- För dig som forskar
- För dig som är doktorand
- Doktorandinflytande
Doktorandinflytande
Som doktorand ska du ges möjlighet att påverka din utbildning och din studiesituation. Här hittar du mer om hur studerandeinflytandet på universitetet fungerar.
Doktorandrepresentation
Som doktorand vid Linnéuniversitetet har du möjlighet att påverka din utbildning och studiesituation. Rätten att representeras i organ som direkt eller indirekt rör doktoranders situation är lagstadgad enligt högskolelagen. Doktoranders inflytande är viktigt för att upprätthålla kvaliteten inom universitetets verksamhet.
Som doktorand har du möjlighet att vara representant i universitetets beslutande och beredande organ som har betydelse för forskarutbildningen och doktoranders studiesituation. I egenskap av ledamot är din röst lika viktig som alla andras och du som doktorandpresentant har rösträtt i respektive beslutande organ. Att vara doktorandrepresentant är dessutom en bra merit för framtiden och en möjlighet att bygga nätverk.
Du behöver inte vara medlem i Linnékåren för att bli doktorandrepresentant.
Student- och doktorandrepresentanter utses av studentkåren, Linnékåren.
Kontakta Linnékåren: representant@linnek.se
På Linnékårens hemsida kan du läsa mer om hur du som doktorand kan engagera dig.
Doktorandombudsman
Ibland kan det dyka upp problem i utbildningen som du som doktorand behöver stöd utanför institutionen eller fakulteten för att lösa. Då finns det möjlighet att få hjälp av Linnékårens student- och doktorandombud. Ombuden är en resurs för alla studenter och doktorander, även dem som inte är medlemmar.
Kontakta: Doktorandombudsman
Linnékåren
Linnékåren representerar alla studenter och doktorander vid Linnéuniversitetet och arbetar för att din utbildning ska hålla hög kvalitet. Som doktorand kan du vara med och påverka din utbildning – studenternas och doktorandernas röst ska alltid finnas med när det tas viktiga beslut. Tveka inte att ta kontakt med Linnékåren för att engagera dig och få veta mer!
Doktorandbarometern
Doktorandbarometern hjälper Linnéuniversitetet att få en bild av doktoranders erfarenheter från sin utbildning. Doktorandbarometern genomförs var tredje år och skickas ut till alla aktiva doktorander. Resultatet används för att utveckla kvaliteten på våra utbildningar och är ett verktyg i vårt kvalitetssäkringsarbete.
Kvalitetsarbete
Kvaliteten i forskarutbildningarna utvecklas och säkerställs med hjälp av löpande arbete, regelbundna avstämningar och återkommande enkäter och utbildningsutvärderingar. I de olika delarna av kvalitetssäkringsarbetet samlar vi in information om utbildningarnas kvalitet, analyserar och bedömer behov av åtgärder som slutligen följs upp. Tillsammans utvecklar det våra utbildningar och säkerställer att de håller hög kvalitet.
Kvalitetsorganisation
Rådet för utbildning och lärande ansvarar för frågor om utbildningsutbud och utbildningskvalitet.
Rådet för utbildning och lärande ska på rektors uppdrag samordna det fakultetsövergripande arbetet och stödja fakulteternas arbete med utbildningsutbud och utbildningskvalitet.
Forskarutbildningsutskottet var ett beredande utskott som fram till 2024 stött rådet för utbildning och lärande och arbetar på rådets uppdrag med fokus på utbildning på forskarnivå. Utskottet avvecklades 2025.
Varje fakultet har sin egen kvalitetsorganisation för forskarutbildningsfrågor.