- För dig som forskar
- För dig som är doktorand
För dig som är doktorand
Här hittar du som doktorand information om din forskarutbildning, din anställning, kurser och forskningsstöd och att förbereda dig inför disputation och examen.
Mer detaljerad information om forskarutbildningen finns på fakulteternas sidor.
Medarbetargrupper
Det finns både öppna och dolda grupper på Linnéuniversitetets internwebb, Medarbetare, som kan vara intressanta för dig som är doktorand. Här kan du se vilka grupper som finns på Medarbetare.
Linnéuniversitetet erbjuder stöd för doktorander och forskare genom hela forskningsprocessen. Under sidorna För dig som forskar samlas det stöd som ges av universitetets olika avdelningar under en gemensam ingång.
Dokument och länkar för dig som doktorand
Dokument rörande utbildning på forskarnivå
Du som är nyantagen
Välkommen till Linneuniversitetet
Som nyantagen doktorand är det mycket att sätta sig in i. Din fakultet ansvarar för att introducera dig till dina studier och ger dig den information du behöver för dina studier.
Stöd till dig under utbildningen
Som doktorand är du studerande på forskarnivå. Det innebär att du har tillgång till det stöd som riktar sig till studerande vid Linnéuniversitetet på alla nivåer.
På externa webbsidan Stöd och service för studenter finns information om tjänster, stöd och hjälpmedel som kan vara användbara under dina studier. Här hittar du information om Studenthälsan, om dina rättigheter och skyldigheter och om Linnéuniversitetets arbete mot diskriminering, trakasserier och kränkningar.
Som doktorand är du ofta även anställd vid Linnéuniversitetet och har då tillgång till tjänster, stöd och hjälpmedel som medarbetare på sidan Anställd vid Lnu. Om du är anställd av någon annan än Linnéuniversitetet kan du också vända dig till din arbetsgivare för att få stöd och hjälp.
Sidor för doktorandprojekt på Lnu.se
För att andra ska kunna hitta information om din forskning behöver det finnas en sida för ditt doktorandprojekt på Lnu.se. Målgruppen för sidan är bland annat andra forskare, finansiärer, samarbetspartner, journalister, organisationer och näringsliv.
Läs mer om hur du får hjälp med att skapa en sida på Lnu.se.
Till dig som är nyanställd
Som nyanställd finns det mycket information att ta del av om din nya arbetsplats.
Här hittar du samlad information om din anställning.
Varje termin anordnas en gemensam introduktionsdag, en gång på svenska och en gång på engelska. Du får då bland annat träffa representanter från universitetsledningen och får en genomgång av olika aspekter av arbetet vid Linnéuniversitetet.
Universitetsgemensamma introduktionsaktiviteter.
Kurser
Utbildningen på forskarnivå är uppdelad i två delar – en kursdel och en avhandlingsdel. Kurserna som ingår i utbildningen kan rikta sig till flera doktorander i ämnet eller vara individuella läskurser som är utformade för att passa det ämne du själv läser och det forskningsprojekt du arbetar med. Det finns också kurser som riktar sig till doktorander inom flera ämnen, och universitetsövergripande kurser som riktar sig till alla som studerar på forskarnivå vid Linnéuniversitetet.
Du har också möjlighet att läsa kurser inom övriga läroäten inom samarbetet Lärosäten Syd. Länkar till kursutbudet finns längst ner i översikten över doktorandkurser inom forskarutbildning (se länk nedan).
Här hittar du en översikt av alla doktorandkurser inom forskarutbildningen.
Mobilitet och stipendier
Mobilitet för doktorander
Som doktorand har du många möjligheter att skaffa internationella erfarenheter under dina forskarstudier. Du räknas både som student och personal och kan därför söka medel som riktar sig till båda dessa grupper.
Läs mer om internationell erfarenhet under forskarstudierna på sidan Mobilitet för doktorander.
Stipendier
Som doktorand och medarbetare finns flera möjligheter att söka externa och interna stipendier.
Forskningsstöd
Under projektets gång
Under genomförandet av ditt forskningsprojekt erbjuder universitetet stöd i bland annat informationssökning, referenshantering, forskningsdatahantering. Läs mer på sidan Under genomförandet av forskningsprojektet.
