Skogshistoria

7,5 hp

I kursen i Skogshistoria får du lära dig mer om bland annat:

Kunskapen om varför den svenska skogen ser ut som de gör väcker allt större intresse och förundran. Skogslandskapets förändring sedan senaste istiden, för 15 000 år sedan, och människans påverkan på landskapet fram till modern tid utgör innehållet i kursen Skogshistoria. Du studerar dels hur landskapet förändrats under förhistorisk tid innan introduktionen av jordbruk men framför allt hur jordbruk och inte minst industriell produktion påverkat skogarna på den landmassa som är Sverige i dag. Speciell tyngdpunkt läggs på skogslandskapets förändringar efter medeltid till våra dagar där du i fält lär dig se spår och kulturlämningar efter tidigare mänsklig aktivitet. Historiska statsmaktsbeslut och senare tiders politiska beslut är också en del av kursens innehåll. Kursen leder till en förståelse varför skogarna ser ut som dom gör i olika delar av landet. Du ska efter kursen kunna nyttja historiska text- och kartmaterial, såväl fysiska källor som digitala, för att med dessa kunna diskutera och fatta beslut i modernt skogsbruk.

Rekommenderad kurs inom ramen för Hållbart familjeskogsbruk och skogliga programstudenter.

Två stycken 2-dagars träffar samt seminarier.

Distans – plugga där du är

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.  

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är en av Europas grönaste städer och här har du nära till natur, skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

 

Studenter i hus M

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.