Akademisk högtid - för installandi och promovendi
Linnéuniversitetets nästa Akademiska högtid skulle gått av stapeln den 29 januari 2021 i Växjö men ÄR INSTÄLLD.
Akademisk högtid äger alltid rum den första fredagen efter "Carl-dagen", alternativt på själva "Carl-dagen", om den infaller på en fredag. Vartannat år firar vi högtiden i Kalmar och vartannat år i Växjö.
Högtidsceremonin vid Linnéuniversitetet firas med promotion av doktorer och hedersdoktorer samt professorsinstallationer.
Nedan följer information för dig som antingen ska promoveras eller installeras. Arbetar du på fakultet och vill ha en översiktlig tidsplan över arbetet inför Akademisk högtid klickar du här.
För att läsa mer om hur du nominerar någon till hedersdoktor klicka här.
För att nominering någon till förtjänsttecken klicka här.
På grund av Covid19 är Akademisk Högtid 2021 INSTÄLLD. Ni som skulle promoverats /installerats 2021 har möjlighet att göra detta vid Akademisk Högtid 2022 då högtiden äger rum fredag 28 januari i Växjö.
För dig som ska promoveras eller installeras
Informationen nedan gäller Akademisk Högtid 2021 som nu är inställd. Information rörande Akademisk Högtid 2022 kommer under hösten 2021!
Du som har tagit ut doktorsexamen eller blivit anställd som professor vid Linnéuniversitetet är varmt välkommen att promoveras respektive installeras den 28 januari 2021, i Växjö. Nedan följer viktig information till dig.
Inbjudan och anmälan
Du kommer att få en formell inbjudan till Akademisk högtid via posten i mitten av november. Pga Covid19 är procession och högtidsmiddag inställd 2021. Anmälan sker sedan via ett webbformulär på Lnu.se/akademiskhogtid.se.
Vid Linnéuniversitetet installeras de professorer som av fakulteten erbjudits och tackat ja till en anställning under det gångna året, dock senast den 29 november 2020. Endast fast anställda och adjungerade professorer installeras. Deltagande vid professorsinstallation är högst frivilligt.
För att promoveras den 29 januari 2021 ska du både ha disputerat och ansökt om examen senast den 29 november 2020.
Till högtidsceremonin 2021 kommer vi pga Covid 19 ha begränsat antal platser för närstående. Ceremonin kommer att streamas så att familj, vänner och bekanta kan följa ceremonin live.
Observera att sista datum för beställning av doktorshatt är flyttat från 20/11 till 9/10 pga Covid 19. Hela produktionen är ändrad pga att så många lärosäten har fått ändra datum för sina högtider. Väljer man att inte beställa hatt mottager man under ceremonin lagerkrans från universitetet.
Högtidsmiddagen
Högtidsmiddagen är inställd 2021 pga Covid19.
Klädsel
För installandi och promovendi vid högtidsceremonin är klädseln högtidsdräkt, det vill säga: talar, frack med vit väst, folkdräkt, aftonklänning eller byxdress.
Nedan följer information om bland annat insignier, var du kan hyra klädsel, repetitionstider och transport till och från Kalmar.
Länkar
Hyra klädsel
Idéskrädderiet, Växjö
Telefon: 076 3000 500, hemsida: www.ideskradderiet.se
Besöksadress: Norra Järnvägsgatan 4, Växjö
Bröllopsbutiken Noelle i Kalmar
Telefon: 070-252 45 38, hemsida: www.bynoelle.se
Besöksadress: Kaggensgatan 5, Kalmar
Linnéuniversitetet tillhandahåller talarer för rektor, prorektorer och promotorer vid högtiden. Om du som ny professor önskar sy upp en egen talar, ska beställning göras så snart som möjligt till: Kerstin Palm, Tävelsås Telefon: 0470-680 63 eller 0703-67 22 71
Talaren kostar ca 2 250 kronor inklusive moms, och betalning görs direkt till Kerstin Palm senast den 20 november 2020.
Insignier
Installandi
Vid högtidsceremonin får installandi motta ett insignie i form av ett diplom.
Promovendi
Under ceremonin får doktorer från samtliga fakulteter motta en lagerkrans. Därför ska du ange din huvudstorlek samtidigt som du anmäler dig. Utöver lagerkransen får alla som promoveras motta ett diplom. Alla som avlagt doktorsexamen kan dessutom själv införskaffa doktorshatt och doktorsring.
