- Anställd vid Lnu
- Evenemang för anställda
- Akademisk högtid
- Nominering till förtjänsttecken
Nominering till förtjänsttecken
Förtjänsttecknen delas ut på Akademisk högtid varje år, till personer som på ett framstående sätt bidragit till att stärka visionen om den kreativa och internationella forsknings- och kunskapsmiljön som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet vid Linnéuniversitetet. Nomineringsperioden inför 2025 har stängt. Inför 2026 kommer nomineringsperioden starta under senhösten 2024.
Förtjänsttecken innebär en utmärkelse i form av diplom och att ett belopp om 25.000 kr avsätts för forskning, kompetensutveckling eller annan aktivitet av betydelse för personens fortsatta utveckling inom universitetets verksamhet. Beloppet disponeras av den belönade inom ramen för sin tjänstgöring efter samråd med berörd institutionsledning.
Alla anställda och/eller doktorerande vid Linnéuniversitetet har möjlighet att nominera till samtliga utmärkelser.
Tänk på att den motivering du anger ligger till grund för beredningsgruppens bedömning och utgör ramen för den motivering som sedan trycks på diplomet. Kompletterande uppgifter kan komma att inhämtas under beredningsprocessen.
Beslut om vilka som ska få Linnéuniversitetets förtjänsttecken fattas av rektor efter beredning av råd och kommittéer samt överläggning i rektorsgruppen. Vilka som tilldelas förtjänsstecken tillkännages under Akademisk högtid, berörda personer bjuds in.
Nomineringen inför 2025 har stängt
Nomineringsperioden inför 2025 års förtjänsttecken är stängd. Nomineringsperioden inför 2026 öppnar under senhösten 2024.
Beslut om vilka som ska få Linnéuniversitetets förtjänsttecken fattas av rektor efter beredning av råd och kommittéer samt överläggning i rektorsgruppen. Personerna som får utmärkelsen meddelas och bjuds in till högtiden, tillkännagivelsen officiellt sker under Akademisk högtid.
Följande kategorier och underkategorier finns:
FORSKNING OCH UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ
- Utmärkelse till framstående forskare
Utdelas till forskare som har gjort insatser av särskild betydelse för universitetets forskning samt bidragit till att Linnéuniversitetets forskning gjorts känd i omvärlden.
Utmärkelse: Diplom och premium på 25.000 kronor
Ansvarig för beredning: Vicerektor för forskning. - Utmärkelse för forskare eller forskarstuderande som gjort framstående insatser för samhällelig drivkraft eller för Linnéuniversitetet i världen
Utdelas till forskare eller forskarstuderande som gjort betydande insatser vad gäller samverkan med näringslivet eller offentlig sektorn alternativt gjort universitetet känt utanför landets gränser.
Utmärkelse: Diplom och premium på 25.000 kronor
Ansvarig för beredning: Vicerektor för internationalisering. - Utmärkelse till framstående handledare inom utbildning på forskarnivå
Utdelas till handledare som gjort betydande insatser för universitetets utbildning på forskarnivå.
Utmärkelse: Diplom och premium på 25.000 kronor
Ansvarig för beredning: Vicerektor för forskning.
UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ
4. Utmärkelse till framstående lärare för pedagogisk skicklighet
Utdelas till lärare som har visat framstående pedagogisk skicklighet som har stor betydelse för universitetets utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Utmärkelse: Diplom och premium på 25.000 kronor
Ansvarig för beredning: Vicerektor för utbildning och lärande.
ADMINISTRATION
5. Utmärkelse för framstående administrativ gärning
Utdelas till teknisk och administrativ personal som gjort särskilda insatser som bidragit till utveckling av universitetets administration.
Utmärkelse: Diplom och premium på 25.000 kronor
Ansvarig för beredning: Universitetsdirektör.
Här kan du ta del av regeldokumentet kring utseende av förtjänsttecken.
Här nedan kan du ta del av vilka som mottagit förtjänsttecken tidigare år.
2024
Hans Grönqvist, professor i nationalekonomi fick utmärkelsen som framstående forskare.
