Studenter Berlin hoppar grupp

Tyska i Berlin, grundkurs

30 hp

Läsa tyska på universitet i Europametropolen Berlin!

Vill du utveckla dina språkkunskaper i en omgivning där det talas tyska? Berlin är staden som präglas av kreativitet, nytänkande, mångfald och en spännande historia. Nu kan du läsa en termin tyska på universitet och samtidigt upptäcka Berlins fascinerande atmosfär. Kursen ger grundläggande praktisk språkfärdighet samt kunskap om de tyskspråkiga ländernas nutida kulturella, politiska och sociala förhållanden. Kursen genomförs i samarbete mellan Linnéuniversitetet och Internationella Skolorna och studierna bedrivs på ett språkinstitut i Berlin.

Bra att veta om kursen

  • Kursen anordnas av Linnéuniversitetet och du är en Linnéstudent även om du läser kursen via Internationella Skolorna på språkinstitutet Die Neue Schule i Berlin.
  • CSN. Du har möjlighet att få studiemedel under dina studier. Dina studier på kursen 1TY101 räknas som högskolestudier i Sverige, även om undervisningen i sin helhet äger rum i Berlin. Det rör sig alltså INTE om utlands- eller utbytesstudier. Läs mer om hur du söker studiestöd.
  • Boende. Som student på kursen ordnar du ditt eget boende i Berlin. I samband med antagningen kommer Internationella Skolorna att ge dig med konkreta tips och råd på hur du kan hitta boende.
  • Kurslitteratur: Tänk på att köpa den obligatoriska kurslitteraturen innan kursstart (referenslitteraturen är material du kan använda för fördjupning, och inte något du förväntas köpa).
  • Kursplanen: Du hittar en mer detaljerad beskrivning av kursinnehållet i kursplanen som du hittar här på hemsidan.

Viktoria läste tyska i Berlin!

Viktoria Jägervall

Viktoria Jägervall, 20 år

 

Tips till andra studenter angående studier:

Försök hitta sammanhang där du pratar tyska utanför skolan och våga prata - hellre fel än inte alls! Du kan till exempel hitta flera alternativ via appen "Meetup" eller genom olika facebookgrupper.

Varför valde du att läsa tyska i Berlin?

Språk har länge varit ett stort intresse och tyska något jag velat fördjupa mig mer i. Dessutom ville jag gärna flytta till en storstad och en termin kändes precis lagom för det.

Hur kommer det sig att du började intresserade dig för just tyska?

Jag har haft otroligt passionerade tysklärare under hela min skolgång och har fått möjligheten att göra utbyten i Tyskland vilket har lett till en känsla av att tyska är både användbart och roligt.

Julia läste kursen Tyska i Berlin

Julia Örnhem

Julia Örnhem, 20 år

Varför valde du att läsa tyska i Berlin?

Berlin är alltid en stad som har lockat mig, och som jag har velat bo i, och då min tyska behövde förbättras efter ett års paus från studier efter gymnasiet kändes det rimligt att bättra på den för att kunna stanna där en längre tid.

Hur kom det sig att du började intressera dig för just tyska?

Det var det språket som jag valde som mitt B-språk i högstadiet, sedan fortsatte jag läsa det i gymnasiet eftersom att jag tyckte det var roligt. Jag hade en väldigt bra lärare i högstadiet, som inspirerade mig till att läsa vidare.

Var utbildningen som du förväntade dig?

Utbildningen levde upp till de förväntningarna som jag hade. Det fanns mycket att göra eftersom att språk är ganska krävande att studera, men man fick ändå möjlighet att planera sin egen tid, samt så klart att kunna njuta av annat i staden.

Hur var det att läsa kursen tyska i Berlin, vilka svårigheter/fördelar mötte du?

Det var en rolig och lärorik kurs, klassen som jag gick i fick jättebra sammanhållning och vi kunde hjälpa varandra genom de svåraste momenten i kursen. Jag tyckte att översättningen var svårast, men samtidigt är det ett av de viktigaste momenten, som jag verkligen ville lära mig grundligt.

 

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.