Språkrådgivning och textvård
30 hp
På Linnéuniversitetet erbjuder vi två kurser på avancerad nivå inom ämnet språkrådgivning och textvård: den inledande kursen 4SV300 och påbyggnadskursen 4SV30E. De omfattar båda 30 hp, och kan tillsammans leda till en magisterexamen i svenska språket med inriktning mot språkrådgivning och textvård.
Kurserna vänder sig till dig som har behov av och intresse för att arbeta med brukstexter i olika verksamheter. De förbereder för praktiska arbetsuppgifter som att språkgranska olika slags facktexter, undersöka och förbättra kommunikation inom organisationer och utbilda professionella i skrivande, liksom för vidare akademiska studier inom fältet. Kurserna är öppna för sökanden med olika bakgrunder, men som sedan tidigare har minst en kandidatexamen eller motsvarande.
Målgrupp och karriär
Dessa kurser passar dig som redan idag har ett text- och språkintensivt arbete, men som saknar formell utbildning inom området och vill fördjupa dina kunskaper. Det kan vara ett sätt att stärka yrkesrollen och en väg att avancera inom ditt område. Kurserna passar också dig som arbetar med en annan typ av uppgifter idag, men önskar byta arbetsuppgifter och i stället helt eller delvis ägna dig åt språkarbete. Det kan handla dels om att byta arbetsuppgifter inom samma organisation, dels om att helt byta arbetsgivare eller sektor. Vidare passar kurserna också dig som har språkvetenskaplig bakgrund men vill fortsätta dina studier på avancerad nivå med fokus på tillämpad språkvetenskap. På så sätt är kurserna även lämpliga för dig som tidigare har studerat eller är student inom ett annat ämne men som vill inrikta dig mot språkarbete i ett framtida yrkesliv. Slutligen kan kurserna leda till en examen som förbereder för vidare akademiska studier inom ämnet på en forskarutbildning inom språk – bland våra alumner finns flera exempel på det.
Genom kombinationen av studierna i språkrådgivning och textvård och dina tidigare meriter kan du åstadkomma en unik profil som professionell språkarbetare. Många alumner från kurserna samlas i yrkesföreningen Språkrådgivning och textvård: https://sprakradgivning.se/.
Alumnernas sysselsättning idag
Under våren 2024 genomfördes en alumnundersökning med tidigare studenter som då läst minst en av kurserna i språkrådgivning och textvård. Samtidigt gjordes även en kartläggning av vad personer som angett studier i språkrådgivning och textvård som en merit på professionsnätverket LinkedIn uppgett som sin nuvarande sysselsättning. Här sammanfattas några slutsatser av dessa båda undersökningar.
I enkäten uppgav nästan samtliga svarande att de arbetade med arbetsuppgifter som på något sätt har med fältet språkrådgivning och textvård att göra. En klar majoritet var också anställda, företrädesvis i offentlig sektor, medan några arbetade som egna företagare. Även LinkedIn-kartläggningen visade att de flesta var sysselsatta med språkarbeten som kommunikatör, språkkonsult, redaktör och liknande. Några arbetade med språk inom forskning och utbildning, till exempel som doktorander eller lärare. Ytterligare några uppgav andra arbeten, utanför området språk.
Mer än hälften av de svarande i enkäten uppgav att de redan hade ett språkintensivt arbete innan de påbörjade studierna i språkrådgivning och textvård. Följaktligen var det också många som uppgav att de inte hade bytt arbetsuppgifter som ett resultat av utbildningen, utan arbetade kvar i sin tidigare roll.
I enkäten gavs plats för fritextkommentarer om vilka lärdomar utbildningen gett, och i fritextsvaren framgår det att de svarande tycker att utbildningen motsvarade deras förväntningar och att de upplever att de kunnat omsätta sina kunskaper i yrkeslivet, om än på olika sätt.
Praktiskt upplägg
Båda kurserna 4SV300 och 4SV30E genomförs helt på distans utan fysiska träffar. Studietakten är halvfart. Studierna bedrivs via Linnéuniversitetets digitala lärplattform och andra verktyg som Zoom.
På kurserna genomförs undervisning och examinationer löpande under terminen, men du kan i regel arbeta på flexibla tider. Det kan förekomma ett mindre antal träffar i realtid, till exempel seminarier. I den mån det förekommer obligatoriska träffar, har du som student rätt att få reda på tiderna senast en månad före (del-)kursstart.
De flesta studenter är sysselsatta med arbete eller andra studier vid sidan av, och det brukar gå utmärkt. Många arbetar dock deltid i varierande grad för att hinna med. Vi har också haft studenter på kurserna som befinner sig i olika delar av världen, och även det brukar gå bra. Man behöver dock kunna få tillgång till tryckt, svensk kurslitteratur för att kunna genomföra examinationerna.
Distans – plugga där du är
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt.
Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha mer frihet att bestämma när och var du vill studera. Tänk dock på att en del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under arbetstid, även om de sker på distans.
Bygg din egen examen
Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.