Motiveringen löd:
Hans har på kort tid skapat en framgångsrik forskningsmiljö inriktad på att förstå olika aspekter på social och ekonomisk ojämlikhet, speciellt utmaningar relaterade till barns utveckling, kriminalitet och effekten av ekonomiska kriser. Hans expertis är ofta efterfrågad i media och han har publicerat i ledande tidskrifter inom ämnet såsom American Economic Review och Journal of Political Economy. Hans har uppvisat stor skicklighet i att söka och erhålla externa medel. Vetenskapsrådet beviljade Hans 17,7 miljoner för att bygga upp det nya forskningscentret Svenska kriminalpolitiska laboratoriet vid Linnéuniversitetet. Hans har under längre tidsperioder gästforskat vid Harvard University, University College London och Princeton University. Hans kontakter vid dessa universitet kommer Linnéuniversitetet till nytta.
Magnus Forslund, universitetslektor i företagsekonomi fick utmärkelsen forskare eller forskarstuderande som gjort framstående insatser för samhällelig drivkraft eller för Linnéuniversitetet i världen.
Motiveringen löd:
Magnus har länge arbetat med forskning inom organisation och ledarskap i nära samverkan med verksamma chefer och ledare, i näringsliv och offentlig förvaltning. Magnus brinner för att etablera samverkan på riktigt, för att Linnéuniversitetets forskning ska komma till nytta och bidra till verklig förändring och regional utveckling.
Han har varit drivande i att etablera Centrum för ledarskap i Småland. Detta har skapat en arena där kunskap om innovationsdrivande ledarskap byggs tillsammans i ständig dialog med forskare, verksamma ledare, studenter och aktörer inom innovationsstödsystemet.
Genom centrumet har hundratals chefer och ledare mött forskare och studenter i samtal om ledarskap vilket lett till etableringen av "Smålandsmodellen" för innovationsdrivande ledarskap.
Susanne Sandberg, docent i internationella affärer fick utmärkelse framstående lärare för pedagogisk skicklighet.
Motiveringen löd:
Susanne är en skicklig och respekterad lärare som kan tydliggöra komplexa sammanhang och som samtidigt stimulerar studenternas kritiska tänkande.
Genom uppdrag som programansvarig och projektledare tar hon ett utökat ansvar för utbildningen.
Susanne är en aktiv forskare inom internationella affärer, internationella strategier och marknadsföring. Hon har också publicerat ämnesdidaktisk forskning om lärande i multikulturella klassrum. Susanne använder sin forskning i undervisningen och gör tillämpningar genom case med lokala företag som också studenterna får tillgång till.
Studenter säger; "Susanne always goes beyond expectation to support the students on their journey".
Kajsmari Engdahl, studievägledare fick utmärkelse för framstående administrativ gärning.
Motiveringen löd:
KajsMari Engdahl har på ett förtjänstfullt sätt bidragit till studenternas utvecklingsresa, vilket är ett prioriterat mål för Linnéuniversitetet, genom att utveckla och utöka studenternas möjligheter till samverkansinlärning eller Supplement Instruction-Peer Assisted Study Sessions (SI). SI är en pedagogisk modell som innebär att erfarna studenter stöder nya studenters lärande och detta hjälper studenter att lyckas bättre med sina studier. Från att ha varit ett försöksprojekt är nu SI ett etablerat och väl integrerat arbetssätt. För varje år deltar allt fler program.
Kajsmari har en förmåga att få studenter som åtar sig uppgiften att vara SI-ledare att känna sig uppmärksammade och ta ett stort och viktigt ansvar. Kajsmari Engdahl har varit drivande när det gäller att utveckla, expandera och informera om SI vid Linnéuniversitetet.
2023
António Filipe Teixeira Macedo, docent i optometri fick utmärkelsen framstående forskare.
Motiveringen löd:
Antonio driver framgångsrikt forskning inom det samhällsviktiga området optometri vid Linnéuniversitetet. Han har en produktiv, internationell forskarkarriär och har handlett flera forskarstuderande. Med verksamhetens bästa i fokus inspirerar han sin omgivning med entusiasm och engagerar sig att utveckla sin forskning i samverkan och gränsöverskridande. ”Han driver optometriforskningen på ett mycket ödmjukt sätt och inspirerar kollegor till forskning.” Kollega.
Charlotte Silander, docent i statsvetenskap fick utmärkelsen forskare eller forskarstuderande som gjort framstående insatser för samhällelig drivkraft eller för Linnéuniversitetet i världen.
