Uppsägning
Avslut av tidsbegränsad anställning
När en tidsbegränsad anställning upphör ska du som medarbetare, under vissa förutsättningar, få besked om detta minst en månad före anställningstidens utgång. I de fall anställningen varat 12 månader i följd har du möjlighet att lämna anspråk om företrädesrätt. Om du är medlem i en facklig organisation ska denna varslas och eventuellt ska Trygghetsstiftelsen meddelas.
Egen uppsägning
Om du som medarbetare vill säga upp din anställning ska du göra detta skriftligt till din chef. Använd blanketten som finns nedan.
Med anställningstid räknas en eller flera statliga anställningar som du har haft i följd.
- Om du har varit anställd i upp till ett års tid har du en månads uppsägningstid när du säger upp dig själv. Om du har varit anställd mer än ett år har du två månaders uppsägningstid.
- Om du har en anställning som regleras enligt chefsavtalet har du sex månaders uppsägningstid
- Om du har fyllt 69 år har du, oavsett hur länge du varit anställd, en månads uppsägningstid. Vid en anställning som regleras enligt chefsavtalet har du tre månaders uppsägningstid.
- Om du är tjänstledig gäller samma uppsägningstid som om du skulle vara i tjänst.
- Om du har en tidsbegränsad anställning är det vanligast att det är så kallade "längstanställningar", det vill säga tillsvidare men längst till och med en viss tidpunkt. Då gäller samma uppsägningstider som för tillsvidareanställning.
- Om du är provanställd kan du enligt lag avbryta anställningen före prövotidens utgång.
Om din chef medger det kan du ges rätt att sluta efter kortare uppsägningstid.
Företrädesrätt till återanställning
Om du som medarbetare har sagts upp på grund av arbetsbrist eller att din tidsbegränsade anställning upphör har du företrädesrätt till återanställning om du har
- sammanlagt mer än 12 månaders anställning de senaste tre åren
- tillräckliga kvalifikationer för den nya anställningen
- begärt att få bli återanställd genom att anmäla detta skriftligt till HR-avdelningen, när som helst under tiden då återanställningsrätten gäller
Vid nyanställningar på det statliga området har återanställningsrätten inte samma tvingande karaktär som på den övriga arbetsmarknaden.
Trygghetsstiftelsen
Inom det statliga området har det slutits ett avtal om omställning som gäller i samband med avveckling. Avtalet gäller medarbetare inom det statliga området som tex är uppsägningshotad eller uppsagd på grund av arbetsbrist. Den som har haft en tidsbegränsad anställning kan få viss hjälp. För mer information se länk till Omställningsavtalet längst ned på denna sida.
Trygghetsstiftelsen hjälper personer som riskerar att bli övertaliga eller är uppsagda på grund av förändringar och besparingar inom den statliga sektorn. De ger också myndigheten råd och stöd i omställningsprocessen. För mer information se länk till Trygghetsstiftelsen längst ned på denna sida.
Uppsägning från arbetsgivaren
En tillsvidareanställning kan sägas upp enbart på grund av sådant som betraktas som saklig grund enligt Lagen om anställningsskydd. Saklig grund för uppsägning från en tillsvidareanställning är arbetsbrist eller personliga skäl.
Arbetsbrist kan uppstå vid till exempel otillräcklig finansiering eller vid organisationsförändring som medför att arbetsuppgifter försvinner.
En uppsägning på grund av personliga skäl ska som huvudregel grunda sig på en bedömning av den anställdes lämplighet till att utföra arbetet och inte på enstaka fall av misskötsamhet.
Avslutningssamtal
Ett led i att utveckla Linnéuniversitetets verksamhet kan vara att skaffa kunskap om hur en medarbetare uppfattat sin tid som anställd. Medarbetare får genom avslutningssamtal en möjlighet till ett bra avslut på sin tid som anställd.
Vi bör som arbetsgivare ta tillfället i akt och ta del av en medarbetares erfarenheter genom erbjudande av ett så kallat avslutningssamtal innan medarbetaren slutar sin anställning. De erfarenheter som framkommer är chefs ansvar att värdera och i förekommande fall arbeta vidare med i verksamheten.