Två studenter i musikstudio

Singer-songwriter I

30 hp

Är du redo att ta ditt låtskrivande till nästa nivå? Är din dröm att arbeta mer professionellt med Songwriting?

Singer/Songwriter vid Linnéuniversitetet är en ettårig utbildning som utgörs av två kurser om vardera en termin, där Singer/Songwriter I är första kursen. Här kan du, som sjunger och skriver/producerar dina egna låtar, utveckla och fördjupa dig i låtskapande, textförfattande, produktion och musikbransch. Genom kreativa övningar får du verktyg som utvecklar din förmåga att förverkliga och uttrycka dina unika idéer. Du stärker också din förmåga att både ge och få feedback. Kursen ger dig konkreta verktyg och metoder som syftar till att effektivisera ditt hantverk, för att skriva själv och tillsammans med andra i så kallad ”co-writing”. Förutom den konstnärliga delen av utbildningen erbjuds du även samarbete och nätverkande med musikbranschen via exempelvis songwritingcamps.

Efter en termin kan du välja att studera vidare i kursen Singer/songwriter II för ett helt år av Songwriting

Delar som förekommer i kurserna är:

• * Låtskapande - enskilt/co-writing/camps

• * Låttextskrivande med textanalys och textbearbetning

• * DAW-kunskap med enklare inspelning/musikproduktion

• * Grundläggande teori och arrangering

• * Marknadsföring och entreprenörskap

• * Populärmusikhistoria

• * Sociala medier

Kursen är i huvudsak gehörsbaserad och syftar till att utveckla kreativitet och konstnärligt uttryck som musikalisk skapare och gestaltare. Man kan söka till kursen som låtskrivare och enskild artist - alla musikaliska uttryck är välkomna! Här får du möjlighet att jobba med din egen musik och din egen artistprofil, och utvecklas tillsammans med andra likasinnade studenter samt yrkesverksamma och erfarna lärare.

Ansökan och portfolio med arbetsprov

Ansökningen består av tre steg.
1. Först måste du ansöka till kursen via antingen www.antagning.se 
2. Sedan behöver du också skicka in din portfolio till Linnéuniversitetet via vår arbetsprovsuppladdning.lnu.se
3. Steg tre är en särskild prövning i Växjö för de sökande som kallas.

* OBS! Endast sökande som gjort en anmälan via antagning.se tillåts skicka in portfolio enligt nedan! Här kan du läsa mer om anmälan och antagning.

Anvisningar för portfolion hittar du nedan.

En utbildning där jag kan utvecklas

Porträtt: Marcel Tiggeman

Efter att själv ha varit aktiv inom musikbranschen i Australien hittade Marcel Tiggemann den perfekta utbildningen i Växjö. Med utbildningen vill han utveckla sitt musikskapande för att kunna fortsätta arbeta med musik: som artist eller låtskrivare.

Värdefullt att arbeta nära musikbranschen

Porträtt Jakob Nilsson

Jakob Nilsson har haft musiken med sig i hela sitt liv. Från pianolektioner och estetisk linje i hemstaden Kristinehamn till att plugga musik på folkhögskola i Göteborg. Till slut blev det Songwriting på Linnéuniversitetet.

Frågor till Patrik Ahlm, kursansvarig för Singer-songwriter 

Patrik Ahlm med musiker i bakgrunden

Vad behöver man ha för förkunskaper för att komma in på kursen Singer-songwriter?
Som sökande ska du vara intresserad av låtskrivandet som uttrycksmedel och hantverk. Du har redan skrivit låtar under några år och har flera färdiga låtar bakom dig. Du känner att du har ett bra helhetsgrepp kring låtskapandets alla delar, men du vill utveckla dina färdigheter inom musikskapandet, textskrivandet och skapandet av tracks/beats. Du spelar ackordinstrument som gitarr eller piano och är en villig sångare/sångerska. Du har troligtvis testat på enklare inspelningar och produktioner av dina låtar, men vill veta mer.

Hur många kommer ni att ta in på kursen Singer-songwriter?
Det beror lite på antal sökande, men upp till 30 studenter.

Hur är innehållet i kursen uppdelat mellan det konstnärliga och icke-konstnärliga?
Det konstnärliga är i majoritet, och fokuserar "songcraft". Till detta tillkommer även grundläggande musiklära och popmusikhistoria samt musikbranschkunskap. Läs gärna kursplanen för att se kursinnehållet.

Hur är det med performance-tillfällen?
Ja, det förekommer tillfällen då kursdeltagarna ska framföra musik live på bland annat campus-scenen.

Vad har man för branschkontakt under utbildningen?
Under kurstiden pågår kontinuerligt ett nära samarbete med musikbranschen. Inte minst genom camps och låtuppdrag, men även i form av gästföreläsningar och workshops.

Hur är det med samarbete med andra musikutbildningar?
Linnéuniversitetet har ett väletablerat musikproduktionsprogram. Det finns inga fastställda samarbeten inom ramen för kursen, men vi uppmuntrar studenter att samarbeta. Musikavdelningen vid Linnéuniversitetet har också internationella samarbetspartners och samarbeten med dessa förekommer på olika sätt.

Är det någon praktik?
Nej, någon sammanhållen period på en praktikarbetsplats blir det inte, men kursupplägget är synnerligen praktiskt. Fokus ligger på praktiskt skapande.

Vad finns det för lokaler för studenter som läser kursen?
Det finns tillgång till studioliknande rum med musikdator, MIDI-klav, studiomonitorer samt isobås med mikrofon på campus. Utöver detta finns givetvis föreläsningssalar och allmänna datasalar med datorer (även dessa utrustade för musikproduktion). Campus har även en fullt utrustad musikscen med ljud/ljus där musikstudenter frekvent framträder.

Vilken tillgång har man som student till universitetets lokaler?
Varje produktions-suite är tillgänglig sju dagar i veckan under Linnéuniversitetets officiella öppettider. Dock måste salarna bokas i ett bokningssystem och då gäller i mån av ledigt. I övrigt gäller god tillgänglighet till universitetets allmänna ytor under normala öppettider.

  

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är en av Europas grönaste städer och här har du nära till natur, skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

 

Studenter i hus M

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.