Motiveringen löd:
Charlotte Silander har varit drivande i internationaliseringsarbetet, från början vid Växjö universitet och nu vid Linnéuniversitetet. Hon har på flera olika sätt arbetat aktivt för att föra ut Linnéuniversitetet i världen. Charlotte har drivit flera internationella utbildnings- och forskningssamarbeten bland annat i Kenya, Sydafrika, USA och Europa. Hon är en av Linnéuniversitetets STINTonians och undervisade en termin vid Williams College, USA. På hemmaplan har Charlotte varit drivande i arbetet med utveckling av lärarutbildningen, bland annat genom internationalisering och avkolonialisering av kursplaner och itteraturlistor och genom en workshopserie i I-vägledning för studenter för ökat internationellt utbyte.
Per Gerrevall, seniorprofessor fick utmärkelse till framstående handledare.
Motiveringen löd:
Per Gerrevall har varit en mycket uppskattad och skicklig handledare och har framgångsrikt handlett ett flertal doktorander fram till disputation. Han har haft stor betydelse för uppbyggnaden av forskarutbildningarna i både pedagogik och idrottsvetenskap. Med kunnighet, lugn, lyhördhet och genuint intresse har han delat med sig av sin erfarenhet och gett råd och vägledning.
Morgan Rydbrink, adjunkt på institutionen för informatik fick utmärkelse framstående lärare för pedagogisk skicklighet.
Motiveringen löd:
Morgan Rydbrink är en skicklig pedagog, lyhörd inför sina studenter och flexibel i sitt sätt att låta dem möta ämnesinnehållet. Han arbetar för att ständigt förbättra sitt eget arbete och kursernas upplägg. Rydbrink är därtill en drivande kraft i den pedagogiska utvecklingen vid sin institution, alltid redo att dela med sig av kunskaper och idéer till sina kollegor.
2022
Stefan Gössling, professor i turismvetenskap fick utmärkelsen framstående forskare.
Motiveringen löd:
Stefan Gösslings banbrytande forskning i skärningspunkten mellan miljövetenskap, humanekologi och turism har bidragit till uppkomsten av ett nytt forskningsfält. Som pionjärforskare inom hållbar turism har hans arbete bidragit till de stora samtida samtalen kring hållbarhet och mobilitet. Gösslings nyskapande arbete har inspirerat forskare runt om i världen och han har blivit en av värdens mest citerade forskare inom hållbarhet i turismforskning samt en av världens mest inflytelserika klimatforskare över ämnesgränser. Hans akademiska ledarskap bidrar till en växande tvärvetenskaplig forskargemenskap i Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet.
Katarina Rupar Gadd, universitetslektor i energiteknik fick utmärkelse framstående lärare för pedagogisk skicklighet.
Motiveringen löd:
Katarina Rupar Gadd är en framstående lärare vars arbete utmärks av pedagogisk skicklighet. Katarina har med sitt engagemang varit drivande för att utveckla ingenjörsutbildningar vid Linnéuniversitetet. Rupar Gadd kanaliserar kollegiets kunskap till en strukturerad utbildning och har utvecklat studentengagerande utvärderingsformer. Katarina har fortsatt att inspirera och driva sina kollegors pedagogiska utveckling, där hon utvecklat mål och betygsmatriser och startat studiecirklar för kollegerna. Katarina brinner för den akademiska ingenjörskunskapen och fortsätter ständigt att utveckla studenternas lärande när det gäller projektförmåga och vetenskaplig kompetens i ingenjörsarbetet.
Katarina Rupar Gadd arbetar också vid Sektion Högskolepedagogik, där hon fortsätter att dela sin kunskap och inspirera lärare vid hela universitetet.
Mirjam Ekstedt, professor i vårdvetenskap fick utmärkelsen framstående handledare.
Motiveringen löd:
Professor Mirjam Ekstedt har en omfattande vetenskaplig kompetens som är väl grundad i ett genuint intresse för människor. Genom sin nyfikenhet på kunskap, sin höga kvalitetsmedvetenhet och sin lyhördhet inspirerar hon doktoranderna att se längre och våga tänka annorlunda.
Johan Bergh, professor i skogsskötsel fick utmärkelsen forskare som gjort framstående insatser för samhällelig drivkraft eller för Linnéuniversitetet i världen.
Motiveringen löd:
Johan Bergh är ledare för kunskapsmiljön Grön Hållbar utveckling och han har som vetenskaplig ledare för Linnéuniversitetets satsning tillsammans med Södra och IKEA visat hur samverkan kan etableras i praktiken. Satsningens vision är en gemensam area för kunskapsutveckling för hållbar konkurrenskraft. Johans arbete med att visa hur skogen kan göra störst klimatnytta genom att ta upp/lagra koldioxid och hur skogsråvara kan användas på bästa sätt för största klimatnytta är högst aktuella forskningsområden. Denna form av samverkan mellan skogen och samhället samt akademi och näringsliv kan visa vägen in i framtiden.
