- För dig som forskar
- För dig som är doktorand
- Kurser inom forskarutbildningen
Kurser inom forskarutbildningen
Din forskarutbildning innehåller flera olika moment. Här hittar du information om kurser på grund- och avancerad nivå, kursavgifter, tillgodoräknanden samt hur du ansöker om kurser på forskarnivå.
Allmänt om kurser på forskarnivå
I forskarutbildningen ingår en avhandlingsdel och en kursdel. Kursdelen består av ett antal kurspoäng. Kursinnehållet bestäms av forskarutbildningsämnets allmänna studieplan och dokumenteras i den individuella studieplanen. Valbara kurser eller kurser som inte regleras av den allmänna studieplanen bestäms i samråd med handledare och examinator. Alla kurser som ingår i den individuella studieplanen måste dokumenteras i Ladok för att kunna ingå i examen på forskarnivå.
Kursbeskrivningar
För kurser inom forskarutbildningen, med undantag för individuella läskurser, ska det finnas en kursbeskrivning. Kursbeskrivningen informerar om kursmål, innehåll, förkunskapskrav, undervisningsformer, examinationsformer, kursvärdering, litteratur och eventuella andra läromedel.
Kursexaminator
Varje kurs på forskarnivå ska ha en kursexaminator. Kurseaxaminator ska ha minst docentkompetens. Betyg på kursen sätts av den som utsetts till kursexaminator. Kursexaminator ansvarar för att betyg på kursen rapporteras in i Ladok. För mer information kontakta fakultetens forskningssekreterare eller handläggare för forskarutbildningen.
Anvisningar om hantering i Ladok för forskarutbildning finns via denna länk
Betyg på kurs
Avklarade kurser inom utbildning på forskarnivå bedöms med betygen underkänd eller godkänd. Betyget sätts av den lärare som utsetts till kursexaminator.
Kursvärderingar
Kursvärderingar ger doktoranden ett viktigt verktyg för att kunna påverka sin och andras utbildning. Enligt Högskoleförordningen (1 kap 14 §) ska alla studerande ges möjlighet att framföra erfarenheter av och synpunkter på kurser de deltagit i eller avslutat. Kursvärderingarna kan genomföras skriftligt eller muntligt. Lärosätet ansvarar för att resultaten från kursvärderingarna sammanställs och att resultaten och eventuella åtgärder redovisas. Detta gäller även för doktorandkurser.
Om Linnéuniversitetets kursutbud
Kurser är en viktig del av forskarutbildningen. Vid Linnéuniversitetet har följande insatser genomförts för att säkra doktorandernas tillgång till kurser:
Universitetsgemensamma kurser
För att stärka doktorandernas tillgång till kurser beslutade rektor i februari 2024 om möjligheten att finansiera utvalda doktorandkurser av gemensamt intresse med universitetsgemensamma medel (dnr LNU-2024/353). Kurserna utses med treårsintervall efter ansökan.
För perioden 2024–2026 har följande kurser utsetts som universitetsgemensamma:
1. Communicating research (5 hp)
2. Vetenskapligt skrivande på engelska (3 hp)
3. Vetenskapsteori för doktorander (7,5 hp).
Ytterligare två kurser har erbjudits möjlighet att komplettera ansökan och kommer att bedömas på nytt under hösten 2024.
Information om kurserna och hur du anmäler dig finns på lnu.se/forskarutbildning
Kurser inom samarbetet Lärosäten Syd
För att synliggöra och stärka kursutbudet för doktorander inom Lärosäten Syd har rektorsgruppen inom samarbetet ställt sig bakom gemensamma principer för hantering av kurser. Principerna syftar till att underlätta för doktorander att ta del av kurser vid övriga lärosäten inom samarbetet.
Genom att göra kursläsningen avgiftsfri mellan lärosätena uppmuntras ett gränsöverskridande förhållningssätt bland såväl doktorander som handledare, forskare och lärare. Ökat samarbete mellan lärosätena kring organisering av kurser kan även underlätta för att ta fram fördjupningskurser, till exempel där ett enskilt lärosäte saknar tillräcklig lärarkompetens eller andra resurser.
Principer för hantering av kurser på forskarnivå inom Lärosäten Syd
- Varje lärosäte ansvarar för planering, genomförande och administration av sitt utbud av kurser på forskarnivå.
