Tyska i Berlin, grundkurs
30 hp
Läsa tyska på universitet i Europametropolen Berlin!
Vill du utveckla dina språkkunskaper i en omgivning där det talas tyska? Berlin är staden som präglas av kreativitet, nytänkande, mångfald och en spännande historia. Nu kan du läsa en termin tyska på universitet och samtidigt upptäcka Berlins fascinerande atmosfär. Kursen ger grundläggande praktisk språkfärdighet samt kunskap om de tyskspråkiga ländernas nutida kulturella, politiska och sociala förhållanden. Kursen genomförs i samarbete mellan Linnéuniversitetet och Internationella Skolorna och studierna bedrivs på ett språkinstitut i Berlin.
Bra att veta om kursen
- Kursen anordnas av Linnéuniversitetet och du är en Linnéstudent även om du läser kursen via Internationella Skolorna på språkinstitutet Die Neue Schule i Berlin.
- CSN. Du har möjlighet att få studiemedel under dina studier. Dina studier på kursen 1TY101 räknas som högskolestudier i Sverige, även om undervisningen i sin helhet äger rum i Berlin. Det rör sig alltså INTE om utlands- eller utbytesstudier. Läs mer om hur du söker studiestöd.
- Boende. Som student på kursen ordnar du ditt eget boende i Berlin. I samband med antagningen kommer Internationella Skolorna att ge dig med konkreta tips och råd på hur du kan hitta boende.
- Kurslitteratur: Tänk på att köpa den obligatoriska kurslitteraturen innan kursstart (referenslitteraturen är material du kan använda för fördjupning, och inte något du förväntas köpa).
- Kursplanen: Du hittar en mer detaljerad beskrivning av kursinnehållet i kursplanen som du hittar här på hemsidan.
Kontaktperson
Mer information
Viktoria läste tyska i Berlin!
Viktoria Jägervall, 20 år
Tips till andra studenter angående studier:
Försök hitta sammanhang där du pratar tyska utanför skolan och våga prata - hellre fel än inte alls! Du kan till exempel hitta flera alternativ via appen "Meetup" eller genom olika facebookgrupper.
Varför valde du att läsa tyska i Berlin?
Språk har länge varit ett stort intresse och tyska något jag velat fördjupa mig mer i. Dessutom ville jag gärna flytta till en storstad och en termin kändes precis lagom för det.
Hur kommer det sig att du började intresserade dig för just tyska?
Jag har haft otroligt passionerade tysklärare under hela min skolgång och har fått möjligheten att göra utbyten i Tyskland vilket har lett till en känsla av att tyska är både användbart och roligt.
Läs hela intervjun med Viktoria
Var utbildningen som du förväntade dig?
Vi fick mer hjälp och stöd med våra studier än vad jag trodde, både under lektionerna av våra stöttande lärare, samt genom att vi klasskompisar alltid fanns där för varandra.
Hur var det att läsa kursen i Berlin?
Det var ibland svårt att fokusera på studier när en så fantastisk stad med så många möjligheter hela tiden lockade. Den självklara fördelen var att vara i en miljö där alla talar det språk du övar på, även om vi talade mycket svenska med varandra i klassen.
Framtid?
Till våren 2018 börjar jag läkarprogrammet på Linköpings Universitet.
Drömjobb?
Att jobba som läkare kombinerat med att vara turnerande jazzmusiker hade inte varit dumt!
Hur har du bott i Berlin?
Jag bodde ett WG med en tysk lärarstudent i stadsdelen Schöneberg. Fint, mysigt och nära skolan!
Hur hittade du din bostad?
Jag hittade mitt boende via hemsidan wg-gesucht.de där jag skickade mail till flera lägenheter som jag tyckte verkade intressanta. Jag fick svar och skypade med lägenhetsinnehavarna och fick boendet!
Vad gjorde du på din fritid?
Allt kreativt jag bara kunde hinna med! Gick med i ett indie-band och turnerade i Tyskland, tog dansklasser i jazz och blues-dans, sångklasser och kompositionsklasser samt skrev och producerade en musikalkortfilm med en av mina klasskompisar. Jag umgicks såklart även mycket med min härliga klass och utforskade staden!
Vad var det bästa med att vara i Berlin?
Möjligheterna kändes oändliga för mig som kommer ifrån en liten by utanför en mellanstor stad. Kreativiteten och öppenheten hos människorna runt omkring. Maten, det stora vegetariska utbudet och att hela tiden ha det tyska språket runt omkring sig.
Julia läste kursen Tyska i Berlin
Julia Örnhem, 20 år
Varför valde du att läsa tyska i Berlin?
Berlin är alltid en stad som har lockat mig, och som jag har velat bo i, och då min tyska behövde förbättras efter ett års paus från studier efter gymnasiet kändes det rimligt att bättra på den för att kunna stanna där en längre tid.
Hur kom det sig att du började intressera dig för just tyska?
Det var det språket som jag valde som mitt B-språk i högstadiet, sedan fortsatte jag läsa det i gymnasiet eftersom att jag tyckte det var roligt. Jag hade en väldigt bra lärare i högstadiet, som inspirerade mig till att läsa vidare.
Var utbildningen som du förväntade dig?
Utbildningen levde upp till de förväntningarna som jag hade. Det fanns mycket att göra eftersom att språk är ganska krävande att studera, men man fick ändå möjlighet att planera sin egen tid, samt så klart att kunna njuta av annat i staden.
Hur var det att läsa kursen tyska i Berlin, vilka svårigheter/fördelar mötte du?
Det var en rolig och lärorik kurs, klassen som jag gick i fick jättebra sammanhållning och vi kunde hjälpa varandra genom de svåraste momenten i kursen. Jag tyckte att översättningen var svårast, men samtidigt är det ett av de viktigaste momenten, som jag verkligen ville lära mig grundligt.
Läs hela intervjun med Julia
Vad vill du göra efter att du avslutat dina studier tyska i Berlin?
Efter jul och nyår hemma i Växjö ska jag åka tillbaka till Berlin. Jag ska jobba, och använda den tyska som jag lärde mig under kursen i praktiken.
Har du något drömjobb, och i så fall vad?
Till hösten ska jag plugga ekonomi på något universitet här hemma i Sverige, och jag skulle gärna vilja jobba med något inom det området, kanske i Tyskland eller mot ett tyskt företag, men något drömjobb har jag inte.
Hur har du bott i Berlin?
Jag har bott i lägenhet själv, i ett hus där ett hundratal andra studenter också bor, främst tyskar, men även av andra nationaliteter.
Hur hittade du din bostad?
Genom en av alla bostads-hemsidor för Tyskland/Berlin som finns. Där fick jag kontakt med den förra hyrestagaren, och tog över hennes kontrakt när hon skulle flytta där ifrån.
Vad gjorde du på fritiden?
Hängde med klasskompisarna. Vi pluggade ihop, lagade mat, fikade och gick ut på barer och klubbar.
Vad var det bästa med att vara i Berlin?
Att allt är så lättillgängligt, med tunnelbana och tåg tar man sig lätt till de olika delarna av staden. Det finns caféer, barer, klubbar och restauranger på i princip varje gata. Sedan finns det så klart väldigt mycket att se när det kommer till konst och olika historiska monument, och det finns alltid många konserter/vernissager som man kan gå och titta på.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.
Bygg din egen examen
Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.