ”Brinna” släppte han under det egna skivbolaget Rexius Records.
– Jag drömmer om att kunna fortsätta som artist men också att skriva låtar åt andra. Att kunna ha en bredd och dessutom en utbildning i ryggen känns som helt rätt väg att gå. Förut skrev jag låtar mest på känsla. Nu har jag kunnat bryta ner låtarna och lärt mig att göra låtskrivandet till en verkstad.
– Målet med utbildningen är först och främst att bygga ett kontaktnät i musikbranschen och samtidigt få de färdigheterna som behövs för att livnära sig på musiken efter examen.
Frågor till Patrik Ahlm, kursansvarig för Singer-songwriter
Vad behöver man ha för förkunskaper för att komma in på kursen Singer-songwriter?
Som sökande ska du vara intresserad av låtskrivandet som uttrycksmedel och hantverk. Du har redan skrivit låtar under några år och har flera färdiga låtar bakom dig. Du känner att du har ett bra helhetsgrepp kring låtskapandets alla delar, men du vill utveckla dina färdigheter inom musikskapandet, textskrivandet och skapandet av tracks/beats. Du spelar ackordinstrument som gitarr eller piano och är en villig sångare/sångerska. Du har troligtvis testat på enklare inspelningar och produktioner av dina låtar, men vill veta mer.
Läs hela intervjun med Patrik
Hur många kommer ni att ta in på kursen Singer-songwriter?
Det beror lite på antal sökande, men upp till 30 studenter.
Hur är innehållet i kursen uppdelat mellan det konstnärliga och icke-konstnärliga?
Det konstnärliga är i majoritet, och fokuserar "songcraft". Till detta tillkommer även grundläggande musiklära och popmusikhistoria samt musikbranschkunskap. Läs gärna kursplanen för att se kursinnehållet.
Hur är det med performance-tillfällen?
Ja, det förekommer tillfällen då kursdeltagarna ska framföra musik live på bland annat campus-scenen.
Vad har man för branschkontakt under utbildningen?
Under kurstiden pågår kontinuerligt ett nära samarbete med musikbranschen. Inte minst genom camps och låtuppdrag, men även i form av gästföreläsningar och workshops.
Hur är det med samarbete med andra musikutbildningar?
Linnéuniversitetet har ett väletablerat musikproduktionsprogram. Det finns inga fastställda samarbeten inom ramen för kursen, men vi uppmuntrar studenter att samarbeta. Musikavdelningen vid Linnéuniversitetet har också internationella samarbetspartners och samarbeten med dessa förekommer på olika sätt.
Är det någon praktik?
Nej, någon sammanhållen period på en praktikarbetsplats blir det inte, men kursupplägget är synnerligen praktiskt. Fokus ligger på praktiskt skapande.
Vad finns det för lokaler för studenter som läser kursen?
Det finns tillgång till studioliknande rum med musikdator, MIDI-klav, studiomonitorer samt isobås med mikrofon på campus. Utöver detta finns givetvis föreläsningssalar och allmänna datasalar med datorer (även dessa utrustade för musikproduktion). Campus har även en fullt utrustad musikscen med ljud/ljus där musikstudenter frekvent framträder.
Vilken tillgång har man som student till universitetets lokaler?
Varje produktions-suite är tillgänglig sju dagar i veckan under Linnéuniversitetets officiella öppettider. Dock måste salarna bokas i ett bokningssystem och då gäller i mån av ledigt. I övrigt gäller god tillgänglighet till universitetets allmänna ytor under normala öppettider.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.
Bygg din egen examen
Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.