Välkommen till Café Linné
Café Linné är en arena där medarbetare vid Linnéuniversitetet möter universitetsledningen i dialog kring en aktuell fråga. Vi möts över en fika på plats eller via webben vid din dator.
Nu under hösten 2020 när vi är fortsatt många som arbetar på distans kommer vi att fortsätta att sända ett kort Café Linné varje fredag kl 10. Du hittar tidigare sändningar nedan under tidigare evenemang.
Se senaste och tidigare Café Linné
Klicka på plustecknet för att titta på det senaste avsnittet och alla tidigare inspelningar.
Kommande evenemang
Se senaste och tidigare Café Linné
Tema 22 januari: Coronagruppens arbete och hållbart hemmakontor
På Café Linné idag berättade Marie Brorsson, avdelningschef på studerandeavdelningen, om Coronagruppens arbete. Sedan mitten av december leder hon gruppen och hon berättade om hur arbetet förändrats över tid och vad som är aktuellt just nu.
Vi pratade också om vår tillvaro med hemarbete, som bland annat innebär mycket stillasittande arbete framför datorn i en miljö som kanske inte är tänkt för det ändamålet. Gunilla Carrington, kurator på studenthälsan, tipsade bland annat om att schemalägga rörelse i vardagen.Tack vare alla bra tips som skickats in via Medarbetare kunde vi också presentera en 10-i-topp-lista med olika idéer för en mer hållbar tillvaro på hemmakontoret.
Tema 15 januari 2021: Nytt år - ny ledning och viktiga prioriterade frågor
På årets första Café Linné hälsade rektor Peter Aronsson oss tillbaka för en ny termin. Han berättade bland annat om Vision 2030 och mål 2025, presenterade Linnéuniversitetets ledningsgrupp, kort om innehållet i forskningsproppen och aktuell information om Coronaläget.
Tema 18 december: Rektors jultal och kort om forskningsproppen
På årets sista Café Linné var rektor Peter Aronsson inte bara värd utan också julvärd och bjöd på ett jultal. Tf prorektor Niklas Ammert och vicerektor Ann-Charlotte Larsson berättade också kortfattat om regeringens forskningsproposition som kom den 17 december.
Tema 11 december: Forskning och forskningsframgångar
Denna fredag var rektor Peter Aronsson värd och temat för dagen var forskning och forskningsframgångar. Peter inledde och berättade bland annat att Cornelia Witthöft är utsedd till vicerektor för forskning från 1 januari, och att forskningsproppen förväntas komma inom kort.
Deltog gjorde även Stefan Amirell, docent på institutionen för kulturvetenskaper, med anledning av att spetsforskningscentrum Concurrences precis fått 16,4 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för skapandet av en unik forskningsmiljö om kolonial expansion och interkulturell diplomati i Sydostasien mellan 1750 och 1920. Stefan berättade om projektet och gav också sina tre bästa tips på vad man bör tänka på i arbetet med ansökningar för forskningsmedel.
Tema 4 december: Rapport från universitetsstyrelsen
Denna gång fick vi en inblick i universitetsstyrelsens arbete och en rapport från styrelsens möte den 3 december. Kerstin Hermansson, ny styrelseordförande sedan april i år presenterade sig och berättade kort om styrelsens arbete.
Therese Iveby Gardell, universitetsdirektör, fortsatte och berättade vidare om gårdagens styrelsemöte där man bland annat fattat beslut om mål 2025. Thorbjörn Nilsson, biträdande universitetsdirektör redogjorde också kortfattat om verksamhetsplanen för de kommande åren som fastställdes av styrelsen.
Tema 27 november: Arbetsmiljö i fokus
Denna fredag var rektor Peter Aronsson värd och temat för dagen var arbetsmiljö. Peter inledde och berättade den goda nyheten att friskvårdsbidraget höjs till 3000 kronor för att förbättra förutsättningarna för oss medarbetare att ta hand om vår hälsa. Marion Tersmeden, utvecklingskonsult från HR-avdelningen, redogjorde därefter för huvuddragen i arbetsmiljöenkätens resultat. Maria Larsson, sektionschef på Studenthälsan, berättade om hur ökad digital undervisning och hemarbete påverkar vårt mående och gav också tips på hur vi kan hantera stress i vardagen.
