Uppstart läsåret
Välkommen till uppstart av läsåret med information om aktuella frågor om vad som kommer att hända vid Linnéuniversitetet det kommande året.
Uppstart läsåret 2020/2021
En jubileumsfilm, en jubileumsskrift – men framför allt en titt in i framtiden i form av visioner och mål. Det var vad Linnéuniversitetets upptaktsträff 18 augusti 2020 handlade om.
Se sändningen från upptaktsträffen i efterhand
Frågor som kom in i chatten besvarades i sändning.
Läs referatet från upptaktsträffen
”Träffen tar avstamp i dåtid, mellanlandar i nutid, men handlar framför allt om framtid.” Så karakteriserade moderatorn Kerstin Årmann, projektledare på avdelningen för externa relationer, träffen i sin inledning.
Rektor Peter Aronsson tackade för alla insatser under den annorlunda vår som vi har bakom oss. Därefter visades en film om Linnéuniversitetets första tio år. Utifrån intervjuer med rektorer, prorektorer och andra inblandade tar filmen upp bakgrunden till och arbetet med sammanslagningen. Namnet. Den gula färgen (”Gult hade vi inte tänkt!”). Profilen. Att rekrytera till ett universitet som inte fanns.
Men även frågan om hur universitetet ser ut om tio år tas upp. Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande i Växjö, säger: ”Jag ser det fortfarande som en ganska outnyttjad potential, ändå, att vi har absolut inte kommit ens halvvägs till alla de synergieffekter och positiva effekter man skulle kunna uppnå.”
Vi behövs – men får inte ta något för givet
Peter Aronsson fortsatte med att beskriva universitetet som en orkester, där helheten blir mer än delarna, utifrån sina egna klarinetterfarenheter från mellanstadiet. Vi behövs mer än någonsin, men får inte tro att vår roll är självklar. Kunskapens historia har utvecklats från att ord förmedlades – via empirin, allt samla på allt, och via boktryckandets möjligheter till spridning – till dagens digitala tillgänglighet som gör öppen vetenskap möjlig. Och som även kan innebära ett hot mot universiteten.
Drivkrafterna är tveeggade. Vi arbetar globalt, men universitetens roll är även regional – vi är inte bara betydelsefulla utan avgörande för att kunna försörja ett område utbildningsmässigt. Vi arbetar med kunskapsbildning, både med att tradera och med att nyskapa. Vi är autonoma – men står alltid i beroenden. Vi är elitära, samtidigt som breddad rekrytering blir allt viktigare. Vi gör framsteg genom specialisering – men problemen blir allt större och mer komplexa att lösa.
Framtidens nya universitet skapar vi! Linnéuniversitetets Vision 2030 fastställdes i december och är att sätta kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling. Varför just dessa ord? Processen har varit lång och poängrik i sig. Vi har analyserat de tio åren med hjälp av konsulter och bjöd in till en bred konsultation i fjol. Essensen av detta blev visionen, som nu ska ut i form av målsättningar i verksamheten. För att kunna genomföra visionen krävs:
- Nyskapande akademisk kunskapsbildning
- Hållbar excellens
- Kultur och gemensamma arbetssätt
På en fråga från Kerstin Årmann svarade Peter Aronsson att dessa tre punkter naturligtvis är omdiskuterade, det vore konstigt annars. Poängen med punkt 2 är att understryka att excellens inte står i motsats till hållbarhet. Vad gäller punkt 3 var den största bristen i tidigare visioner kanske att arbetskultur inte betonats, menade han.
Universitetets fem mål
Efter detta presenterades Linnéuniversitetets fem mål av medarbetare från de olika arbetsgrupper som arbetat med dessa.
- Linnéuniversitetet är lärosätet där studenter ges de bästa förutsättningarna för att, oberoende av utgångsläge, göra en framgångsrik utvecklingsresa som gör dem rustade att bidra till att lösa samhällsutmaningar. Vi vill lyfta alla studenter och ge dem möjlighet. Det är viktigt med stödsystem, att forskare är nära utbildningarna. Att studenterna blir mötta och sedda, får svar och hjälp, sade vicerektor Niklas Ammert.
- Linnéuniversitetet lämnar ett ökande och avgörande bidrag till att uppnå globala hållbarhetsmål enligt Agenda 2030. Vi är starkast av EUniWell-universiteten på detta, menade Peter Aronsson. Utmaning: ska vi täcka helhetsinnehållet i Agenda 2030 eller prioritera?
-
Ann-Charlotte Larsson
- Linnéuniversitetets nyskapande framgångar är väl kända och är en avgörande utvecklingskraft. Gruppen vill lyfta och etablera linnéandan, utveckla Lnu.se för att på ett tydligare sätt spegla forskning, utbildning och samverkan, samt utveckla det kulturella universitetet, sade bibliotekschef Catta Torhell bland annat.
