Sjuk och rehabilitering

På denna sida har vi sammanfattat några saker som är viktiga att känna till om du skulle bli sjukskriven under en längre tid. Syftet är att du ska få korrekt information i ett tidigt skede och få kunskap om hur olika parter inklusive dig själv samverkar kring din rehabilitering med målsättningen att ge stöd och arbeta för att du ska återgå till arbetet.

Att drabbas av ohälsa kan påverka oss på olika sätt och vilka åtgärder som är aktuella beror på dina behov. Linnéuniversitetet som arbetsgivare ansvar för att bistå i rehabiliteringsprocessen. Det innebär att din chef tar en aktiv roll i samtal, avstämningsmöten och i konkreta insatser för att underlätta rehabiliteringen.

Alla inblandade har tystnadsplikt när det gäller hälsotillstånd och personliga förhållanden som framkommer i rehabiliteringsärenden. Arbetsmiljölagen, sekretesslagen och Dataskyddsförordningen GDPR styr hur arbetsgivaren ska hantera personliga uppgifter. Linnéuniversitetet använder det webbaserade verktyget Adato för rehabiliteringsarbetet. Berätta gärna för din chef vad du vill att din arbetsgrupp och andra på arbetsplatsen ska veta om dig och din sjukskrivning.

Rehabilitering

Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för alla åtgärder av medicinsk, psykologisk, social och arbetslivsinriktad art som ska hjälpa sjuka och skadade att återvinna bästa möjliga funktions- och arbetsförmåga.

Målet med rehabiliteringsarbetet vid Linnéuniversitetet är att anställda, som på grund av sjukdom eller liknande fått sin arbetsförmåga nedsatt, så snart som möjligt ska kunna fullgöra ett meningsfullt arbete, för sig själv och universitetet – i första hand genom att återgå till sin vanliga tjänst.

I samband med längre sjukskrivning eller vid upprepad korttidssjukfrånvaro kontaktas du av din närmsta chef för att tillsammans göra en planering för tidig rehabilitering. Du kan även, när som helst under din anställningstid, själv begära ett rehabiliteringssamtal tillsammans med din chef, med mål att förebygga eventuell sjukskrivning.

All arbetslivsinriktad rehabilitering har som syfte att du ska kunna fortsätta arbeta eller vid sjukskrivning återgå till ditt ordinarie arbete. Om det visar sig att det inte är möjligt att återgå till ordinarie arbetsuppgifter kan det bli aktuellt att pröva andra kompetensmässigt lämpliga arbetsuppgifter på den ordinarie arbetsplatsen.

Allt som görs i tidigt skede gynnar den fortsatta rehabiliteringen. Det är både din rättighet och skyldighet att vara delaktig, aktiv och samverka i de insatser vi nu ska göra tillsammans.