2021
Yvonne Becherini, docent i astropartikelfysik fick utmärkelsen framstående forskare.
Motiveringen löd:
Yvonne Becherini knyter genom sitt internationella forskningssamarbete samman de stora forskningsfrågorna om rymden med regionala samarbeten för företagare. Hon bidrar till Linnéuniversitetet framgångar genom publikationer i de främsta tidskrifterna. Hennes forskningsområde inom experimentell astrofysik är internationellt och hon har tillsammans med lokala företag utvecklat system för detektion och mätning av astropartiklar som kan användas över hela världen.
Linda Fälth, docent i pedagogik fick utmärkelsen framstående lärare för pedagogisk skicklighet.
Motiveringen löd:
Linda Fälth är en framstående, mycket uppskattad och engagerad lärare. Hon är en god pedagog och en skicklig föreläsare. Fälths insatser i utbildning om läs- och skrivsvårigheter är av väsentlig betydelse för såväl lärarstudenter som för verksamma lärare. Lindas kurser stimulerar till ett aktivt lärande, där Linda ständigt finns som stöd. Forskning och undervisning om dyslexi och olika innovativa sätt att stödja elevers utveckling går hand i hand.
Gunilla Byrman, professor i svenska språket fick utmärkelsen framstående handledare.
Motiveringen löd:
Professor Gunilla Byrman har under en lång rad år handlett och undervisat doktorander inom en rad olika ämnesfält. Hennes engagemang för forskningen och doktorandmiljön vid fakulteten har varit, och är, förebildligt. Genom hennes försorg har vi examinerat en rad doktorander, som varit synnerligen väl utrustade för ett liv i akademin, även efter doktorandtiden.
Maria Lindgren, docent i svenska språket fick utmärkelsen forskare som gjort framstående insatser för samhällelig drivkraft eller för Linnéuniversitetet i världen.
Motiveringen löd:
Maria Lindgren har både som forskare, men i synnerhet som akademisk ledare, varit en pionjär avseende samverkan mellan forskning, utbildning och omgivande samhälle. Hennes visionära arbete har medfört att Institutionen för svenska språket är nationellt ledande avseende uppdragsutbildningar. Hon har också varit primus motor i våra utbildningars synnerligen framgångsrika och uppskattade samverkan med lokala och regionala samverkansparter. Hon har också satt en stark prägel på Linnéuniversitetets ledarskapsutbildningar och därmed också på Linnéuniversitetets framtid.
2020
Linda Andersson Burnett tilldelades utmärkelsen som går till en framstående forskare.
Motiveringen löd:
Linda Andersson-Burnett har under sin forskarkarriär drivits av en önskan att internationalisera Linnés naturhistoria och förstå hur kunskap skapas och sprids. Genom sin nyskapande forskning uppmärksammar hon betydelsen av Linnés forskningsmetoder i anknytning till vår tids diskussion om öppen vetenskap och medborgarforskning. Linda är forskare i historia och verksam i spetsforskningscentret Concurrences. 2019 tilldelades hon den prestigefyllda utnämningen Wallenberg Academy Fellow.
Jean Stevenson-Ågren, universitetslektor vid fakulteten för hälso- och livsvetenskap, tilldelades utmärkelsen som går till framstående lärare för pedagogisk skicklighet.
Motiveringen löd:
Jean Stevenson Ågren är en lärare vars verksamhet kännetecknas av nyskapande och gränsöverskridande. Jean är sjuksköterska, barnmorska, vårdlärare och universitetslektor i engelska. Hon har undervisat i engelska vid Högskolan i Kalmar och vid Linnéuniversitetet i många år och hon disputerade 2016 på en avhandling i hälsoinformatik vid University of Sheffield.
Med ett starkt engagemang i undervisning och pedagogisk utveckling inom såväl engelska som vårdvetenskap, var Jean tidigt ute med att ge distanskurser med inslag av filmer, ljudfiler och interaktiva övningar. Hon har framgångsrikt utvecklat och undervisat på den nydanande distanskursen English for International Nursing för sjukvårdspersonal som ska arbeta internationellt.
