Personsäkerhet

Personsäkerhet är ett av fem säkerhetsområden vid Linnéuniversitetet. Det övergripande säkerhetsarbetet leds av säkerhetsavdelningen.

Allvarlig situation

Vid en allvarlig situation ska du tillkalla polis

  • Vid akut läge, ring 112
  • Är läget inte akut, ring 114 14

Ta kontakt med din närmaste chef och berätta vad som hänt. 

Du kan få stöd av väktare

Vid situationer som kräver externa insatser för assistans vänder du dig direkt till Avarn på telefon:

  • Kalmar: 0480- 49 77 00
  • Växjö: 0470-76 71 00

Kontaktpersoner inom Linnéuniversitetet

Allmänt om personsäkerhet

Målet med personsäkerheten är att anställda, studenter och samarbetspartners ska ha säkra och trygga arbetsplatser, samt att besökare ska känna sig trygga när de vistas i universitetets lokaler.

Personsäkerhetsarbetet ska förebygga och minimera riskerna för hot, våld och skador, samt stödja drabbade anställda och studenter.

Vid akuta händelser eller förhöjd hotbild ska säkerhetsnivåerna kunna höjas och anpassas efter omständigheterna.

Arbetsgivarens ansvar

Medarbetare som utsatts för hat, hot eller våld ska i första hand vända sig till närmsta chef (OBS, vid akut situation ring 112). Ansvarig chef ansvarar för att drabbad medarbetare får relevant stöd och att åtgärder vidtas och följs upp. Chef kan vända sig till kontaktpersoner inom säkerhetsarbetet (se rutan ovan) för att få stöd och hjälp. 

Arbetsgivarens ansvar gällande våld och hot om våld står beskrivet i arbetsmiljöverkets föreskrift och allmänna råd AFS 2023:2 (5 kap. 3 §)

Arbetsgivaren ska

  1. ordna arbetet så att risken för våld, eller hot om våld, förebyggs så långt som möjligt,

  2. ha särskilda säkerhetsrutiner för det arbete som kan medföra risk för våld, eller hot om våld, och

  3. följa upp säkerhetsrutinerna, och uppdatera dem om något ändras, så att de alltid är aktuella.

Ett lämpligt sätt för närmsta chef att undersöka risker är att vid skyddsronder följa upp säkerheten på arbetsplatsen och i samband med detta informera så arbetstagare som kan bli berörda av riskerna känner till eventuella säkerhetsrutiner. 

Handlingsplan vid misstanke om pågående dödligt våld

Prioritera säkerhet för dig själv, övriga mederabetare och studenter. Fatta ett snabbt beslut utifrån given situation om du ska fly från faran eller inrymma. När du är i säkerhet, larma polisen via 112.  

Fly/spring – Fly minst 500 meter bort från faran. Undvik den traditionella återsamlingsplatsen samt att samlas i klungor. 

Inrym/göm dig – Lås in dig i lämpligt utrymme, barrikadera ingången med möbler eller liknande. Iaktta ljud- och ljusdisciplin 

Larma/ring 112 – berätta vem du är, vad som har hänt och var du är. Berätta om möjligt vilka vapen förövaren/förövarna har.

Nödvärnsrätten – I en situation där du inte kan fly eller inrymma och möts av våld eller ett överhängande hot om våld är det tillåtet att använda sig av proportionerligt våld för att försvara sig själv eller någon annan så länge det inte är uppenbart oförsvarligt.

För mer information om hur vi på Linnéuniversitetet bör agera vid en så kallad PDV-händelse, se utbildningen Var inte rädd, var förberedd | lnu.se

Hot och våld i arbetsmiljön

Med hot menas muntliga eller skriftliga hotelser om fysiskt våld eller skadegörelse. Med våld menas aggressiva handlingar som leder, eller kan leda till, fysisk eller psykisk skada hos en annan människa. Några olika former av hot och våld är olaglig förföljelse (stalkning), misshandel, trakasserier, bombhot, rån eller hot via e-post, telefon eller vid besök. 