- Lärosätet bör eftersträva att samtliga kurser på forskarnivå som ges vid lärosätet är öppna för doktorander inom Lärosäten Syd i mån av plats.
- Kurser som erbjuds avgiftsfritt för doktorander antagna vid det egna lärosätet bör vara avgiftsfria även för doktorander antagna vid ett annat lärosäte inom Lärosäten Syd.
- Information om aktuella kurser bör annonseras på en samlad hemsida på respektive lärosäte som övriga lärosäten och Lärosäten Syds webbplats kan länka till.
- Lärosätena bör aktivt informera doktorander och handledare om att möjligheten till kursläsning vid annat lärosäte finns, till exempel genom hemsida, vid introduktion, doktorandhandbok eller i handledarkollegier.
- Lärosätena bör aktivt informera om samarbetsmöjligheter och uppmuntra till lärarsamarbeten inom Lärosäten Syd.
Länkar till kursutbudet inom Lärosäten syds lärosäten finns på lnu.se/forskarutbildning.
Att ansöka om en kurs på forskarnivå
Som doktorand kan du söka fram forskarutbildningskurser på lnu.se. Där finns även länkar till kurser på andra lärosäten.
- Linnéuniversitetets kurser på forskarnivå https://lnu.se/forskning/forskarutbildning/
Om du hittar en kurs du är intresserad av att läsa behöver du förankra ditt val hos handledare och examinator. Kursen måste passa in i den allmänna studieplanen för ditt ämne. Kommer ni fram till att kursen ska ingå i sin utbildning ska den föras in i den individuella studieplanen.
För att ansöka till kursen kontaktar du den person som anges som kontaktperson på kurssidan. Samma person kan svara på dina frågor om kursen. Om kursen har en kostnad ska det framgå av kursbeskrivningen. Kostanden betalas i så fall av din fakultet eller med hjälp av din doktorandryggsäck.
Principer för interndebitering av doktorandkurser
Doktorander ska i mån av plats erbjudas tillgång till doktorandkurser på Linnéuniversitetet utan kostnad. Lärarens tid och övriga kostnader för kursen bör i den mån det är möjligt finansieras av den fakultet som ger kursen. I undantagsfall kan principen om kostnadsfria kurser frångås. Det kan exempelvis vara aktuellt om kursen i första hand riktar sig till doktorander utanför den egna fakulteten eller om särskilt höga kostnader tillkommer för varje deltagande doktorand. Om debitering är nödvändig ska kostnaden kommuniceras tydligt på kurssidan före kursstart på kurssidan.
Att läsa kurser på grund- eller avancerad nivå
Kurser på grund- och avancerad nivå kan ingå i utbildningen om inte den allmänna studieplanen säger något annat. Omfattningen av sådana kurser planeras i samråd med handledare och examinator med utgångspunkt i den allmänna studieplanen och den individuella utbildningen.
För dig som är doktorand: att läsa kurser på grund- och avancerad nivå
Om du som forskarstuderande behöver läsa en kurs på grund- eller avancerad nivå inom ramen för din forskarutbildning ska detta bestämmas i samråd med handledare, examinator och kursansvarig. Kursen ska planeras in i din individuella studieplan.
Eftersom du är antagen till studier på forskarnivå ska du inte ansöka sådana kurser genom antagning.se. Den kursansvarige hjälper dig att registrera dig på kursen och få tillgång till kursmaterialet.
Ovanstående anvisningar gäller inte om du läser kurser på grund- eller avancerad nivå utanför ramen för din forskarutbildning. Då söker du genom antagning.se.
Kursavgifter för doktorander
Utbildning på forskarnivå är kostnadsfri i Sverige. Som doktorand ska du därför inte själv betala för kurser som ingår i din forskarutbildning.
Du som doktorand ska inte bli avgiftsskyldig om du läser kurser vid Linnéuniversitetet. Du ska därför inte söka kurser genom antagning.se. Om du som doktorand inom ramen för din forskarutbildning behöver läsa en avgiftsbelagd kurs vid ett annat lärosäte kan denna finansieras av doktorandens ryggsäck eller andra fakultetsmedel. Ta kontakt med din handledare och examinator för att få veta vad som gäller i ditt fall.
Om du som är avgiftsskyldig doktorand väljer att läsa kurser på grund- eller avancerad nivå utanför din forskarutbildning måste du betala kursavgift. Läs mer om vem som är skyldig att betala anmälnings- och studieavgifter på antagning.se.