Göran Nikolausson, universitetsadjunkt vid fakulteten för konst och humaniora, tilldelades utmärkelsen som går till en forskare som gjort framstående insatser för samhällelig drivkraft eller för Linnéuniversitetet i världen.
Motiveringen löd:
Göran Nikolausson får utmärkelse för sitt arbete med Make Music Matter där han med nytänkande skapat samarbete med musikskapare och musikindustrin till nytta för elever och musiklärare. Hans insatser har haft avgörande betydelse för Linnéuniversitetets samverkan med näringsliv och offentlig sektor.
2019
Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi, tilldelades utmärkelsen till en framstående forskare.
Motiveringen löd:
Mats Hammarstedts forskning innefattar en rad viktiga samhällsfrågor som integration av utrikes födda på arbetsmarknaden, bestämningsfaktorer bakom bostadssegregation samt egenföretagande och entreprenörskap. Han har på ett tålmodigt och effektivt sätt bidragit till att forskningen vid Linnéuniversitetet håller en mycket hög internationell klass och som handledare har han hjälpt flera doktorander att bli duktiga forskare. Mats är god representant för forskarsamhället och ett föredöme för god samverkan genom sitt frekventa deltagande i det offentliga rummet.
Helene Ehriander, universitetslektor i litteraturvetenskap, tilldelas utmärkelsen till en forskare som gjort framstående insatser för samhällelig drivkraft.
Motiveringen löd:
Helene Ehriander är den drivande kraften bakom det uppmärksammade samverkansprojektet ”Bokhunden och Astrid Lindgren”. Ett projekt som på ett effektivt och inspirerande sätt spridit kunskap om barnlitteratur, väckt läslust och hjälpt hundratals barn med olika läs-, skriv och talsvårigheter. Projektet är nu avslutat men Helene Ehriander fortsätter med såväl forsning som informationsspridning om projektets genomförande och resultat.
Berit Willén-Lundgren, universitetsadjunkt i specialpedagogik, tilldelas utmärkelse till framstående lärare för pedagogisk skicklighet.
Motiveringen löd:
Berit Willén-Lundgrens pedagogiska skicklighet ligger i hur hon lyckas med att noggrant bygga sitt kursupplägg och sin undervisning på aktuell forskning. Hon studerar systematiskt sin undervisning för att analysera och förbättra olika aspekter kring studenters lärande och kritiska förhållningssätt, examinationer och digitaliserad undervisning. Berit Willén-Lundgren medverkar till att utveckla högskolepedagogiska frågor på ett praktiknära sätt och använder sig av sina resultat för att förbättra sin undervisning.
Michael Strand, professor i bioenergiteknik, tilldelas utmärkelsen till en framstående handledare inom utbildning på forskarnivå.
Motiveringen löd:
Michael Strand har under många år varit central för forskningen inom bioenergiteknik och handledning av doktoranderna inom ämnet. Med sitt lugna sätt, självklara forskningsfokus och starka tro på doktorandens egen förmåga är han en grundpelare för Linnéuniversitetets goda rykte inom området. Därtill är Michael en positiv kraft för hela forskarmiljön, där han alltid sätter forskningskvalitet och positiva lösningar i fokus.
2018
Carina Elmqvist, institutionen för hälso- och vårdvetenskap, tilldelades utmärkelsen till en framstående forskare.
Motiveringen löd:
Carina Elmqvists forskning baseras på ett omfattande och tillika framgångsrikt regionalt, nationellt och internationellt kunskaps- och nätverksarbete. Genom sin gedigna arbetsinsats har Carina Elmqvist skapat en plattform för ett gränslöst professionellt samarbete mellan akademi och olika samhällsaktörer inom akut vård, och därigenom förenat akademins krav med andra verksamheter i ett professionellt samarbete och med fokus på kvalitet och hållbarhet längs hela vårdkedjan.
Gudrun Svensson, institutionen för svenska språket, tilldelas utmärkelsen till en forskare som gjort framstående insatser för samhällelig drivkraft.
Motiveringen löd:
Gudrun Svensson har på ett praxisnära arbetssätt mycket målmedvetet arbetat och fortfarande arbetar med att stärka undervisningen i svenska som andraspråk i grundskolan, och samtidigt gjort betydande insatser för samverkan mellan Linnéuniversitetet och det omgivande samhället. Gudrun Svensson är mycket drivande som forskare, universitetslärare och medmänniska i arbetet med att stärka undervisningen för flerspråkiga elever så att den kan bli både identitetsutvecklande och kunskapsutvecklande.
