Spanska studenter

Spanska, allmän kurs i Spanien

30 hp

1SP101 Spanska i Spanien, allmän kurs, 1-30 högskolepoäng motsvarar kursen 1SP100 Spanska, allmän kurs, 1-30 högskolepoäng men är förlagd vid språkinstitut i centrala Barcelona.

Kursen lägger grunden till en god muntlig och skriftlig språkfärdighet i spanska samt ökar studentens läs- och hörförståelse. Vidare är kursens mål att ge översiktliga kunskaper om de spanskspråkiga ländernas geografi, historia, aktuella samhällsförhållanden, litteratur och kulturliv. Fokus ligger på Spanien på första terminen.

Om du bli antagen till kursen kommer du att få information några veckor före kursstart. Ifall du inte får denna information under juli-augusti (inför höstterminen) eller före jul (inför vårterminen), var vänlig kontakta Eva Netzell, som ansvarar för kursen i Barcelona (info@is-barcelona.com).

"Man lär sig mycket mer och snabbare när man är på plats i ett land där man pratar språket."

Student sitter och ser ut över Barcelona

För Stina Karlsson var steget från folkhögskolestudier till universitetsstudier i spanska inte långt. På plats i Barcelona fick hon tips om Linnéuniversitetets kurs som gjorde det möjligt för henne att stanna kvar i staden och utveckla sina språkkunskaper ytterligare.

– Jag flyttade till Barcelona i januari 2015 för att studerade en kurs i spanska genom Brahe folkhögskola. Jag föll direkt för staden och när sommaren närmade sig kände jag att jag inte riktigt var klar med varken Barcelona eller spanskan. Därför valde jag att läsa spanska genom Linnéuniversitetet. Den kursen var perfekt för mig, då fick jag både lära mig mer spanska och stanna kvar i Barcelona.

Att läsa grundkursen i spanska i Barcelona innebär att undervisningen utgår från samma mål och innehåll som kursen i Sverige. Du möter dock lärare både från Internationella skolorna och från Linnéuniversitetet. Stinas upplevelse av studierna utomlands är mycket positiv.

– Jag har läst en del spanska i grundskolan och på gymnasiet i Sverige. Min upplevelse är att man lär sig mycket mer och snabbare när man är på plats i ett land där man pratar språket man lär sig och med lärare som har språket som modersmål. Lärarna är också väldigt duktiga, pedagogiska, trevliga och roliga. De är vana vid att lära ut spanska till svenska studenter så de har koll på vad som brukar vara extra svårt och hur man ska arbeta med detta. Personligen tyckte jag också att det var bra och intressant att läsa spanska som en universitetskurs, vilket är mer akademiskt. Jag uppskattade att lära mig läsa och skriva mer, och att även studera samhälle, historia och politik, vilket gör att man får mer förståelse och insikt om situationen i landet och hur och varför folk är som de är och tänker som de tänker.

Utöver detta är Barcelona en fantastisk stad som har mycket att erbjuda och det finns alltid saker att se, göra och uppleva. Det är en stad som har lite av allt: storstadsliv, fina byggnader och gator, kultur och hög puls, men det är samtidigt nära till natur som havet, bergen och parker.

Vad säger du till en person som funderar på att läsa kursen? 

– Gör det! Man lär sig jättemycket inom så många olika områden och man får med sig många nyttiga erfarenheter. Det är bra och lärorika studier samtidigt som det är ett äventyr och en utmaning att flytta till en annan stad och ett annat land. Det är en chans att öva på och använda språket i praktiken, att också få en insyn i en annan kultur och livsstil, och att träffa och lära känna många nya människor från hela världen.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.