Avslutningsvis önskade rektor en trevlig första advent och passade också på att säga ett par ord om årets julgåva…
Tema 20 november: Ökad digital undervisning
Denna fredag var tf prorektor Niklas Ammert, och universitetsdirektör Therese Iveby Gardell värdar och temat för dagen den rådande situationen med ytterligare skärpta rekommendationer och ökad digital undervisning med anledning av covid-19.
Therese redogjorde för det nationella perspektivet och hur vi som lärosäte påverkas av de senaste rekommendationerna. Maria Eriksson, sektionschef på studerandeavdelningen, berättade om smittläget hos oss och om de signaler vi får från våra studenter.
Niklas redogjorde avslutningsvis för åtgärder som rör undervisning, examination och VFU-praktik.
Tema 13 november: Topp 5 synpunkter på Mål 2025
I fokus denna vecka är målsättningarna för 2025 och resultatet av remissen som nyligen avslutats. Peter Aronsson, rektor och Therese Iveby Gardell, universitetetsdirektör, berättar om mål- och visionsarbetet och om processen framåt.
En fem-i-topp-lista presenterar de vanligast förekommande synpunkterna och Peter och Therese kommenterar och ger sin syn på kritiken.
Tema 6 november: Nya skärpta lokala råd pga ökad smittspridning
Med anledning av nya skärpta lokala råd sköts den planerade sändningen om målsättningarna för 2025 och resultatet av remissen upp till nästa vecka.
Dagens Café Linné innehöll stället information om åtgärder och tillfälliga ändringar i våra rekommendationer för våra medarbetare och studenter. Peter Aronsson, rektor, och Therese Iveby Gardell, universitetsdirektör, informerade om läget just nu och svarade på ett antal frågor som kom in.
Tema 23 oktober: Sambandet mellan forskning och utbildning
Veckans tema handlar om sambandet mellan forskning och utbildning, om vikten av att integrera forskningsresultat i utbildning och om möjligheten att låta studenterna utvecklas och få en känsla för hur forskning bedrivs. Förutom tf prorektor Niklas Ammert deltar Annelie Johansson, universitetslektor på institutionen för svenska språket. Annelie berättar om hur de inom grundlärarprogrammet prövat att låta studenterna skriva självständiga arbeten inom forskningsområden och projekt där lärarna själva är aktiva forskare.
Tema 16 oktober: Externa relationer och samverkan
Denna gång fick vi en inblick i Linnéuniversitetets arbete med externfinansiering, innovation, internationalisering och samverkan.
Kay Svensson, ny avdelningschef för externa relationer sedan den fösta september, fick möjlighet att presentera sig och berättade också kort om vad som är på gång. Katarina Ek, samverkansrådgivare, berättade bland annat om The Bridge-samarbetet och vad som är viktigt för att få den här typen av partnerskap att bli framgångsrikt.
Tema 9 oktober: Studenten i fokus, med anledning av digial undervisning
Denna fredag var universitetsdirektör Therese Iveby Gardell värd och temat för dagen var studenternas situation med anledning av att mer undervisning än vanligt sker digitalt. En del studenter tycker att det fungerar bra men en hel del tycker också att det skapar problem.
En kort film gav oss inblick i vad några av studenterna själva säger och på plats i studion fanns även Louise Ahlström, utbildningsbevakare för Linnékåren. Erik Lindström, programansvarig för psykologprogrammet deltog också och berättade om hur situationen ser ut för dem och vad de gör för att möta sina studenters behov.
Tema 2 oktober: Forskning och framgångsrika arbetssätt
Denna fredag var rektor Peter Aronsson värd, och temat för dagen var forskning. Peter gav en övergripande bild av den forskning som bedrivs på Linnéuniversitetet, och om våra förutsättningar som ett relativt nytt universitet, jämfört med äldre lärosäten.
Därefter berättade Anna Sandgren, vetenskaplig ledare för Palliativt centrum för samskapande vård, om hur de lyckats förena forskning, utbildning och samverkan på ett framgångsrikt sätt.
Tema 25 september: EUniWell - a European university
Denna fredag var vicerektor Ann-Charlotte Larsson värd, och temat för dagen var EUniWell. En allians där Linnéuniversitetet tillsammans med sex andra toppuniversitetet i Europa går samman till European University for Well-Being. Målet är att bygga starka allianser mellan våra lärosäten, och därmed kunna erbjuda våra studenter en ännu bättre utbildning, men också att stärka Europas konkurrenskraft i världen.
