Två studenter i musikstudio

Singer-songwriter I

30 hp

Kursen är i huvudsak gehörsbaserad och syftar till att utveckla kreativitet och konstnärligt uttryck som musikalisk skapare och gestaltare. Man kan söka till kursen som låtskrivare och enskild artist, alla musikaliska uttryck är välkomna. Här får du möjlighet att jobba med din egen musik och ditt egna artisteri, och utvecklas tillsammans med yrkesverksamma och erfarna lärare. Förutom den konstnärliga delen av utbildningen erbjuds du även samarbete och nätverkande med musikbranschen via exempelvis camps.

Ansökan och portfolio med arbetsprov

Ansökningen består av tre steg.
1. Först måste du ansöka till kursen via antingen www.antagning.se 
2. Sedan behöver du också skicka in din portfolio till Linnéuniversitetet via vår arbetsprovsuppladdning.lnu.se
3. Steg tre är en särskild prövning i Växjö för de sökande som kallas.

* OBS! Endast sökande som gjort en anmälan via antagning.se tillåts skicka in portfolio enligt nedan! Här kan du läsa mer om anmälan och antagning.

Anvisningar för portfolion hittar du nedan.

En utbildning där jag kan utvecklas

Porträtt: Marcel Tiggeman

Efter att själv ha varit aktiv inom musikbranschen i Australien hittade Marcel Tiggemann den perfekta utbildningen i Växjö. Med utbildningen vill han utveckla sitt musikskapande för att kunna fortsätta arbeta med musik: som artist eller låtskrivare.

Värdefullt att arbeta nära musikbranschen

Porträtt Jakob Nilsson

Jakob Nilsson har haft musiken med sig i hela sitt liv. Från pianolektioner och estetisk linje i hemstaden Kristinehamn till att plugga musik på folkhögskola i Göteborg. Till slut blev det Songwriting på Linnéuniversitetet.

Frågor till Patrik Ahlm, kursansvarig för Singer-songwriter 

Patrik Ahlm med musiker i bakgrunden

Vad behöver man ha för förkunskaper för att komma in på kursen Singer-songwriter?
Som sökande ska du vara intresserad av låtskrivandet som uttrycksmedel och hantverk. Du har redan skrivit låtar under några år och har flera färdiga låtar bakom dig. Du känner att du har ett bra helhetsgrepp kring låtskapandets alla delar, men du vill utveckla dina färdigheter inom musikskapandet, textskrivandet och skapandet av tracks/beats. Du spelar ackordinstrument som gitarr eller piano och är en villig sångare/sångerska. Du har troligtvis testat på enklare inspelningar och produktioner av dina låtar, men vill veta mer.

Hur många kommer ni att ta in på kursen Singer-songwriter?
Det beror lite på antal sökande, men upp till 30 studenter.

Hur är innehållet i kursen uppdelat mellan det konstnärliga och icke-konstnärliga?
Det konstnärliga är i majoritet, och fokuserar "songcraft". Till detta tillkommer även grundläggande musiklära och popmusikhistoria samt musikbranschkunskap. Läs gärna kursplanen för att se kursinnehållet.

Hur är det med performance-tillfällen?
Ja, det förekommer tillfällen då kursdeltagarna ska framföra musik live på bland annat campus-scenen.

Vad har man för branschkontakt under utbildningen?
Under kurstiden pågår kontinuerligt ett nära samarbete med musikbranschen. Inte minst genom camps och låtuppdrag, men även i form av gästföreläsningar och workshops.

Hur är det med samarbete med andra musikutbildningar?
Linnéuniversitetet har ett väletablerat musikproduktionsprogram. Det finns inga fastställda samarbeten inom ramen för kursen, men vi uppmuntrar studenter att samarbeta. Musikavdelningen vid Linnéuniversitetet har också internationella samarbetspartners och samarbeten med dessa förekommer på olika sätt.

Är det någon praktik?
Nej, någon sammanhållen period på en praktikarbetsplats blir det inte, men kursupplägget är synnerligen praktiskt. Fokus ligger på praktiskt skapande.

Vad finns det för lokaler för studenter som läser kursen?
Det finns tillgång till studioliknande rum med musikdator, MIDI-klav, studiomonitorer samt isobås med mikrofon på campus. Utöver detta finns givetvis föreläsningssalar och allmänna datasalar med datorer (även dessa utrustade för musikproduktion). Campus har även en fullt utrustad musikscen med ljud/ljus där musikstudenter frekvent framträder.

Vilken tillgång har man som student till universitetets lokaler?
Varje produktions-suite är tillgänglig sju dagar i veckan under Linnéuniversitetets officiella öppettider. Dock måste salarna bokas i ett bokningssystem och då gäller i mån av ledigt. I övrigt gäller god tillgänglighet till universitetets allmänna ytor under normala öppettider.

  

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M