- Linnéuniversitetet är ett attraktivt lärosäte och arbetsplats som präglas av ett gemensamt och lärande arbetssätt, respekt, engagemang och aktivt ledarskap. Ett medskapande arbetssätt är centralt, menade universitetsdirektör Therése Iveby Gardell. Viktigt är att arbeta i gränslandet och att jobba med attraktionskraften.
Frågor
Möjligheten fanns att ställa frågor på plats eller via en chat. Några av frågorna som fick svar var:
- Hur får vi med studenterna? Ett spännande utbud ger oss de studenter som verkligen vill komma. Viktigt hur vi möter dem; hur vi i utvecklingsarbetet får med studenterna. Liksom alumnerna, de sprider kunskap och kommer tillbaka och vidareutbildar sig.
- Påverkar pandemin målen? Väldigt mycket. Vi har blivit tajtare, vi sluter upp och försöker lösa saker. Dåliga nyheter är den globalt skrämmande oförmågan att ta tag i problemen, med ett undantag – utbyte av forskning.
-
Svarspanelen – Niklas Ammert, Therése Iveby Gardell och Peter Aronsson – samt moderator Kerstin Årmann
- Vi som inte är med i någon kunskapsmiljö, då? Forskning + utbildning + samverkan blir en komplett akademisk miljö. Allt vi gör bör utgå ifrån det. Och kunskapsmiljöer finns på alla nivåer, allt från små miljöer till Kunskapsmiljö Linné.
- Jag har ju fullt upp …? Igen så hamnar det i hög grad i mål 5, hur vi organiserar. Ledarskapet är att sätta ihop allt, partituret, så att det blir vackra stämmor. Det handlar inte om allt vi gör nu plus fem nya mål, utan målen ska färga av sig.
- Skillnaden mellan kommande och tidigare mål? Då byggde vi nytt, lärde känna varandra. Nu har vi en närhet, nu ser vi framåt. Vi har byggt fartyget, nu ska vi hitta kursen. De gamla målen saknar de delar som handlar om arbetssätt och vi har kanske inte heller kommit så långt med själva målen.
Viktigt i höst
- EUniWell. Sedan i somras är vi ett European University, en fantastisk kvalitetsstämpel!
- Civilingenjör i mjukvaruteknik har premiär i höst. Ett långt arbete har gett frukt, vi ska sträcka på oss!
- Skogssatsningen, the Bridge. Nya program och forskningssatsningar. Vi hoppas på flera, liknande satsningar.
- Nya universitetsstyrelsen. Ny ordförande, Kerstin Hermansson.
-
Niklas Ammert
- Rapport om forskningskvalitet i oktober (UKÄ), vi är ett av tre lärosäten i pilotomgången.
- Juridisk lärosätestillsyn 2021 (UKÄ).
- Ny anställningsordning sedan juni (Universitetsstyrelsen). Ska börja tillämpas. Grunderna är breddade något, kan även inkludera exempelvis samverkan. Skärpta skrivningar om pedagogisk kompetens.
- Mål 2025, vision 2030 är riktningsgivare.
- Många studenter, fler än någonsin, men viktigt med kostnadsmedvetenhet.
- Universitetskajen, de sista flyttar in vid årsskiftet, Stella och Kulmen färdiga. Invigning!
- Covid-19 är fortfarande en realitet. Var försiktiga, följ rekommendationerna, tala med studenterna om fortsatt försiktighet. Vi har beredskap att göra förändringar igen.
- Låt oss inte glömma att forskning och utbildning är lustfyllt! Och att vi är varandras arbetsmiljö.
Tidplan för målarbetet
- 30 sept: Universitetsstyrelsen, innan dess remiss; dokumentation runt målen
- Okt: Café Linné
- Nov: Workshop för medarbetare
- Dec: Beslut verksamhetsplan
Avslutning
Peter Aronsson avslutade träffen med insikten att vi, för att kunna utveckla vår verksamhet med kvalitet, behöver träffas mer, givetvis utifrån de begränsningar som finns.
Han informerade även om att Linnéuniversitetet numera är synligt på ShanghaiRanking-listan. Inte i topp, men på plats 801–900 i nivå med exempelvis Luleå. THE Impact Rankings (som tidigare nämnts) är dock en viktigare lista.
Till sist visade Peter Aronsson en 32-sidig jubileumsskrift som sammanfattar den resa Linnéuniversitetet har gjort under dessa tio år. Skriften finns tillgänglig i pdf-format och kommer även att tryckas i en mindre upplaga.