Risken att utsättas för hot eller våld ser olika ut beroende på yrke och arbetsuppgifter. Risken att utsättas för hot eller våld är större där följande inslag finns 

  • Pengar, varor eller andra värdeföremål
  • Makt- eller myndighetsfunktion
  • Möten med människor

Om du blivit utsatt kontakta genast säkerhetschef/säkerhetskoordinator och berörd närmsta chef (OBS, vid akut situation ring 112). Dokumentera genom att spara e-post, sms, samtalslistor i telefonen och/eller på vilket sätt du blivit trakasserad. 

Fysisk arbetsmiljö

Universitetets lokaler ska utformas så att de uppfyller de krav som gäller för att en god personsäkerhet ska uppnås. Arbetsplatser ska placeras, utformas och utrustas så att risken för våld eller hot om våld så långt som det är möjligt förebyggs.

Bibliotek och receptioner

Bibliotek och receptioner är allmänna utrymmen där många besökare vistas. Receptionsutrymmet ska om möjligt kunna låsas så att besökare inte kan ta sig in och utrymningsväg bör finnas för personalen. Ensamarbete bör i möjligaste mån undvikas. Fasta och/eller bärbara larm bör finnas med detaljerade och korrekta instruktioner till larmmottagare.

Besöksrum/Arbetsrum

Om det finns grundad anledning att anta att en person kan tänkas bli hotfull eller våldsam välj då att ta emot besöket i ett rum med helst två utgångar. Om möjligt, ha gärna en kollega närvarande. Möblera rummet så att du har fri passage. Tänk på att plocka undan lösa inventarier som kan användas som tillhygge

Rapportering och polisanmälan

Alla händelser med inslag av våld, hot eller hot om våld ska dokumenteras och rapporteras via antingen universitetets tillbudsrapport eller incidentrapportering.

Tillbud och arbetsskador

Alla anställda och studenter har ansvar för att rapportera tillbud till prefekt/motsvarande. Närmsta chef ansvarar för att nödvändiga åtgärder vidtas icg att allvarliga tillbud anmäls till arbetsmiljöverket samt att arbetskador anmäls till försäkringskassan. HR-partner kan bistå. 

Läs mer om tillbud och arbetsskador här.

Incidentrapportering

För att rapportera incidenter/säkerhetsärenden som du observerat som inte är akuta, t.ex. risker eller brister i den fysiska miljön, anmäl här

Polisanmälan

Om du anser dig utsatt för ett brott ska du göra en polisanmälan. Beroende på omständigheterna ska även försök till brott polisanmälas.

Enskild medarbetare eller student ansvarar i första hand för att polisanmälan görs.

Polisanmälan kan ske via

  • telefon 114 14. OBS! vid akuta situationer ring 112.
  • polisman på brottsplats eller på polisstation

För råd och stöd vid polisanmälan, kontakta säkerhetsavdelningen. Kontaktuppgifter hittar du här: https://lnu.se/medarbetare/organisation/sakerhetsavdelningen/

Krisstöd

Den som har varit utsatt för våld eller hot om våld måste omedelbart få chans att prata med närmaste chef, annan kollega och/eller Linnéuniversitetets team för krisstöd. Chef ska undersöka vilket stöd den utsatta behöver och kan därefter ta kontakt med säkerhetsavdelningen och HR för att vidta åtgärder. När en medarbetare drabbats av hot eller hot om våld är det viktigt att även fånga upp övriga kollegor och att det ges möjlighet att prata om det som hänt. 

Kontakt bör tas med HR-avdelningen eller studenthälsan för att de vid behov kan bistå med hjälp i form av krissamtal.

Säkert resande

Genom förberedelser och beredskap vid utlandsresor i tjänsten kan medvetenheten om möjliga risker vid tjänsteresor öka.
 
Läs mer om: "Utlandsresor i tjänsten. Riktlinjer för personsäkerhet" som du hittar under rubriken Bilagor.