Camilla Lundqvist, internationaliseringsrådgivare på avdelningen för externa relationer, som tillsammans med Ann-Charlotte samordnat och lett arbetet från vår sida, berättade om arbetet för de närmaste tre åren och om utlysningar, så kallade frömedel.
Tema 18 september: Arbetsmiljö och Mål 2025
Denna fredag var rektor Peter Aronsson värd och temat för dagen var arbetsmiljö och mål 2025.
Rektor inledde med en kort information om aktuella frågor, bland annat om den pågående rekryteringen av ledningsfunktioner och kort om att planeringen inför vårterminen redan har startat. Därefter deltog Marion Tersmeden, utvecklingskonsult på HR-avdelningen, för ett samtal om vår arbetsmiljö, och vikten av att svara på den arbetsmiljöenkät som nyligen har skickats ut. Rektor redogjorde sedan kortfattat för förslaget på Mål 2025 som nu går ut på remiss i organisationen. Alla är välkomna att skicka in förslag på hur målen och framgångsfaktorer kan förtydligas för att kunna förverkligas.
Tema 11 september: Nya utbildningar inom data/it
Denna fredag var Niklas Ammert, tf prorektor, värd och temat för dagen var utveckling av ny utbildning, med särskilt fokus på data/IT-utbildningar. Ett område där utveckling har skett i nära samverkan med omgivande aktörer i samhället, och med andra fakulteter och ämnen inom universitetet, under lång tid. En utvecklingsresa som bland annat har lett fram till starten av vårt första civilingenjörsprogram nu i höst. Förutom Niklas deltog även Jesper Andersson, universitetslektor och prefekt på Institutionen för datavetenskap och medieteknik.
Tema 4 september: Lägesrapport och förändrat stöd till studenter
Denna fredag var universitetetsdirektör Therese Iveby-Gardell värd och berättade inledningsvis om åtgärder som gjorts för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och för att minimera riskerna för smittspridning.
Det handlade också om hur Linnéuniversitetet har förändrat stödet till studenter under rådande Corona-pandemi. Peter Citron och Katarina Holm, sektionschefer på studerandeavdelningen, berättade om hur de anpassat sitt arbete och om antagningsläget, med mera.
Tema 28 augusti: Terminstart och det ekonomiska läget
Fokus på höstens första Café Linné var terminsstarten samt det ekonomiska läget. Värd var Peter Aronsson, rektor. Förutom Peter deltog även Linnékårens ordförande, Rebecca Esselgren, som gav en bild av introduktion och terminsstart. Med på mötet var även Joakim Karlsson, Linnéuniversitetets ekonomichef.
Tema 12 juni: Rekrytering av ledningsfunktioner, anställningsordning och TACK!
Vårens sista Café Linné handlade bland annat om den pågående rekryteringen av dekaner, samt om den nya anställningsordningen som universitetsstyrelsen tog beslut om den 4 juni. Vi gjorde även en kort återblick för att påminna oss om vad vi har lyckats åstadkomma, under den här mycket speciella tiden.
Tema 5 juni: Höststart samt Early Alert och SI
På Café Linné den 5 juni var tf prorektor Niklas Ammert värd och fokus var höststarten. Det innehöll också exempel på det arbete som görs för att behålla studenter, Early Alert och Supplemental Instructions. Med på mötet var även Linda Levin, sektionschef på studerandeavdelningen.
Tema 29 maj 2020: Planering inför hösten
Fokus på fredagens Café Linné var höststarten och inriktningen att starta upp undervisningen på plats i universitetets lokaler. Värd var Peter Aronsson, rektor. Förutom Peter deltog även Hans Adolfsson, rektor på Umeå universitet, som kort berättade om deras planer inför höstterminen.
Tema 15 maj 2020: Höststart
Fokus för detta Café Linné var planeringsläget inför hösten. Värd var Therese Iveby-Gardell, universitetsdirektör. Förutom Therese deltog även Maria Eriksson, sektionschef på International office, studerandeavdelningen.
På grund av tekniska problem med Lnu Play under fredagen kunde Café Linné inte sändas direkt.
