Linnéuniversitetets samlade information med anledning av Rysslands invasion av Ukraina
Här samlar vi Linnéuniversitetets information till medarbetare och chefer med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.
Uppdaterad kl 08:05 den 5 april.
Linnéuniversitetets krisledning har aktiverats med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Krisledningen har nu regelbundna möten och följer utvecklingen i Ukraina och Ryssland.
Löpande information till alla medarbetare publiceras i grupp Linnéuniversitetet och till dig som chef i grupp Chef på Linnéuniversitetet.
Uttalande av rektor Peter Aronsson
"De dramatiskt vidgade krigshandlingarna och det ökande hotet gör att konflikten inte gäller bara Ryssland och Ukraina – utan oss alla."
Se filmklippet nedan från 28 februari 2022.
Läs blogginlägget "Vad ska akademin göra i krigstid?"
Peter Aronsson i rektorsbloggen
"Den 24 februari 2022 startade Vladimir Putin krig med Ukraina och världen. Som rektor satte jag igång vår krisledning för att bedöma riskerna för studenter, medarbetare och verksamheten." Läs blogginlägget "Vad ska akademin göra i krigstid?"
Frågor och svar
Frågor och svar med anledning av invasionen av Ukraina
Här har vi samlat vanliga frågor relaterade till studenter, anställda och samarbetspartners med anledning av den ryska invasionen av Ukraina.
Just nu pågår diskussioner om hjälpinsatser på olika nivåer, men som myndighet behöver vi hålla oss till det som i nuläget är beslutat. Förändringar kan dock komma med kort varsel, och då uppdaterar vi här.
Har du en fråga som vi inte har med här får du gärna skicka den till info@lnu.se, så försöker vi besvara den.
Kan vi anställa ukrainska, ryska och belarusiska medarbetare för att erbjuda hjälp och stöd?
Universitetets anställningsordning gäller fortsatt och verksamhetens behov styr. Utöver det ska Migrationsverkets regler för arbets- och uppehållstillstånd följas.
Måste ukrainska, ryska och belarusiska studenter fortfarande betala studieavgift?
Vi vet att det planeras ett undantag för nyantagna studenter från Ukraina som kommit till Sverige efter den 24 februari. Mer information om detta kommer så fort vi får definitivt besked från departementet. Detta innebär att alla ukrainska medborgare är välkomna att söka utbildning hos oss.
Det är dock de vanliga reglerna i förordningen (Förordning om anmälningsavgift och studieavgift vid universitet och högskolor) som gäller så länge inte regeringen meddelat annat. Detta inkluderar betalning av studieavgift och stipendier (Förordning om stipendier för studieavgiftsskyldiga studenter).
Vad är rekommendationen gällande samarbeten med ryska institutioner?
Regeringen uppmanar att kontakter och samarbeten mellan lärosäten och statliga institutioner i Ryssland och Belarus omedelbart ska frysas och att inga nya kontakter eller åtaganden initieras. Läs mer hos regeringen.
Vad är rekommendationen gällande personliga kontakter med ryska forskare och studenter?
I många utbildnings- och forskningssamarbeten finns det individuella kontakter mellan forskare i Sverige, Ryssland och Belarus. Många akademiker i Ryssland kritiserar också öppet landets agerande och det är viktigt att enskilda ryska och belarusiska forskare inte likställs med statliga institutioner. Regeringen utgår från att de svenska lärosätena och myndigheterna försäkrar sig om att eventuella individuella kontakter och samarbeten verkligen är lämpliga utifrån nationella och europeiska politiska ställningstaganden. Läs regeringens uttalande här.
Vad gäller avseende stöd till ukrainska, ryska och belarusiska studenter och personal?
Sveriges Universitet- och Högskoleförbund (SUHF) arbetar just nu med att ta fram en text kring vad som ska gälla för detta framöver. Ett beslut kan komma i samband med, eller efter, SUHF:s generalförsamling den 16 mars.
Kan vi anordna bostad åt ukrainska f.d. studenter/flyktingar som kommer till Sverige?
I dagsläget har vi som myndighet inget sådant uppdrag enligt regeringen, och vi kan därför inte upplåta bostäder annat än åt våra studenter.
Kan vi som lärosäte bidra ekonomiskt till de studenter som just nu inte kommer åt sina tillgångar?
I dagsläget finns inget vi som myndighet kan göra eftersom vi inte har något uppdrag kring detta från regeringen.
Vilket stöd kan vi erbjuda studenter i form av samtalsstöd och liknande?