Uppstart läsåret 2019/2020
Film del 1
Inledning del 1: Välkomna och rektor Peter Aronssons inledningstal
Rektorn belyser vikten av samarbete och av att utnyttja varandras kompetens för att möta samtidens samhällsutmaningar. Han poängterar att vi som universitet både behöver bidra med teknisk utveckling och samtidigt ta ansvar för natur och människoblivandets villkor. Tillsammans skapar vi på Linnéuniversitetet något större än vad någon av oss kan förmå ensamma.
– Vi har byggt starka kompetenser som är ovärderliga i byggandet av framtiden. Signaler från stigande ansökningstal, ökande avancerad utbildning, internationell rekrytering, uppdragsutbildningar, framgångar med forskningsfinansiering, samverkan pekar på att vi är på rätt väg - men inte kan slå oss till ro, utan våga, lära och samarbeta mer och smartare för att få ut ännu mer av vårt gemensamma kunnande och engagemang, säger rektor Peter Aronsson i sitt inledningstal.
Ca 18 min in i del 1: Information om det påbörjade arbetet med utbildningskvalitetssystem
Niklas Ammert inleder och Brita Cederblad, som leder kvalitetsutskottet, berättar att vi tillsammans behöver hjälpas åt för att skapa ett fungerande system där vi kan följa upp och garantera att våra utbildningar fortsätter att hålla hög kvalité.
Ca 25 min in i del 1: Catherine Legrand berättade om UKÄ:s kommande utvärdering av forskningskvalitet
Linnéuniversitetet deltar i ett pilotprojekt som drar igång i september. Catherine Legrand betonar att det är vårt kvalitetssystem ska granskas, inte vår forskning.
Ca 37 min in i del 1: Panelsamtal om utbildningsutbud och takbelopp
Samtal mellan Niklas Ammert (vicerektor), Peter Citron (sektionschef, studerandeavdelningen), Joakim Karlsson (ekonomichef), Kristiina Heikkilä (prodekan), Johan Nilsson (student) och Maja Rudhe (Sektionschef, studentrekrytering och studentkommunikation) om bland annat vad "takbelopp" är, attraktiva utbildningar och söktryck.
Film del 2
Inledning del 2: Therése Iveby Gardell ny universitetsdirektör får presentera sig
Ca 1 min 50 sek in i del 2: Marie Brorsson, chef studerandeavdelningen om vad som är på gång
Ca 4 min in i del 2: En kort film om arbetet med Kunskapsmiljö Linné
Följdes av att Peter Aronsson och Lars Behrenz berättade hur läget ser ut för de tre inrättade kunskapsmiljöerna och även att fyra nya idéer till kunskapsmiljöer är under bearbetning.
Ca 14 min 10 sek in i del 2: Open Science
Stockholms universitet hade bidragit med en film om Open Science som visades. Därefter pratade Peter Aronsson om arbetet som pågår med detta. Han talade om att våra forskare och övriga forskare idag lämnar över rättigheterna till sina publikationer åt privata förlag som tar stor del av förtjänsten. Mycket pengar går till privata företag istället för tillbaka till forskningen och dessutom är kunskapen inte tillgänglig för alla och det är därmed ett hinder. Diskussionen om Open Science pågår över hela forskarvärlden och framtiden får utvisa vart den leder.
Ca 23 min 25 sek in i del 2: Universitetskajen i Kalmar och ny campusplan Växjö
Christel Olsson rapporterade sedan om arbetet och flytten till Universitetskajen i Kalmar och om hur processen gått till. Hon berättade även att en ny campusplan för Campus i Växjö som ska ersätta den tidigare från 2004 har påbörjats.
Ca 33 min 25 sek in i del 2: Det kulturella universitetet
Innan avslutande fika presenterade dagens konferencier och till vardags Director Artium Christina Dahlgren arbetet med Det kulturella universitetet.
– Mitt arbete handlar om bildning och om att få in kultur på Universitetet. Jag jobbar med att initiera projekt där konst och vetenskap möts samt samverkan med konstföreningar och samhälle, berättar Christina.
Hon berättade även att konsten till Universitetskajen snart kommer att levereras och att Galleri Linné kommer öppna under hösten. Galleri Linné kommer att ge medarbetare och studenter vid Linnéuniversitetet möjligheten att ställa ut sin konst.
Vad är uppstart av läsåret?
Med uppstarten av läsåret vill rektor och universitetsledning skapa ett gemensamt tillfälle för alla medarbetare att få information om några av de viktigaste frågorna för kommande läsår.
Evenemanget genomförs årligen inför höstterminens start. Till att börja med är tanken att evenemanget äger rum varannat år i Växjö, varannat år i Kalmar, med början i Växjö i augusti 2019.