Doktorshatt
Om du önskar doktorshatt istället för lagerkrans ska den beställas senast 9 oktober 2020 för att bli färdig i tid till promotionen. Den tillverkas för hand hos Franzéns Hattmakeri i Göteborg och beställs via www.hattmakarna.se.
Sista datum för beställning av hatt är flyttad från 20/11 till 9/10 pga Covid 19. Hela produktionen är ändrad pga att så många lärosäten har fått ändra datum för sina högtider.
Där hittar du också utförlig information om priser, hur hatten ska bäras och hur man tar huvudmått.
Franzéns Hattmakeri, Göteborg
Telefon: 073-7014309
E-post: info@hattmakarna.se
Hemsida och beställning: www.hattmakarna.se
För att passformen helt säkert ska bli bra är det en god idé att låta en hattmakare ta ett så kallat konformatörsmått. Annars gör du så här:
Be någon om hjälp att ta ditt huvudmått, det är svårt att mäta själv. Lägg måttbandets underkant på högsta punkten av ena ögonbrynet. För sedan måttbandet bakåt till bakhuvudets spetsigaste punkt. Fortsätt till det andra ögonbrynets högsta punkt och avsluta så att måttbandet möts. Måttbandet ska nu ligga i en vågrät linje runt huvudet. Håll måttbandet tajt och släpp lite så att det inte smiter åt för hårt, men inte så löst att det trillar ner på öronen. Läs av. Hattmakaren lägger sedan på 0,5 cm för att ha lite marginal. Skicka med foton på dig själv, ett framifrån och ett i profil.
Hattmärke
Hattmärket är speciellt utformat för Linnéuniversitetet och görs i förgyllt äkta silver. Guldsmeden tillverkar märket och skickar det sedan till Franzéns Hattmakeri. Beställningen av hattmärket görs i samband med att du beställer din hatt.
Kontakta: Thomsen Guld & Smycken, Växjö
Telefon: 0733-83 93 85
Doktorsring
Doktorsring i 18 k guld, speciellt utformad för Linnéuniversitetet, kan beställas senast den 20 november hos:
Molins Guld & Silver AB, Kalmar
Telefon: 0480-104 50
Hemsida: www.molinsguld.se
Thomsen Guld & Smycken, Växjö
Telefon: 0733-83 93 85
Repetitioner
Vid repetitionerna övas procession, promovering och installation. Deltagarna i ceremonin går i processionen i en bestämd ordning, sitter på särskilda platser i salongen och tar plats på scenen enligt en bestämd ordning. För att detta ska fungera enligt tidplanen är det viktigt att alla deltar i repetitionerna.
Repetitionerna äger rum samma dag och plats som högtidsceremonin, fredagen den 29 januari. Schemat för repetitionerna kommer att publiceras här längre fram.
Buss mellan Kalmar och Växjö
Bussar mellan Kalmar och Växjö avgår från Kalmar centralstation och anländer till Campus Växjö. Bussar tillbaka till Kalmar avgår från hus M på universitetsområdet och anländer till Kalmar centralstation.
Du bokar din plats på bussen i samband med din anmälan.
Uppdaterar din personalsida
I samband med Akademisk högtid presenteras våra nya professorer, hedersdoktorer och doktorer efter avlagda prov på Lnu.se. Vi ber dig därför att senast den 15 januari 2021 att lägga upp en text på din personalsida där du presenterar din forskning, gärna i en populärvetenskaplig ton. Texten bör omfatta ca 200 ord. Personalsidan ska också innehålla en porträttbild, vill du bli fotograferad kontaktar du Kommunikationsavdelningen, se kontaktuppgifter nedan.
Installationsföreläsning för nya professorer
Under Akademisk högtidsveckan hålls installationsföreläsningar med lärosätets nya professorer. Vi kommer att kontakta dig senast i slutet av november för att schemalägga dessa föreläsningar.
Kontakt vid frågor
Kommunikationsavdelningen har uppdraget att inom universitetet samordna, planera och genomföra den akademiska högtiden.
Har du frågor om Akademisk högtid är du välkommen att kontakta:
Projektledare Christel Olsson
Telefon: 0480-44 61 62
E-post: Christel.a.olsson@lnu.se
Kommunikationsavdelningen
Telefon: 0772-28 80 00
E-post: akademiskhogtid_AT_lnu.se