Tema 8 maj 2020: Ansökningsläget för sommaren och instegsutbildningar
Fokus på dagens webbsända Café Linné var ansökningsläget inför sommaren och det arbete som pågår med instegsutbildningarna som är möjliggjorde tack vara en donation från Familjen Kamprads stiftelse.
Förutom rektor Peter Aronsson deltog Peter Citron, sektionschef på antagningen och Katarina Zambrell, universitetslektor och vicedekan för utbildning på Ekonomihögskolan.
Tema 24 april 2020: Omställningen till digital undervisning och examination
Fokus på dagens webbsända Café Linné var omställningen till digital undervisning och examination. Förutom rektor Peter Aronsson deltog även Niklas Ammert, tf prorektor och vicerektor, Lars Tomsmark, universitetsadjunkt på institutionen för nationalekonomi och statistik och Linda Reneland-Forsman, docent i pedagogik och sektionschef vid sektionen för högskolepedagogik.
Tema 17 april 2020: Den gemensamma satsningen tillsammans med Ikea och Södra
Rektor Peter Aronsson och Tony Sandelius, Business Development Manager på Ikea of Sweden och Peter Karlsson, tf VD och CFO på Södra, berättade om satsningen på utbildningar och forskning för hållbar utveckling.
Cirka 110 personer deltog.
Tema 3 april 2020: Krisledningsarbete med anledning av Corona
Vid det webbsända Café Linné den 3 april berättade rektor Peter Aronsson och universitetsdirektör Therése Iveby-Gardell om krisledningsarbetet och om den situation vi befinner oss i.
Drygt 170 personer deltog via Zoom webbinariet, lämnade synpunkter och ställde frågor.
Tema 26 mars 2020: Vision 2030 och målsättningar 2025
Vid premiären av Webinar Linné presenterade rektor Peter Aronsson och universitetsdirektör Therése Iveby Gardell, tankarna kring Vision 2030 och förslag på målsättningar för 2025. Det blev även en kort rapport om läget i krisledningen. Strax över hundra personer deltog via Zoom webinar, lämnade synpunkter och ställde frågor.
Tema 24 och 25 oktober 2019: Vision 2030
Café Linné gick på torsdagen och fredagen av stapeln i både Kalmar respektive Växjö. Cirka 45 personer samlades i Kalmar för att ta del av presentationen från Ann-Charlotte Larsson och Therése Iveby Gardell. I Växjö kom ett 80-tal medarbetare för att lyssna på och diskutera med Peter Aronsson.
Här kan du se dokumentation och filminslag från mötet.
Dokumentation och mer information
Utkast Vision 2030 (pdf)
Presentation från Café Linné (ppt)
Välkommen att tycka till
Synpunkter på materialet skickas senast den 8 november till Karin Lundhgren.
Inbjudan
Tema 20 november 2018: Universitetet mitt i staden
Från 20 november på Akademikrogen i Kalmar. Rektor Peter Aronsson och Kalmar kommuns universitetsstrateg Alexandra Petrakou pratar om universitetet mitt i staden.
Tema 12 september 2018: Kunskapsmiljöer Linné och verksamhetsstöd
Från 12 september Restaurang Kristina i Växjö. Café Linné handlade om Kunskapsmiljöer Linné och verksamhetsstöd. Medverkar gör Peter Aronsson, rektor och Per Brolin, universitetsdirektör.
Tema 8 maj 2018: Kunskapsmiljöer
Från 8 maj uteserveringen på Kafé Storken, Kalmar. Vad handlar egentligen kunskapsmiljöer om?
Tema 5 mars 2018: Utbildningar
Från 5 mars kl 14.30–15.00 från Gallerian K-huset, Växjö.Rektor Peter Aronsson och prorektor Catherine Legrand pratar om hur forskning och samverkan ska bidra till framtidens utbildningsutbud.
Tema 20 november 2017: Hållbarhet
Från 20 november kl 14.30–15.00 från Restaurang Zegel i Kalmar. Rektor Peter Aronsson och prorektor Catherine Legrand pratar om hållbarhet på Restaurang Zegel i Kalmar.
Tema Nytänkande ledarskap
Från 31 oktober kl 14.30–15.00 från Restaurang Kristina i Växjö. Du möter rektor Peter Aronsson kring Tema nytänkande ledarskap. Vad tänker du kring ett nytt ledarskap vid Linnéuniversitetet?