Vid kursläsning på andra lärosäten görs ansökan i enlighet med det aktuella lärosätets praxis.
Tillgodoräknande av kurs
Högskoleförordningen reglerar att alla studerande, oavsett nivå, har rätt att ansöka om att få utbildning tillgodoräknad (6 kap. 6–8 §§). Även om praxis kring tillgodoräknande inom forskarutbildningen skiljer sig från den på grund- och avancerad nivå gäller förordningen alltså även doktorander. Det innebär att det finns formella krav på hur en ansökan om tillgodoräknande ska se ut och hur beslutet ska delges doktoranden.
Tillgodoräknande
6 § Om en student vid en högskola i Sverige har gått igenom viss högskoleutbildning med godkänt resultat, har studenten rätt att tillgodoräkna sig detta för högskoleutbildning vid en annan högskola. Detta gäller dock inte, om det finns en väsentlig skillnad mellan utbildningarna. […]
7 § En student har rätt att tillgodoräkna sig annan utbildning än den som avses i 6 §, om de kunskaper och färdigheter som studenten åberopar är av en sådan beskaffenhet och har en sådan omfattning att de i huvudsak svarar mot den utbildning för vilken de är avsedda att tillgodoräknas. En student får även tillgodoräknas motsvarande kunskaper och färdigheter som har förvärvats i yrkesverksamhet. Förordning (2006:1053).
Ett tillgodoräknande görs alltid mot något i den befintliga utbildningen. Det innebär att det som tillgodoräknas ersätter ett poänggivande moment som finns angivet i den allmänna studieplanen. Det kan handla om en kurs eller en del av en kurs, en del av ett forskningsarbete eller andra kunskaper som är relevanta för den aktuella utbildningen.
Kurser på forskarnivå som ingår i doktorandens individuella studieplan behöver inte tillgodoräknas. Detta gäller oavsett om de lästs vid Linnéuniversitetet eller ett annat svenskt lärosäte. Däremot behöver kurser på grund- och avancerad tillgodoräknas.
Att ansöka om tillgodoräknande
Du som doktorand ansvarar för att ansöka om tillgodoräknande. Det gäller även när du och din handledare kommit överens om att den ska ingå i din utbildning. Du har alltid rätt att ansöka om tillgodoräknande men din ansökan prövas av examinatorn mot den allmänna studieplanen. Universitetet kan aldrig kräva av dig att tillgodoräkna tidigare utbildning.
Doktorandexaminator fattar beslut om tillgodoräknande efter en individuell bedömning av ansökan och meddelar dig resultatet. Beskedet ska innehålla beslutsdatum och anvisningar om hur beslutet kan överklagas. Om ansökan avslås helt eller delvis ska beslutet även innehålla en motivering. Examinator rapporterar sedan beslutet så att poängen kan dokumenteras i Ladok.
För dig som är doktorandexaminator: vägledning vid bedömning av tillgodoräknande
Din uppgift är att göra en individuell bedömning av ansökan om tillgodoräknande och fatta beslut utifrån den. Överklagandenämnden för högskolan (ÖNH) har i flera beslut framhållit att det inte finns utrymme att avslå en ansökan om tillgodoräknande med hänvisning till generella ställningstaganden av lärosätet eller i lokala regler (se t ex ÖNH:s beslut 2019-01-18, reg. nr 241-1377-18).
Om tillgodoräknande i Lokala regler för utbildning på forskarnivå:
Beslut om tillgodoräknande ska fattas av doktorandexaminator baserat på underlag i form av till exempel Ladokutdrag, kursintyg och annan information om kursens innehåll, exempelvis kursplan eller kursbeskrivning med litteraturlista. Beslutet ska delges den sökande skriftligt eller innehålla beslutsdatum och en överklagandehänvisning. Vid avslag eller delvis avslag ska beslutet innehålla en motivering. Tillgodoräknandet dokumenteras i den individuella studieplanen och i Ladok. Tillgodoräknande högskolepoäng får ej betyg. Varje ansökan om tillgodoräknande ska prövas individuellt. Kurser på grundnivå eller avancerad nivå kan efter godkännande få tillgodoräknas och måste registreras i Ladok för att kunna tas med i en examen på forskarnivå.