Studenthälsan erbjuder professionella samtal kostnadsfritt för de studenter som behöver stöd. Ett samtal hos Studenthälsan varar ungefär en timma.
Studenthälsan nås via e-post studenthalsan@lnu.se eller via universitetets växel 0772-28 80 00.
Mer information om Studenthälsans samtalsstöd finns här.
Denna text uppdateras så fort vi får ny information.
SUHF: Q&A – frågor från lärosätena med anledning av kriget i Ukraina
Med anledning av situationen i Ukraina har Sveriges Universitets- och Högskoleförbund (SUHF) tagit emot en rad frågor från medlemslärosätena genom deras förvaltningschefer. Frågorna besvaras här nedanför och ger en samlad bild av nuläget. Dokumentet kommer löpande att uppdateras med nya frågor och svar.
Stödåtgärder
Stödåtgärder för forskare från Ukraina
Svenska forskningsstiftelser, lärosäten och andra gör nu en samlad satsning för att kunna ta emot ukrainska forskare. Listan nedan med stödåtgärder fylls på efter hand.
Vetenskapsrådet (VR)
Flera svenska lärosäten och forskningsfinansiärer erbjuder olika typer av stöd till forskare och doktorander från Ukraina. Vetenskapsrådet samlar information om pågående stödinsatser. "Stödinsatser för forskare från Ukraina"
ERA4Ukraine
Europeiska kommissionen har skapat initiativet ERA4Ukraine och publicerat information på EURAXESS-portalen. Syftet är bland annat att hjälpa berörda forskare i Ukraina och de som har flytt att hitta bostäder och arbetstillfällen samt underlätta erkännandet av examensbevis. Information om ERA4U.
EURAXESS Sweden
Det finns också en svensk sida med löpande uppdatering om vad som gäller initiativet ERA4Ukraine i Sverige. EURAXESS Sweden
KK-stiftelsen
KK-stiftelsen har nu publicerat en särskild utlysning som möjliggör för lärosäten att söka medel för att anställa forskare och undervisande personal från lärosäten i Ukraina. Utlysningen är öppen tills vidare och ansökningar inom alla vetenskapliga och konstnärliga ämnen är välkomna. KK-stiftelsens Open call
Wenner-Gren-stiftelserna
Wenner-Gren-stiftelserna utlyser nu stipendierna avsedda att underlätta för disputerad forskare från Ukraina som kommit till Sverige efter 24 februari 2022 att verka vid svensk akademisk institution. Wenner-Gren-Stiftelsernas stipendie
SciLifeLab
SciLifeLab lanserar en utlysning, finasierad av Knut och Alice Wallenberg stiftelse, för att stödja ukrainska forskare som kommer till Sverige. SciLifeLabs utlysning
Wallenbergsstiftelserna
På grund av den svåra situationen i Ukraina har Wallenbergsstiftelserna beslutat att utlysa stöd för anställning av ukrainska forskare vid svenska universitet. De bjuder nu in vetenskapliga ledare för center med stöd från Wallenbergstiftelserna att nominera forskare av ukrainsk nationalitet som anses passa in i forskningsprogrammen. Brev från Wallenbergsstiftelserna
Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF)
Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) utlyser nu ett bidrag för ukrainska forskare som kommer till Sverige under 2022 för att bedriva sin forskning här. 30 miljoner kronor avsätts i utlysningen som vänder sig till ukrainska medborgare med en doktorsexamen. Forskaren måste anställas av ett svenskt universitet eller forskningsinstitut under projekttiden. Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF)
Kungliga vetenskapsakademin (KVA)
Som en extraordinär åtgärd utlyser Kungliga vetenskapsakademin (KVA) stipendier för ukrainska forskare att verka i Sverige. Kungliga vetenskapsakademins utlysningar
Scholars at Risk (SAR)
I samarbete med Kungliga vetenskapsakademin (KVA) och Sveriges Universitets- och Högskoleförbund (SUHF) jobbar SAR Sverige med att sammanställa det stöd till forskare som tvingats fly Ukraina på grund av Rysslands invasion. Det kan röra sig om traditionell placering vid svenska lärosäten på 1-2 år som kortare placeringar. Mer information om Scholars at Risk (SAR) på Lnu.se
Att komma till Sverige från Ukraina
Svenska myndigheter har samlat viktig information för dig som kommer till Sverige från Ukraina hos Krisinformation.se.
Fokus Ukraina
Linnéuniversitetets expertlista med koppling till Ukrainakrisen
Vi har flera experter och forskare som utifrån sina ämnen och forskningsområden kan kommentera den uppkomna situationen i Ukraina.
