Språkrådgivning och textvård
30 hp
Språkrådgivning och textvård vänder sig till personer med intresse för att granska, producera och analysera brukstexter. Med utgångspunkt i aktuella språkvetenskapliga teorier och metoder diskuteras språkriktighet och relationen mellan språknorm och spåkbruk. Kursen behandlar också hur praktisk textvård kan bedrivas på myndigheter och företag. I kursen ingår en fältstudie av textproduktionen eller språkvårdsarbetet på en valfri arbetsplats.
På den här kursen genomförs både undervisning och examination digitalt utan fysiska sammankomster. Vi använder primärt Linnéuniversitetets lärplattform Moodle men kan vid behov också ta stöd av andra digitala resurser. De olika delkursernas utformning varierar, men de består generellt av ett antal undervisningsmoduler som tillgängliggörs löpande under kursens gång. Till dessa moduler hör inspelade föreläsningar, övningar, läsning med mera. Examination sker löpande vid fasta tidpunkter. Det kan ingå ett mindre antal digitala träffar i realtid, varav vissa kan ha obligatorisk närvaro. Dessa kan ske under kontorstid.
Vanliga frågor om kursen Språkrådgivning och textvård
Är jag behörig?
Förkunskapskravet är kandidatexamen, eller motsvarande examen, med valfri inriktning. Eventuella arbetslivsmeriter påverkar inte dina chanser att bli antagen. Vänd dig till Antagningsavdelningen (antagning@lnu.se) om du har frågor om antagning och behörighet.
Var hittar jag information om kursens obligatoriska moment, innehåll, litteratur med mera?
Information om innehåll, litteratur med mera hittar du i kursplanen.
Vilka läser kursen och vad kan man arbeta med efteråt?
De flesta som läser kursen är redan yrkesverksamma inom textintensiva områden. Många är journalister, informatörer eller klarspråksintresserade myndighetstjänstemän som vill fortbilda sig. Flera studenter har efter kursen börjat arbeta som språkkonsulter.
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Bygg din egen examen
Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.