Phishing

Lämna aldrig ut ditt lösenord – var försiktig med att logga in på webbsidor!

Nätfiske, så kallad phishing, är en metod som används för att lura personer att lämna ifrån sig viktig och personlig information, ofta kontouppgifter.

Phishing försöker ofta få dig att klicka på en länk till en webbsida där du ska ange ditt användarnamn och lösenord. Webbsidan kan se ut som en Lnu-sida, men det är den inte. Det är också vanligt med uppmaning om skyndsamhet och med hot om att e-postkontot kommer att inaktiveras.

Periodvis kommer det många phishingmail till oss på Lnu och det händer alltför ofta att någon klickar på länkar i dessa mail och anger sina kontouppgifter. I mailet står det ofta att det är vi på IT-avdelningen som i någon form behöver tillgång till din information, t ex att du behöver aktivera ditt konto eller för att få mer utrymme på din lagring. Det nämns ofta också att det är ett hot om problem om du inte gör detta skyndsamt.

Tänk på:

  • Att ange ditt lösenord (=att logga in) på en webbsida är också att lämna ifrån dig ditt lösenord.
  • IT-avdelningen kommer ALDRIG att be om ditt lösenord!
  • IT-avdelningen kommer ALDRIG att be dig klicka på en länk för att verifiera ditt konto eller e-postkonto!
  • IT-avdelningen kommer ALDRIG att hota med att kontot kommer att spärras om du inte klickar på länken och anger ditt lösenord eller loggar in!

Om du har klickat på en länk i ett phishingmail och angett ditt användarnamn och lösenord måste du snarast byta ditt lösenord. Annars kommer, i bästa fall, ditt konto att användas för att skicka skräppost och din inkorg blir fylld med ”Delivery failure”-mail. I värsta fall kan dina kontouppgifter användas för att komma åt all din data på ditt P: och de delar av S: som du har åtkomst till.

Du kan byta ditt lösenord antingen på webbsidan https://konto.lnu.se/losenord/byta eller på en Lnu-dator.

Några exempel på vanliga texter i phishingmail:

  • Storleken på din mailbox har överstigit maxgränsen och din mail kommer att spärras om du inte klickar här...
  • På grund av säkerhetsuppdateringar måste du logga in på din Webmail för att den inte ska spärras, klicka här...
  • En utomstående har försökt ta sig in på ditt konto och du har nu begränsad åtkomst till din Webmail. För att återaktivera, klicka här...

Om du har frågor är du välkommen att kontakta IT-support.