Jens Agerström, institutionen för psykologi, tilldelas utmärkelsen till en framstående handledare inom utbildning på forskarnivå.
Motiveringen löd:
Jens Agerström är mycket engagerad som handledare och för att forskarutbildningen som helhet ska hålla god kvalitet.
Arvid Pohl, Universitetslektor i fysik vid Linnéuniversitetet har idag tilldelats utmärkelse till framstående lärare för pedagogisk skicklighet.
Motiveringen löd:
Utdrag ur några studentomdömen om Arvid Pohl: ”Arvid var fantastisk! Mycket pedagogisk och informativ, på ett begripligt sätt. Vi hade alltid roligt på lektionerna! Tack Arvid för ditt engagemang i oss alla!” ”Arvid Pohl är den bästa undervisaren jag har haft i hela mitt liv.” ”Bra och tydlig lärare.” ”Arvid gjorde ett jättebra jobb, allt var väldigt tydligt, strukturerat och pedagogiskt.” ”Arvid, han är en sann kung. Han är pedagogisk, skicklig och humoristisk.”
2017
Emil Tyberg, universitetsadjunkt i Engelska vid Linnéuniversitetet har idag tilldelats utmärkelse som framstående pedagog.
Motiveringen löd:
Emil Tyberg har under många år framgångsrikt verkat för universitetets och sin fakultets internationalisering. Själv har han erfarenhet av ett stort antal utlandsuppdrag och Linnaeus-Palme-projekt över hela världen. Genom sina språkkunskaper är han dessutom en given samtalspartner för utländska gäster som besöker Linnéuniversitetet. Som Fakulteten för Konst och humanioras strategiska internationaliseringsansvarige har hans arbete fått mycket beröm. Tyberg utmärker sig dessutom genom ett outtröttligt engagemang för att bidra till utvecklingen av nya pedagogiska metoder och verktyg, och han är en omtyckt lärare och pålitlig kollega. Han är en flitigt anlitad föreläsare för de universitetsövergripande utbildningarna inom Universitetspedagogiska enheten. Han har också specialkompetens inom betygsättning och bedömning, vilket inte bara har lett till åtskilliga externa föreläsningar utan även till en position som Skolverkets expert vid utformningen av de nya kurs- och ämnesplanerna i engelska, moderna språk och teckenspråk för hörande under 2011. Tybergs förhållningssätt utmärks av intellektuell rörlighet, samarbetsförmåga och kreativitet. Han möjliggör det som för andra kan te sig omöjligt. Hans engagemang, breda erfarenhet, pedagogiska och kreativa förmåga, hans seriösa kunskapssyn och professionella förhållningssätt är föredömliga.
2016
Staffan Andersson, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, tilldelas en utmärkelse som framstående pedagog.
Motiveringen löd:
Staffan är en god pedagog som kan skapa intresse och engagemang för sitt ämne. Genom hans skickliga undervisningsteknik, oavsett föreläsningsspråk, inspirerar han sina studenter att upptäcka det egna intresset för mer kunskap. Linnéstudenterna vill därför varmt rekommendera Staffan Andersson till utmärkelsen som framstående pedagog.
Jørgen Bruhn, professor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet, tilldelas en utmärkelse som framstående handledare och pedagog i forskarutbildningen.
Motiveringen löd:
Jørgen är en handledare som kännetecknas av sin tillgänglighet, lyhördhet och förmågan att inspirera sina doktorander till att nå högre höjder. Jørgen har också en holistisk syn på utbildningsprocessen och skapar därmed goda förutsättningar för sina forskarstudenters framtid, långt bortom disputationen. Hans engagemang för doktoranders arbetsmiljö är pricken över I:et som gör det extra trevligt för Linnéstudenterna att rekommendera Jørgen Bruhn till utmärkelsen för framstående handledare.
Gunlög Fur, professor i historia vid Linnéuniversitetet tilldelas en utmärkelse som framstående forskare.
Motiveringen löd:
Gunlög Fur har i sin gärning som professor i historia satt Linnéuniversitetet på den akademiska världskartan genom den framgångsrika etableringen av Linnaeus University Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies. Vid sidan av hennes många egna bidrag till den internationella forskningsfronten - huvudsakligen om nordamerikas indianer och om nordisk kolonialism - har hon en unik förmåga att inkludera och entusiasmera kollegor och yngre forskare att nå ut med sin forskning.