Linnéuniversitetets expertlista med koppling till Ukrainakrisen.
Nyheter och meddelanden på Medarbetare med anledning av kriget i Ukraina
-
KK-stiftelsen publicerar särskild utlysning för forskare och undervisande personal från Ukraina Linnéuniversitetet, mån 28 mar 2022 14:35
-
Uppdaterad information med anledning av invasionen av Ukraina Linnéuniversitetet, ons 23 mar 2022 15:51
-
Frågor och svar med anledning av invasionen av Ukraina Linnéuniversitetet, ons 16 mar 2022 18:31
-
Regeringen uppmanar svenska lärosäten att frysa samarbeten med statliga institutioner i Ryssland och Belarus Linnéuniversitetet, fre 4 mar 2022 17:08
-
Viktigt att tänka på med anledning av kriget i Ukraina Linnéuniversitetet, tis 1 mar 2022 13:08
-
Var extra vaksam i din IT-miljö Linnéuniversitetet, tis 1 mar 2022 13:02
-
Nytt inlägg i rektorsbloggen: Vad ska akademin göra i krigstid? Linnéuniversitetet, mån 28 feb 2022 17:07
-
Med anledning av händelserna i Ukraina Linnéuniversitetet, fre 25 feb 2022 15:36
-
Expertlista med anledning av händelserna i Ukraina Ulrika Bergström, Linnéuniversitetet, fre 25 feb 2022 14:18
-
En dramatisk vecka Linnéuniversitetet, tor 24 feb 2022 16:44
Information från andra viktiga källor
- Vetenskapsrådet agerar efter invasionen av Ukraina (2022-03-11)
- Vetenskapsrådet: Detta gäller för projektsamarbeten med forskare i Ryssland och Belarus (2022-03-11)
- Regeringen uppmanar svenska lärosäten och forskningsfinansiärer att avbryta samarbeten med statliga institutioner i Ryssland och Belarus (2022-03-02)
- EUA statement on Ukraine (2022-03-02)
- SUHF stödjer lärosäten i Ukraina och instämmer starkt i EUA:s yttrande om solidaritet
- EUA statement of solidarity with Ukraine (2022-02-25)
- Krisinformation.se: Kriget i Ukraina
- How can Putin save face in Russia?
- Ompröva beslutet att stänga av ryska gäststudenter (2022-04-12)
- Forskaren William Hogland: ”För några veckor sedan hade jag kontakt med en professor som satt i ett skyddsrum i Kiev” (2022-04-10)
- LNU om ryska studenter: ”Vi stänger inte ute någon individ” (2022-04-06)
- LNU stoppar studentutbyten – ryska studenten Daria inte längre välkommen (2022-04-05)
- Studenthälsan: Ensamhet och brist på sammanhang – så har studenternas hälsa påverkats av pandemin (2022-04-01)
- Per Bauhn: "Sanningen och kriget" Filosofiska rummet i Sveriges Radio P1 (2022-03-27)
- Symbolhandlingar mot Ryssland: Man vill markera på något sätt (2022-03-24)
- Douglas Brommesson: Undervisning, examination, studieadministration (2022-03-22)
- Tobias Bromander: Experten: Så kan du skilja på nyheter och desinformation (2022-03-10)
- Tobias Bromander: “Sanningen är krigets första offer” (2022-03-09)
- Utbytesstudenten Daria tvingas tömma bankkontot – alla kort spärras (2022-03-07)
- Natia Gamkrelidze: The limits of the Georgia prism in Ukraine (2022-03-02)
- Emma Ricknell: USA-experten om Bidens tal: ”Allt ställs på sin spets - konfrontation är möjlig" (2022-03-02)
- Patric Lindgren föreläser för eleverna på Af Chapmangymnasiet
- William Hogland tänker på kollegan i Kiev: "Har inte fått svar än" (2022-03-02)
- Statsvetaren Natia Gamkrelidze chattar (2022-03-01)
- Per Bauhn: ”Den fria världen måste våga sätta hårt mot hårt” (2022-02-26)
- Patric Lindgren: Experten om hur Sverige agerar efter invasionen: "Ser tre scenarier" (2022-02-24)
- Patric Lindgren: "Utvecklingen riskerar att gå väldigt snabbt” (2022-02-24)
Kontakt
Universitetets krisledningsgrupp är aktiverad. Har du frågor eller funderingar kontakta info@lnu.se.