Specialidrott - ­ mentala funktioner och utveckling

7,5 hp

Hur lär vi oss de tusentals färdigheter vi använder varje dag? Hur lär vi oss att springa och gå i trappor, att skriva och använda tangentbord, köra bil eller åka motorcykel, slå en golfboll eller utföra en volt; hur lär vi oss att dansa, utföra ett basketbollskott och spela fiol? Vad är det som gör skillnaden mellan elitidrottare och nybörjare när det gäller prestation? För att svara på dessa frågor fokuserar kursen på två huvudaspekter. Den första aspekten är relaterat till motorisk inlärning som är den disciplin som sysslar med att besvara frågor som: Hur får människor rörelseförmåga? Hur kan dessa färdigheter bäst läras ut? Den andra aspekten handlar om hur rörelseförmågan kontrolleras. Hur styr nervsystemet musklerna och hur är lederna koordinerade för att uppnå ett rörelsemål? Hur tolkar vi information i omgivningen, beslutar om rörelsereaktioner, organiserar muskulära kommandon för att utföra dessa reaktioner och hur anpassar vi våra rörelser till förändrade förhållanden? Är muskelminne sanning eller myt? Är tidiga prestationer en bra predikator för senare prestanda?

Kursen strävar efter att bygga en kunskap där du som student ska tolka den teoretiska grunden för motorisk inlärning och kontroll för att genomföra motorisk analys och bedömning samt genomföra evidensbaserade motoriska träningsprogram med hänsyn till individuella atleters behov (t.ex. ålder, mognad, kön, prestationsnivå), färdighetsegenskaper och inlärnings- och prestationsmiljöer. Huvudfokus i kursen är därför olika aspekter av individens utveckling, främst medvetandeprocesser såsom motoriskt lärande och motorisk utveckling, men även emotionell, kognitiv och social utveckling studeras i relation till prestationsidrott. Inom den motoriska utvecklingen studeras främst hur man kan beskriva, förklara och analysera utveckling av motoriska färdigheter samt hur rörelser lärs in, underhålls och förbättras inom idrott. Betydelsefulla teoretiska utgångspunkter är social interaktion och teorier om grupprocesser, med avseende på frågor inom olika former av idrottsutövande.

Distans – plugga där du är

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.  

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.