Welf Löwe, professor i datavetenskap vid Linnéuniversitetet tilldelas en utmärkelse som forskare som verkat för samhällelig drivkraft.
Motiveringen löd:
Welf Löwe har på ett föredömligt sätt engagerat sig i och etablerat framgångsrika samarbeten med en stor mängd IT företag i regionen. Han är en av initiativtagarna och en ledande kraft i nätverket IEC – Information Engineering center, som binder ihop upp mot 200 IT relaterade företag i Linnéregionen. Senast framgången för Welfs enträgna samverkansarbete är den stora satsning som KK stiftelsen gör i ett så kallat Synergiprojekt, där näringsliv och akademi samproducerar ny kunskap till nytta för alla inblandade.
2015
Lars Elleström, professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för film- och litteratur har idag tilldelats utmärkelse som framstående forskare.
Motiveringen löd:
Lars Elleström är professor i litteraturvetenskap och har grundlagt den intermedialitetsforskning som bedrivs vid universitetet och inom det nya Linnaeus University Centre for Intermedial and Multimodal Studies. Intermedialitetsforskning handlar om mening och kommunikation i ett brett tvärvetenskapligt sammanhang som omfattar många av de discipliner som finns representerade vid Fakulteten för konst och humaniora. Man undersöker relationerna mellan medier och sinnenas roll för upplevelsen av till exempel litteratur, film, fotografier och tv-program. Lars Elleström är en av de internationellt ledande forskarna på området och har lämnat viktiga bidrag till teoriutvecklingen. Han är en framstående miljöbyggare och förenar vetenskaplig tyngd med nytänkande, ödmjukhet och generositet.
Alf Månsson, professor i fysiologi vid Institutionen för kemi och biomedicin har idag tilldelats utmärkelse som framstående handledare och pedagog i forskarutbildningen.
Motiveringen löd:
Alf Månsson utmärker sig som en framstående handledare genom sin omtanke för sina studenter. Han tar helhjärtat hand om sina studenter, i allt från att hjälpa internationella studenter att öppna svenska bankkonton till att uppmuntra till ett nytt försök efter ett misslyckat experiment. Som forskare är Alf också en källa för inspiration för sina studenter. Han diskuterar gärna sin egen forskning och välkomnar insikter från studenterna. Alfs engagemang för sina studenter har gjort honom välförtjänt av utnämningen till framstående handledare och pedagog!
Jenny Lovebo, lektor vid Institutionen för hälso- och vårdvetenskap har idag tilldelats utmärkelse som framstående lärare för pedagogisk skicklighet.
Motiveringen löd:
Omtänktsam. Pedagogisk. Engagerad. Tillgänglig. Dessa är orden som Jenny Lovebos studenter använder för att beskriva henne. Jennys dörr är alltid öppen för hennes studenter. Hon tar sig tiden att försäkra sig om att alla förstår kursens innehåll och tar alltid det där extra steget längre som kännetecknar en engagerad pedagog. Jenny är en lärare som bryr sig om sina studenter. Med en uppmuntrande inställning och en god pedagogik är Jenny en skicklig lärare som utmanar sina studenter till att vara delaktiga och lyckas även ” få de mest avancerade momenten att framstå som en barnlek”. Linnéstudenterna vill uppmuntra Jenny att fortsätta i samma anda och hoppas att andra pedagoger kommer att följa hennes goda exempel.
2014
Dan-Olof Rooth, professor vid Institutionen för nationalekonomi och statistik har idag tilldelats utmärkelse som framstående forskare.
Andreas Kerren, professor vid Institutionen för datavetenskap har idag tilldelats utmärkelse som framstående handledare och pedagog i forskarutbildningen.
2013
Jarone Pinhassi, docent vid Institutionen för biologi och miljö tilldelades utmärkelse som framstående forskare.
Birgitta Fagerström-Kareld, lektor vid Institutionen för informatik tilldelades utmärkelse som framstående handledare och pedagog i forskarutbildningen.
Erik Rosell, filosofie doktor vid Ekonomihögskolan tilldelades utmärkelse som forskare eller forskarstuderande som gjort framstående insatser för samhällelig drivkraft.
Marcelo Milrad, professor vid Institutionen för medieteknik tilldelades utmärkelse som forskare eller forskarstuderande som gjort framstående insatser av särskild betydelse för Linnéuniversitetet i världen.