Akademisk högtid
Akademisk högtid är Linnéuniversitetets stora årliga högtid. Under högtiden hyllar vi universitetets akademiska framgångar genom att promovera nyblivna doktorer och hedersdoktorer, installera professorer och dela ut akademiska priser. Nästa Akademiska högtid äger rum fredagen den 2 februari 2024, i Växjö.
Nedan följer information för dig som antingen ska promoveras eller installeras.
Läs om hur du nominerar till hedersdoktor.
Läs om hur du nominerar till förtjänsttecken.
För dig som ska promoveras eller installeras
Du som har tagit ut doktorsexamen eller blivit anställd som professor vid Linnéuniversitetet under det gångna året är varmt välkommen att promoveras respektive installeras i Växjö 2024. Nedan följer viktig information till dig.
Inbjudan och anmälan
Du kommer att få en formell inbjudan till Akademisk högtid via posten i mitten av november. Samtidigt får du en inbjudan till att ingå i processionsordningen, du som promoveras och installeras förväntas delta i procession. Processionsordningen är startskottet för hela ceremonin, då ni tillsammans i en förutbestämd ordning tågar in i ceremonisalen.
För att installeras som professorer ska du ha erbjudits och tackat ja till en anställning under det gångna året, närmare bestämt 2022-11-14 – 2023-11-13. Endast fast anställda och adjungerade professorer installeras. Deltagande vid professorsinstallation är frivilligt.
För att promoveras ska du både ha disputerat och ansökt om examen under det gångna året. Datumen som gäller är således 2022-11-14 - 2023-11-13. På själva högtidsdagen behöver din examen ha utfärdats.
Högtidsmiddagen
Högtidsceremonin följs av en högtidsmiddag och festligheter i Växjö på Linnéuniversitetet. Som ny doktor eller professor bjuder universitetet dig på kuvertkostnaden. Du kommer också att kunna ta med dig upp till fyra gäster till middagen till en subventionerad kuvertkostnad. Vi rekommenderar att medföljande gäster är minst 15 år. Betalningen sker med kort i samband med anmälan.
Promovendi; din handledare får ingen särskild inbjudan från oss. Om du vill att handledaren ska vara med och fira så bör du anmäla hen som din gäst.
Klädsel
För installandi och promovendi vid högtidsceremonin är klädseln högtidsdräkt, det vill säga: talar, frack med vit väst, folkdräkt, aftonklänning eller byxdress. Som medföljande väljer man om vill matcha högtidsdräkten eller bära mörk kostym/klänning/kjol.
Mer information nedan
Nedan hittar du information om bland annat insignierna, var du kan hyra klädsel, repetitionstider och transport till och från Växjö med mera.
Anmälan
Anmälan hittas på vår externa webb, för att externa gäster ska kunna anmäla sig på ett smidigt sätt. Anmälan hittar du på den här länken: anmälan till högtiden.
Hyra klädsel
Idéskrädderiet, Växjö
Telefon: 076 3000 500, hemsida: www.ideskradderiet.se
Besöksadress: Norra Järnvägsgatan 4, Växjö
Bröllopsbutiken Noelle i Kalmar
Telefon: 070-252 45 38, hemsida: www.bynoelle.se
Besöksadress: Kaggensgatan 5, Kalmar
Noelle, tillhandahåller enbart herrkläder.
Linnéuniversitetet tillhandahåller talarer för rektor, prorektorer och promotorer vid högtiden. Om du som professor vill låna en talar under högtiden hör av dig till kontaktpersonen för högtiden.
Insignier
Installandi
Vid högtidsceremonin får installandi ett så kallat insignie, i form av ett diplom.
Promovendi
Under ceremonin får doktorer motta en lagerkrans. Därför ska du ange din huvudstorlek samtidigt som du anmäler dig. Utöver lagerkransen får alla som promoveras motta ett diplom. Alla som avlagt doktorsexamen kan dessutom själv införskaffa doktorshatt och doktorsring.
Doktorshatt
Om du önskar doktorshatt istället för lagerkrans beställer du den själv. Sista beställningsdatum är den 10 november 2023. Doktorshatten tillverkas för hand hos Franzéns Hattmakeri i Göteborg och beställs via www.hattmakarna.se.
Franzéns Hattmakeri, Göteborg
Telefon: 073-7014309
E-post: info@hattmakarna.se
Hemsida och beställning: www.hattmakarna.se
För att passformen helt säkert ska bli bra är det en god idé att låta en hattmakare ta ett så kallat konformatörsmått. Annars gör du så här:
Be någon om hjälp att ta ditt huvudmått, det är svårt att mäta själv. Lägg måttbandets underkant på högsta punkten av ena ögonbrynet. För sedan måttbandet bakåt till bakhuvudets spetsigaste punkt. Fortsätt till det andra ögonbrynets högsta punkt och avsluta så att måttbandet möts. Måttbandet ska nu ligga i en vågrät linje runt huvudet. Håll måttbandet tajt och släpp lite så att det inte smiter åt för hårt, men inte så löst att det trillar ner på öronen. Läs av. Hattmakaren lägger sedan på 0,5 cm för att ha lite marginal. Skicka med foton på dig själv, ett framifrån och ett i profil.
Hattmärke
Hattmärket är speciellt utformat för Linnéuniversitetet och görs i förgyllt äkta silver. Guldsmeden tillverkar märket och skickar det sedan till Franzéns Hattmakeri. Beställningen av hattmärket görs i samband med att du beställer din hatt.
Kontakta: Thomsen Guld & Smycken, Växjö
Telefon: 0470-15 170
Doktorsring
Doktorsring i 18 k guld, speciellt utformad för Linnéuniversitetet, kan beställas fram till en månad innan högtiden.
Molins Guld & Silver AB, Kalmar
Telefon: 0480-104 50
Hemsida: www.molinsguld.se
Thomsen Guld & Smycken, Växjö
Telefon: 0470-15 170
Repetitioner
Vid repetitionerna övas promovering och installation. Deltagarna i ceremonin sitter på särskilda platser i salongen och tar plats på scenen enligt en bestämd ordning. För att detta ska fungera enligt tidplanen är det viktigt att du deltar i repetitionerna.
12:00-12:30 Hedersdoktorrepetition
12:30-13:30 Promovendirepetition
13:30-14:00 Installandirepetition
14:00-15:00 Processionsrepetition
15:00-15:30 Fotografering
Återsamling inför ceremonin kl 15:30.
Uppdaterar din personalsida
I samband med Akademisk högtid presenteras våra nya professorer, hedersdoktorer och doktorer efter avlagda prov på Lnu.se. Vi ber dig därför att senast den 12 januari 2024 att lägga upp en text på din personalsida där du presenterar din forskning, gärna i en populärvetenskaplig ton.
Texten bör omfatta ca 200 ord. Personalsidan ska också innehålla en porträttbild, vill du bli fotograferad kontaktar du Kommunikationsavdelningen, se kontaktuppgifter nedan.
Installationsföreläsning för nya professorer
I anslutning till Akademisk högtid hålls installationsföreläsningar med lärosätets nya professorer. Under hösten kommer du som professor att bli kontaktad av kommunikatör Anders Runesson som samordnar arbetet med installationsföreläsningarna.
Kontakt: anders.runesson@lnu.se