Information om att publicera öppet tillgängligt (open access) och kostnader för detta, att registrera forskningspublikationer i DiVA, forskningsinnovation, att publicera på universitetets förlag Linnaeus University Press och att hantera forskningsdata hittar du på sidan Publicera, nyttiggör och synliggör din forskning.
God forskningssed
Som medarbetare på Linnéuniversitetet har du ansvar för att följa god forskningssed. Med god forskningssed menas den etiska praxis som ligger till grund för forskningsverksamheten och som vilar på principer om tillförlitlighet, ärlighet, respekt och ansvar, vilka gemensamt säkerställer forskningens integritet. De gemensamma principerna beskrivs i den europeiska kodexen för forskningens integritet som publiceras av All European Academies, ALLEA. Mer information om god forskningssed finns också i Vetenskapsrådets skrift "God forskningssed".
Rådet för god forskningssed
Vid Linnéuniversitetet har rektor inrättat ett råd för god forskningssed. Rådet hanterar på rektors uppdrag misstankar om avvikelser från god forskningssed. information och kontaktuppgifter till rådet för god forskningssed
Etikkommittén Sydost
Har du frågor om de forskningsetiska aspekterna av ditt arbete, är du välkommen att vända dig till Etikkommittén Sydost. De kan bistå med rådgivande etisk granskning av projektet avseende relation och information till forskningspersoner, samt hantering, insamling, bearbetning, publicering och arkivering av data.
Information och kontaktuppgifter till Etikkommittén Sydost.
Forskningskommunikation
En del av ditt uppdrag som doktorand är att kommunicera din forskning utanför forskarvärlden.
Kommunikationsavdelningen erbjuder bland annat:
- Hjälp med att skriva och publicera nyheter och pressmeddelanden om din forskning.
- Föreläsningar om forskningskommunikation ur olika aspekter, samt press- och medierådgivning.
- Produktion av film om dina forskningsresultat.
- Guidning i hur du kan använda sociala medier, poddar etc för att sprida din forskning.
Doktorandinflytande
Som doktorand har du möjlighet påverka din utbildning på olika sätt. Du kan till exempel vara doktorandrepresentant i beredande och beslutande organ inom universitetet, men du kan också påverka genom att besvara kursvärderingar och den doktorandbarometer som skickas ut var tredje år. Läs mer om detta på sidan Doktorandinflytande.
Disputation, examensbevis och promovering
Det är mycket att tänka på inför en disputation. Att börja planera inför disputationen i så god tid som möjligt brukar underlätta. Läs mer om disputation, examensbevis och promovering här.
Karriärstöd
Här finns samlad information som har att göra med arbetsliv och karriär, både under och efter dina studier. Karrärcenter
Visa alla kalenderhändelser
Fler nyheter
-
Internationella avtal och kolonial expansion i Sydöstasien: Nytt temanummer av Diplomatica Nyhet
-
Seminarieserie höstterminen 2024 Nyhet
-
Sökes: Tre industridoktorander med fokus på dataintensiva tillämpningar Nyhet
-
Linnéuniversitetet startar forskarutbildning med inriktning flerspråkighet Nyhet
-
Kampradstiftelsen ger 25 miljoner till Linnéuniversitetet för utveckling av företagsverksamhet i Småland Nyhet
-
Tolkkonferens 2024 Nyhet
-
Sök kursen "Education Towards a Sustainable Future" vid Universitetet i Florens Nyhet
-
Nytt doktorandprojekt Nyhet
-
Erasmus+ personalutbildning på Aix-Marseille Université Nyhet
-
Så kan mottagningar för sprutbyten skapa framtidshopp för personer som injicerar narkotika Nyhet
-
Allt om årets nya doktorer vid Linnéuniversitetet Nyhet
-
Donation ger unik möjlighet för ny forskarskola med fokus på att skapa framgångsrika företag i Kronoberg Nyhet
-
Seminarieserie vårterminen 2024 Nyhet
-
Många skäl till att elever på högstadiet hjälper varandra få bättre betyg Nyhet
-
För en kritisk globalhistoria Nyhet
-
Hallenblads utmärkelse till Gunnel Cederlöf Nyhet