Friskvård
Linnéuniversitetet vill främja en god hälsa hos alla medarbetare. Syftet med subventionering av friskvård är att öka välbefinnandet, skapa en trivsam arbetsplats, större frisknärvaro, förebygga arbetsrelaterade belastningsskador samt öka förutsättningarna för hälsa i ett livslångt perspektiv.
Friskvårdsbidrag fr o m 2025
Vid Linnéuniversitetet subventioneras skattefria friskvårdsaktiviteter med upp till 3 000 kr/kalenderår och person. För att skattefriheten ska gälla ersätts motions- eller friskvårdsaktiviteter av enklare slag. Skattepliktiga friskvårdsaktiviteter ersätts inte.
Från 2025 köper du som anställd vid Linnéuniversitetet din friskvård via friskvårdsappen Epassi. Vid årsskiftet eller när du anställs tilldelas du ett friskvårdssaldo på upp till 3 000 kr/år som du använder för att göra dina köp. Alla medarbetare vid Linnéuniversitetet med en månadslön omfattas av bidraget. Är du helt tjänstledig från din anställning omfattas du inte, däremot om du är föräldraledig eller sjukskriven.
Bidragets storlek är i proportion till din anställnings omfattning. Hur stor del av året du är anställd (och i tjänst) påverkar också bidragets storlek. För varje månad du är anställd tilldelas du en tolftedel av 3 000 kr.
Årlig tilldelning av friskvårdbidraget beräknas enligt exemplen* nedan:
- För fullt bidrag på 3 000 kr/år krävs att du är anställd 100 % under hela året.
- Du som har en anställning på 50 % och är anställd hela året kan få 1 500 kr i bidrag (dvs 50 % av 3 000 kr).
- Du som har anställning på 100 % sex månader under året kan få 1 500 kr i bidrag (dvs 6 x 250 kr).
- Du som har 50 % anställning sex månader under året kan få 750 kr i bidrag (dvs 50 % av 6 x 250 kr).
* förutsätter att du inte är helt tjänstledig.
Friskvårdsaktiviteter som du kan få friskvårdsbidrag för
Friskvårdsbidraget får användas till enklare motions- och friskvårdsaktiviteter såsom gymkort, ridlektioner, rökavvänjning och massage. För att en enstaka behandling eller aktivitet ska anses vara av enklare slag och mindre värde kan kostnaden inte överstiga 1 000 kronor per tillfälle eller aktivitet, enligt Skatteverkets regelverk. Det innebär exempelvis att en massagebehandling som kostar över 1 000 kr inte omfattas av skattefri friskvårdsersättning och därmed inte ersätts alls.
Medlemsavgifter, hälsovård, sjukvård, skönhetsvård, hyra eller köp av utrustning omfattas inte av friskvårdsbidraget.
På Skatteverkets hemsida finns information om vad som gäller för friskvårdsbidrag. Har du några frågor kontaktar du Epassi eller besöker deras FAQ.
Så här kommer du igång
- När du har blivit tillagd i Epassi från du ett mail av Epassi, som innehåller länk för att ladda ner appen.
- Ladda ner appen Epassi. Här har du tillgång till alla anslutna friskvårdsleverantörer och aktiviteter. Har du inte möjlighet att ladda ner appen kan du gå in på se. Under ”Hitta aktivitet” kan du använda sökfunktionen eller kartan för att hitta leverantör eller aktivitet.
- Logga in på ditt Epassikonto i Epassi-appen eller på epassi.se.
Du loggar enklast in genom att använda ditt BankID men mailadress eller mobilnummer fungerar också om dessa uppgifter finns angivna på ditt Epassikonto. Din lnu-mailadress finns angiven när du får tillgång till Epassi däremot inte ditt mobilnummer, det har du möjlighet att själv registrera när du har loggat in första gången. Vid inloggning med via mailadress eller mobilnummer får du en inloggningskod skickad till dig som du anger för att slutföra inloggningen.
Sök efter anslutna friskvårdsleverantörer eller önskad aktivitet
Du kan söka efter anslutna friskvårdsleverantörer eller –aktiviteter både i Epassi-appen och på Epassi.se. Med hjälp av kartfunktionen kan du se vilka som finns anslutna i det område som du är intresserad av.
Betala med Epassi-appen
För friskvårdsleverantörer som är anslutna till Epassi kan du betala via Epassi-appen. När du klickar på en leverantörs profil och väljer en tjänst kan du se vilka betalningsfunktioner de erbjuder, det kan skilja mellan olika leverantörer. Observera att om du betalar med appen på plats så gäller kvittot endast i 15 minuter, så se till att vara i kassan när du bekräftar ditt köp. För mer information om olika betalningsalternativ se Användarguiden nedan alternativt epassi.se.
Om du betalar för friskvård som överskrider ditt friskvårdssaldo finns möjlighet att i betalningsläget ange dina kortuppgifter eller Swish för den del som inte täcks av det återstående saldot.
Kvittoköp hos friskvårdsleverantör som inte är ansluten till Epassi
Om en friskvårdsleverantör inte är ansluten till Epassi kan du ändå utnyttja ditt friskvårdsbidrag genom att själva betala för friskvårdsaktiviteten och sedan begära ersättning från Epassi. Du begär ersättning hos Epassi genom att i inloggat läge registrera ditt ärende på epassi.se, under Registrera ditt kvitto.
Ditt kvitto behöver ha följande information:
- ditt namn
- benämning av tjänsten du köpt
- datum för köpet
- belopp
- moms (om det är en momspliktig leverantör)
- leverantörens namn
- leverantörens organisationsnummer.
Vid kvittoköp gäller att
- du inte kan få tillbaka pengar för köp gjorda hos friskvårdsleverantörer som är anslutna till Epassi. Ansvaret ligger på dig att ta reda på om leverantören är ansluten; fråga din leverantör om den är ansluten eller sök efter leverantören här för att se om den är ansluten
- kvittot måste innehålla all nödvändig information för att kunna godkännas
- utländska kvitton måste innehålla samma information som ovan, vara skrivna på svenska eller engelska samt att du måste ha debiterats i SEK.
- friskvårdsaktiviteten måste vara köpt under din anställning samt innevarande år
- registrering för att få pengar tillbaka måste göras under din anställning
- observera de sistadatum som Epassi anger för att senast registrera ditt ärende.
Behöver du hjälp att komma igång eller har frågor?
För mer information gå in på Epassis hemsida epassi.se där du även hittar deras FAQ. Har du fortfarande frågor är du välkommen att kontakta Epassi via mail eller telefon 031-57 26 00.