- Anställd vid Lnu
- Arbetsmiljö och hälsa
- Alkohol och droger
Alkohol och droger
På den här sidan finns samlad information om alkohol och droger, bland annat Linnéuniversitetets alkohol- och drogpolicy samt råd och rutiner i dessa frågor.
Alkohol och andra droger är en viktig arbetsmiljöfråga och policyn är ett vägledande dokument som tydliggör Linnéuniversitetets förhållningssätt till användande av alkohol och droger på arbetsplatsen. Med alkohol avses drycker med en alkoholmängd som överstiger 2,25 %. Med droger avses narkotika, icke ordinerat receptbelagt läkemedel, dopningspreparat och andra preparat och lösningsmedel som tas i berusningssyfte.
På Linnéuniversitetet är det inte tillåtet att vara alkohol- eller drogpåverkad i samband med arbetsutövning eller studieaktiviteter. Om problem uppstår med bruk/missbruk av alkohol eller andra droger är det viktigt att snabbt och professionellt hantera detta. Företagshälsovården är en resurs i arbetsmiljö- och rehabiliteringsarbete för både chefer och medarbetare vid Linnéuniversitetet och kan bidra med följande i fråga om alkohol och droger:
- medicinsk bedömning och rådgivning
- psykosocial bedömning och stödinsatser
- alkohol- och drogtester
På HR-avdelningen finns stöd för chefer i organisationen. Studenthälsan arbetar förebyggande och med konkreta insatser för studenter.
Nedanstående tillhandahåller stöd till dig som har frågor eller funderingar kring ditt eget eller anhörigs bruk:
- Växjö kommun (vaxjo.se) - stöd vid missbruk eller beroende
- Primärvårdens hälsoenhet Växjö, Växjö - 1177 – en specialiserad verksamhet inom Region Kronoberg som erbjuder råd och stöd till personer med risk- och missbruk.
- Missbruk och beroende - Kalmar – stöd vid missbruk eller beroende.
- Beroendecentrum Kalmar - 1177 – en specialiserad verksamhet inom Region Kalmar som erbjuder råd och stöd till personer med risk- och missbruk.
- alkohollinjen.se
För mer information, läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats: www.folkhalsomyndighetens.se